Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Συγκλονιστικές φωτογραφίες από το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική - Εικόνες που κόβουν την ανάσα

Η έκδοση έχει τίτλο «Arctic Melt» και περιλαμβάνει, όπως επισημαίνει η ίδια η φωτογράφος, «εικόνες από ένα τοπίο που εξαφανίζεται»
Τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην παγωμένη Αρκτική, όπου οι πάγοι λιώνουν με τρομακτικούς ρυθμούς, κατέγραψε με τον φακό της η διάσημη φωτογράφος Diane Tuft, με το εντυπωσιακό υλικό να περιλαμβάνεται στο νέο της βιβλίο.

Η έκδοση έχει τίτλο «Το Λιώσιμο των Πάγων στην Αρκτική» («Arctic Melt») και περιλαμβάνει, όπως επισημαίνει η ίδια η φωτογράφος, «εικόνες από ένα τοπίο που εξαφανίζεται».


«Οι πάγοι στην Αρκτικοί εξαφανίζονται με ταχείς ρυθμούς και ήθελαν να προλάβω να τους φωτογραφίσω προτού να είναι πολύ αργά» δηλώνει η Tuft, η οποία ταξίδεψε στον βορρά το καλοκαίρι του 2015 και του 2016, προκειμένου να συγκεντρώσει υλικό για το βιβλίο της.

Η πορεία της φωτογράφου δεν ήταν εύκολη. Για να φτάσει στους προορισμούς που ήθελε να φωτογραφίσει, η Tuft ταξίδεψε με ελικόπτερο πάνω από το Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας, διέσχισε με αεροπλάνο στη Γροιλανδία και επειδή δεν υπήρχε μέρος για να προσγειωθεί το αεροσκάφος της, επιβιβάστηκε σε ένα ρωσικό υποβρύχιο (γεμάτο με επιστήμονες και τουρίστες) για να φτάσει τελικά στον Βόρειο Πόλο.

Όταν έφτασε, εκείνοι και το συνεργείο της δεν έβρισκαν καν πάγο για να στήσουν τα πράγματά τους. Η θερμοκρασία έξω, όπως είπε, ήταν 0 βαθμοί Κελσίου. Έτσι, η ομάδα της αναγκάστηκε να αναζητήσει μια άλλη τοποθεσία.

Η συνειδητοποίηση ότι όλα όσα διάβαζε τόσο καιρό για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ήταν πέρα για πέρα αληθινά την σόκαρε βαθιά. «Ήξερα ότι οι πάγοι στην Αρκτική έλιωναν επειδή το είχα διαβάσει. Όταν όμως το βλέπεις να συμβαίνει μπροστά στα μάτια σου, δεν το χωρά ο νους σου», δήλωσε η ίδια αργότερα.

Σύμφωνα με την Tuft, οι φωτογραφίες της αποτυπώνουν τους πάγους που λιώνουν σαν περίτεχνα γλυπτά. Ωστόσο, εκτός από πανέμορφες εικόνες, αποτελούν και σήματα κινδύνου για μια καταστροφή που, αν και τώρα μοιάζει μακρινή, σύντομα θα αρχίσει να μας αφορά άμεσα.


















ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου