Λευκωσία: Την ευχή το 2017 «να έχουμε μιαν καλήν λειτουργήσιμη λύση» εξέφρασε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β' κατα την κοπή της βασιλόπιτας στον τηλεοτπικό σταθμό Megaone παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Ανασταστασιάδη, υπουργών, βουλευτών, κρατικών αξιωματούχων και αρχηγών και εκπρόσωπων κομμάτων.

Ωστόσο, ο Μακαριώτατος μίλησε και για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε έναν χρόνο, λέγοντας πως ο υποψήφιος που ο ίδιος θα υποστηρίξει θα είναι και ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα είπε: «Έχω αντιληφθεί ότι σε λίγο καιρό -να μην πω μήνες, μέρες- μπαίνετε στην προεκλογική περίοδο. Να λάβετε σοβαρώς την άποψη τη δική μου γιατί εκείνον που θα υποστηρίξω, εκείνος θα βγει. Μην πιστεύετε στις ικανότητές σας ότι θα βγείτε όλοι, ένας θα βγει».

Αστειευόμενος ανέφερε πως σκεφτόταν να ζητήσει μίζες, αλλά «είδα ότι είναι εδώ ο Γενικός Ελεγκτής αλλά είναι και ο Γενικός Εισαγγελέας και θα πάω φυλακή. Για αυτό θα αποφύγω να ζητήσω οτιδήποτε»..

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β` ευχήθηκε «να δώσει ο Θεός να έχουμε μιαν καλήν, λειτουργήσιμη λύση. Γιατί κύριε Πρόεδρε και εσείς και εγώ και όλοι μας, όλος ο λαός μας, θέλουμε λύση. Αλλά καλή. Για αυτό νομίζω ότι όλος ο λαός πρέπει να ενδιαφερθεί για τη λύση. Είναι η πατρίδα μας, πρέπει τις φαγωμάρες να τις ξεχάσουμε, να ενωθούμε όλοι για το καλό αυτού του τόπου και αυτού του λαού που ταχθήκαμε όλοι να υπηρετούμε». 

Είπε ακόμη πως «τόσο το μορφωτικό επίπεδο του λαού μας, όσο και το διανοητικό, δεν έχει να ζηλέψει κανέναν έθνος. Βρισκόμεθα σε πολύ ψηλά επίπεδα και εάν εργαστούμε με ζήλο και αγάπη νομίζω ότι θα πάμε πολύ καλά», για να προσθέσει ότι «αυτός ο λαός έμαθε να επιβιώνει για αυτό και δεν ανησυχώ πολύ» και πως «όταν θέλουμε μπορούμε να βγούμε από πάνω θαυμάσια».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης από την πλευρά του, σημειώνοντας πως αυτό που είπε ο Αρχιεπίσκοπος είναι «αντί να σκέφτεστε τις προεδρικές, καλύτερα να επικεντρωθείτε στο εθνικό θέμα», ανέφερε πως «αυτό είναι και η βάση Μακαριώτατε της ενότητας. Γιατί -όπως ορθά είπατε- όλοι αυτό επιδιώκουμε, την απελευθέρωση της πατρίδας μας με την επανένωσή της, και την απαλλαγή της από τα κατοχικά στρατεύματα». Πρόσθεσε πως πιστεύει πως κανένας από τους παριστάμενους έχει αντίθετη άποψη.
 
Ανέφερε πως όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές «μπορεί να γνοιάζονται άλλοι. Εγώ δεν αισθάνομαι ανασφάλεια, δεν γνοιάζομαι για προεδρικές εκλογές, γνοιάζομαι για αυτό που γνοιαζόμαστε όλοι, να επιτύχουμε αν είναι δυνατόν μέσα από την ενότητα τον απώτερο στόχο που όλοι έχουμε κατά νου».
 
Είπε ακόμη ότι «με τους πολιτικούς αρχηγούς, παρά τις διαφορές που έχουμε, τουλάχιστον από πλευράς μου δεν υπάρχει κανένα αίσθημα πικρίας εις τα όσα αρνητικά ακούω».
 
«Αντίθετα, και το γνωρίζουν, και μπορεί να το επιβεβαιώσουν και οι ίδιοι, ότι αισθάνομαι φιλικότατα τα αισθήματα, και θέλω να πιστεύω ότι όλοι έτσι μέσα από αυτό τον τρόπο, και μέσα από τις παραινέσεις και του Μακαριωτάτου, θα βρούμε τον τρόπο να αντιμετωπίσουμε τις κρίσιμες ώρες που διερχόμαστε», πρόσθεσε.
 
ΠΗΓΗ  philenews / ΚΥΠΕ