Λευκωσία: Για μια «τρίτη περιοχή» στην ομοσπονδιακή Κύπρο μίλησε ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στην οποία θα περιληφθεί η Μόρφου αντί να επιστραφεί στους Ε/κ «που θα μπορεί να τεθεί υπό τη διοίκηση της ομοσπονδιακής διακυβέρνησης».
 
Σε ταυτόχρονη τηλεοπτική και ραδιοφωνική του συνέντευξη στον όμιλο Χαβαντίς, που σήμερα δημοσιεύεται στην εφημερίδα, ο απερχόμενος πρόεδρος του ΡΤΚ είπε πως χρειάζεται ένας νέος χάρτης στο εδαφικό και θα πρέπει να «ευθυγραμμιστεί η γραμμή του σχεδίου Ανάν».
 
Η «Χαβαντίς» γράφει για μια νέα πρόταση που κατέθεσε χθες στην εκπομπή ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σύμφωνα με την οποία η Μόρφου αντί να επιστραφεί στην ε/κ πλευρά, να γίνει μία «τρίτη περιοχή» που θα διοικείται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
 
Στην Ελβετία, είπε, θα φανεί τι μέλλει γενέσθαι στη διαδικασία, εκτιμώντας ότι οι δύο πλευρές έχουν διαφορετικές προσδοκίες (από την Ελβετία). Ήρθε η ώρα, συνέχισε, να συζητηθεί το εδαφικό και όχι μόνο τα κριτήρια και γι` αυτό το λόγο και η τ/κ πλευρά πρέπει να προετοιμαστεί πολύ καλά, πράγμα που από τις δηλώσεις που ακούει -όπως ανέφερε- δεν πιστεύει ότι έχει γίνει.
 
Ο χάρτης θα μπορούσε να έχει δύο ζώνες και κάνοντας κάποιες αλλαγές στους χάρτες του σχεδίου Ανάν ή πάνω στο χάρτη αυτού του σχεδίου -όπως είπε- θα μπορούσαν να είναι στην ατζέντα.
 
«Ίσως να μην είναι ούτε ο χάρτης του σχεδίου Ανάν. Τι θα μπορούσε να είναι; Θα μπορούσε να είναι μια πιο ευθεία γραμμή, δύο ζώνες και πάλι αλλά υπάρχει και άλλη μία εναλλακτική. Και αυτή είναι οι τρεις ζώνες. Ή δύο ζώνες και κάποιες ομοσπονδιακές περιοχές που θα αποτελέσουν καντόνια. Και η Μόρφου θα είναι μία από αυτές τις περιοχές που θα διοικούνται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Έτσι και δεν μπορεί να επιστραφεί στο νότο και δεν θα αναγκαστούν χιλιάδες άτομα να φύγουν από την περιοχή», είπε.
 
Ο κ. Ταλάτ ανέφερε ότι οι Ε/κ λένε πως θέλουν το χάρτη του σχεδίου Ανάν και επιπλέον αυτού και οι Τ/κ λένε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ούτε επιπλέον ούτε λιγότερο του σχεδίου Ανάν. «Χρειάζεται ένας καινούργιος χάρτης. Θα ευθυγραμμιστεί η γραμμή του χάρτη του σχεδίου Ανάν. Θα μπορούσε να είναι μια γραμμή που θα αφήνει στην τ/κ συνιστώσα πολιτεία το 29,2%. Θα μπορούσε να είναι ένας χάρτης με σύνορα τον δρόμο Λευκωσίας-Αμμοχώστου και Λευκωσίας-Μόρφου».
 
Ο πρόεδρος του ΡΤΚ ανέφερε ότι είναι γνωστό πως η τ/κ πλευρά έχει αποδεχθεί το ποσοστό εδάφους να είναι 29% και πάνω. «Αυτό το είχε αποδεχθεί ο Ντενκτάς. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Έχοντας αυτό στο χέρι, μπορεί να γίνει επεξεργασία ενός άλλου χάρτη. Όμως πρέπει να είσαι δημιουργικός. Θα μπορούσαν να αναπτυχθούν και άλλες ιδέες». Και ανέπτυξε την πρόταση για την τρίτη περιοχή, όπως την είπε, στην οποία θα ενταχθούν μαζί με τα εδάφη της νεκρής ζώνης και η Μόρφου. Έτσι, είπε, ούτε η τ/κ πλευρά ούτε η Τουρκία θα δώσουν (πίσω) κάποια εδάφη, αλλά κάποιες περιοχές θα τεθούν υπό την ομοσπονδιακή διοίκηση της οποίας εταίρος είναι και η τ/κ πλευρά.
 
Ίσως, συνέχισε, να μην θέλουν κάποιοι να ζήσουν κάτω από την ε/κ διοίκηση αλλά δεν θα έχουν αντίρρηση να είναι υπό την ομοσπονδιακή διοίκηση. Ως έδαφος, εξήγησε, η «τρίτη περιοχή» θα μπορούσε να ανήκει στην ε/κ συνιστώσα πολιτεία, αλλά ως διοίκηση θα είναι υπό την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
 
Για τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είναι ξεκάθαρο ότι για να γίνει αποδεκτός ο χάρτης από την τ/κ πλευρά θα χρειαστεί τη στήριξη της Τουρκίας. Στον ισχυρισμό που μπορεί να λεχθεί στην τ/κ πλευρά «με ποιο δικαίωμα από την Τουρκία δίνετε την Μόρφου; δεν μπορεί να περάσει αυτό από ένα δημοψήφισμα», ο κ. Ταλάτ είπε ότι για να γίνει αποδεκτό (το σχέδιο λύσης) και από την ε/κ πλευρά, χρειάζονται δημιουργικές προτάσεις. Γι` αυτό, κατέληξε, ο ίδιος προτείνει αυτή την «τρίτη περιοχή».

ΠΗΓΗ  philenews / ΚΥΠΕ