Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Τουρκικές φαντασιώσεις

Η άλλη κβαντική πλευρά του κόσμου
Των Α. Καραγκιοζίδη, Ν. Λυγερού


Η σχετικότητα και η κβαντομηχανική λειτουργούν συμπληρωματικά σε πολλά φαινόμενα που μελετούμε και μπορεί να είναι οι δυο όψεις ενός αντικειμένου που ονομάζουμε χορδή που αποτελεί το θεμέλιο της εξήγησης του σύμπαντος. Ο κόσμος μέσα σε ένα άτομο για εμάς είναι μικρόκοσμος, και περιγράφεται από την κβαντομηχανική και πιο βαθιά ακόμα στον πυρήνα από τη κβαντική χρωμοδυναμική. Ο δικός μας ο κόσμος όμως είναι μικρόκοσμος για το σύμπαν. Συνεπώς, για έναν παρατηρητή του σύμπαντος (έξω από τον δικό μας κόσμο) πρέπει να περιγράφεται πάλι με κβαντικούς νόμους αν ισχύει η αναλογία. Δηλαδή η φυσική του Νewton σχετικά με εμάς, ισχύει μόνο για εμάς, αλλά δεν ισχύει απαραίτητα για τον παρατηρητή του σύμπαντος. Αλλά ακόμα και για εμάς η θεωρία του Newton ισχύει μόνο εν μέρει, διότι αν την προεκτείνουμε για παράδειγμα στα κοινωνικά φαινόμενα, θα δούμε πολλά δομικά προβλήματα. Αντιθέτως, πολλά πράγματα εξελίσσονται εδώ, μάλλον τυχαία και χρειάζεται προσέγγιση με βάση τις πιθανότητες. Θεραπεύοντας το έμφραγμα του μυοκαρδίου η ιατρική απλά μειώνει την πιθανότητα του θανάτου ακόμα κι αν είναι κατά πολύ. Ίσως λοιπόν έχει νόημα να δούμε και τον δικό μας τον κόσμο ως κβαντικό σύστημα και να εφαρμόσουμε τις αντίστοιχες αρχές για να βρούμε νέες ιδέες για την προσέγγισή και την επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων;

Εικονική επίθεση της Βόρειας Κορέας
Του Ν. Λυγερού


Ο δογματισμός και η ιδεολογία της Βόρειας Κορέας είναι τόσο παράλογος που η εξουσία της συνεχίζει να παίζει ακραία παιχνίδια για να δημιουργεί εντάσεις με μια νέα στρατιωτική άσκηση εικονικής επίθεσης στη Νότια Κορέα. Αντί να σταματήσει αυτές τις απαράδεκτες κινήσεις με τις πυρηνικές δοκιμές, η παράλογη εξουσία της Βόρειας Κορέας συνεχίζει να είναι προκλητική. Και αυτό γίνεται ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε ακόμα πιο αυστηρές κυρώσεις εναντίον της έτσι ώστε να μειωθούν τα έσοδά της κατά 25%. Το σημαντικό είναι ότι η απόφαση του Συμβουλίου πάρθηκε με ομόφωνο τρόπο, πράγμα που σημαίνει ότι και τα 15 κράτη-μέλη βλέπουν με τον ίδιο τρόπο τη συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας. Και έχει σημασία διότι η Νότια Κορέα δεν είναι μόνη της σε αυτή την προσπάθεια να προστατευτούν οι αθώοι από την βαρβαρότητα ενός συστήματος που έχει εγκλωβιστεί στο παρελθόν δίχως να αντιληφθεί ότι ο κόσμος έχει αλλάξει και δεν μπορεί πια να αποδεχθεί μια κομμουνιστική δικτατορία που καταπατά τους πάντες δίχως να πει τίποτα. Ως εδώ και μη παρέκει λοιπόν.

Τουρκικές φαντασιώσεις
Του Ν. Λυγερού


Η εξουσία της Τουρκίας νομίζει ότι θα μπορέσει να μας πείσει για τη δύναμή της, δηλώνοντας μια σειρά από NAVTEX στην περιοχή Καστελλορίζου και στη συνέχεια στην περιοχή Κύπρου. Όλοι γνωρίζουμε την αξία και τη χρήση αυτών των NAVTEX και ξέρουμε ότι είναι ένας τρόπος για να μιλήσει στους ψηφοφόρους που αμφισβητούν όλο και περισσότερο τι γίνεται στο εσωτερικό της χώρας. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια και να περιμένουμε τις εξελίξεις. Διότι πάνω στο θέμα των NAVTEX, η Τουρκία είναι πάντα τυπική και δεν καταπατά ποτέ μια NAVTEX που έχει ήδη δηλωθεί. Κατά συνέπεια, όταν ξέρουμε ότι πρόκειται να εκφραστεί με αυτόν τον τρόπο για εσωτερική κατανάλωση, αρκεί να κάνουμε εμείς το πρώτο βήμα και να μην ξαφνιαζόμαστε από τις παράλογες πρωτοβουλίες αφού είναι αναμενόμενες. Αν σκεφτόμαστε στρατηγικά και ορθολογικά, οι πράξεις βοηθούν τους δικούς μας για να μη φοβούνται άσκοπα, αν όμως δεν φαίνεται από εμάς καμία θέληση, είναι λογικό να εμφανίζονται αυτά τα τεχνάσματα του επικοινωνιακού λόγου. Γιατί όμως να τους δίνουμε σημασία ενώ γνωρίζουμε τον σκοπό. Σε μας ανήκει η πρωτοβουλία να δηλώνουμε NAVTEX εκεί που είναι το πρέπον.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου