Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Τις εξελίξεις στο Αιγαίο συζήτησαν, μεταξύ άλλων, Μέρκελ - Ερντογάν - Η κοινή συνέντευξη Τύπου

Κωνσταντινούπολη: Τις εξελίξεις στο Αιγαίο συζήτησε, μεταξύ άλλων, με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ όπως δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν έπειτα από τη συνάντησή τους.

Από την πλευρά της η Άγκελα Μέρκελ είπε ότι πρέπει να διασφαλιστούν οι δημοκρατικές αξίες του τουρκικού λαού, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντική η ελευθερία της έκφρασης. Για την έκδοση των γκιουλενιστών που ζητά τη Τουρκία από τη Γερμανία, η κ. Μέρκελ είπε πως χρειάζονται αποδείξεις για να γίνει τέτοιο βήμα και πως η γερμανική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη.
Αναφερόμενη στην τουρκική αντιπολίτευση, η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε ότι είναι σημαντική για κάθε δημοκρατία. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι για την Τουρκία ό,τι είναι το ΡΚΚ και το YPG (Κούρδοι Συρίας) το ίδιο είναι και η οργάνωση FETO (κίνημα Γκιουλέν), προσθέτοντας ότι προκαλεί μεγάλη θλίψη στους μουσουλμάνους η έκφραση ‘ισλαμική τρομοκρατία’, κάτι που ο ίδιος θεωρεί απαράδεκτο και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται τέτοια έκφραση, όπως είπε.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι συζήτησαν επίσης τις στρατιωτικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, ενώ έδωσαν έμφαση στο Συριακό και το Ιρακινό. Συζήτησαν επίσης τί μπορούν να κάνουν στο θέμα της τρομοκρατίας. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι το θέμα της τρομοκρατίας δεν είναι ένα ζήτημα που μπορεί να το διευθετήσει μόνο μία χώρα, προσθέτοντας ότι χρειάζεται κοινή αντίληψη της διεθνούς κοινότητας. Ανέφερε ότι η επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ είναι σημαντική.

Από την πλευρά της η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι είχαν μια εντατική και λεπτομερή συζήτηση, επισημαίνοντας πως πρόκειται για την πρώτη της επίσκεψη έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Είπε ακόμα ότι συζήτησαν και αυτό το θέμα, επισημαίνοντας πως το ζήτημα της τρομοκρατίας είναι πολύ σημαντικό και πρέπει αυτοί που επιχείρησαν κάτι τέτοιο να τιμωρηθούν, ωστόσο ανέφερε πως εξέφρασε την άποψη πως πρέπει ταυτόχρονα το έγκλημα να διαπιστωθεί για τον καθένα ξεχωριστά.

Σε ερώτηση για τις ανησυχίες της αντιπολίτευσης σχετικά με το δημοψήφισμα, η Άγκελα Μέρκελ είναι ότι μετέφερε πως θα είναι καλό να παρακολουθήσουν το δημοψήφισμα εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας και ότι επεσήμανε στον Τούρκο Πρόεδρο πως πρέπει να διασφαλιστούν οι δημοκρατικές αξίες του τουρκικού λαού και πως αυτό είναι σημαντικό για το νέο πολιτικό σύστημα. Η Άγκελα Μέρκελ ανέφερε πως η αντιπολίτευση είναι σημαντική για κάθε δημοκρατία.

Παρεμβαίνοντας σε αυτό το σημείο, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι σχετικά με το επιχείρημα της αντιπολίτευσης που θέτει σε σχέση με το διαχωρισμό των εξουσιών, αυτή τη στιγμή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, λέγοντας ότι στο σύστημα που προωθείται εξακολουθεί να υπάρχει νομοθετική εξουσία, εκτελεστική εξουσία και δικαστική εξουσία και δεν καταργείται ο διαχωρισμός της εξουσίας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι προκαλεί μεγάλη θλίψη στη μουσουλμανική κοινότητα η έκφραση ισλαμική τρομοκρατία, λέγοντας ότι δεν είναι σωστό να χρησιμοποιείται τέτοια έκφραση επειδή ισλάμ και τρομοκρατία δεν συνδέονται. Η λέξη Ισλάμ έχει την έννοια της ειρήνης, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Σε ερώτηση σχετικά με την έκδοση των Γκιουλενιστών από τη Γερμανία, η Άγκελα Μέρκελ είπε ότι για να γίνει βήμα από τη Γερμανία και να ληφθούν μέτρα πρέπει να έχουν αποδείξεις στα χέρια τους. “Υπάρχουν κάποιες δικαστικές αποφάσεις στη Γερμανία. Υπό κάποιες συνθήκες δεν μπορούν να γίνουν εκδόσεις. Πρέπει να σεβαστούμε τα αποτελέσματα των δικαστηρίων και των ανεξάρτητων ερευνών. Για μας ιδιαίτερα δεν πρέπει να υπάρξουν λάθος εξελίξεις τώρα”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, σε αυτό το σημείο λαμβάνοντας ξανά το λόγο, ανέφερε ότι δεν υπάρχει δεύτερη χώρα που να έκανε τον αγώνα που έκανε η Τουρκία εναντίον του ISIS. “Η αποφασιστικότητά μας για τον αγώνα συνεχίζεται. Για μας ότι είναι το ΡΚΚ, το PYD, το YPG, το ίδιο είναι και το FETO”.

Για το προσφυγικό, η Άγκελα Μέρκελ είπε πως και για τη Γερμανία είναι σημαντικό το θέμα, προσθέτοντας αναγνωρίζουν το ρόλο της Τουρκίας στο θέμα των προσφύγων και πως θα πρέπει να παραχωρηθεί η οικονομική βοήθεια που η ΕΕ υποσχέθηκε στην Τουρκία.

ΠΗΓΗ philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου