Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Κατεχόμενα: «Κόντρα» για τη λειτουργία στον Άγιο Εξορινό

Τη «βουλή» στα κατεχόμενα απασχόλησε σήμερα η απόφαση να απαγορεύσει την τέλεση λειτουργίας στον Άγιο Εξορινό τη Μεγάλη Παρασκευή.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο “βουλευτής” του κόμματος Εθνικής Ενότητας Ζορλού Τόρε δήλωσε πως σωστά το “υπουργείο εξωτερικών” έθεσε υπό έλεγχο τις θρησκευτικές λειτουργίες στα κατεχόμενα, ενώ είπε επίσης ότι η μείωση των αριθμών των λειτουργιών είναι ένα θετικό βήμα.

Ο “βουλευτής” του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Ερκούτ Σαχαλί είπε ότι η Κύπρος είναι πολυπολιτισμική και άσκησε κριτική στη λεγόμενη κυβέρνηση που δεν έδωσε άδεια όπως είχε προγραμματιστεί για λειτουργία με την ευκαιρία του Πάσχα στον Αγιο Εξορινό στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Είπε ότι η ελευθερία θρησκεύματος είναι ανθρώπινο δικαίωμα και πρόσθεσε ότι υπάρχουν και πολλοί μη μουσουλμάνοι μαθητές.

Ο Ερκούτ Σαχαλί είπε ότι η μετάβαση Τ/κ στο τέμενος Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα ήταν θετική αντανάκλαση των λειτουργιών στην Αμμόχωστο και ζήτησε το λόγο από το “υπουργείο εξωτερικών” γιατί απαγόρευσε φέτος τον εκκλησιασμό στον Άγιο Εξορινό Αμμοχώστου.

Επίσης, εκ μέρους του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, ο “βουλευτής” Αρμαγκάν Καντάν τάχθηκε υπέρ της παραχώρησης “άδειας” λειτουργίας της εκκλησίας τη Μεγάλη Παρασκευή και κάλεσε το “υπουργείο εξωτερικών” να επανεξετάσει το θέμα.

Ο “υπουργός εξωτερικών” Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, απαντώντας στις τοποθετήσεις που ακούστηκαν ισχυρίστηκε ότι δεν καταβάλλεται προσπάθεια να μπουν όρια στην ελευθερία του θρησκεύματος και ότι προσπάθεια γίνεται για να μην χρησιμοποιείται η θρησκεία σε πολιτικό επίπεδο.

Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι δεν θα επιτρέψουν στους Ε/κ να χρησιμοποιήσουν την ελευθερία θρησκεύματος για να στείλουν πολιτικά μηνύματα στο ψευδοκράτος.

Ο “υπεξ” είπε ότι καθόρισαν τρεις εκκλησίες στις οποίες μπορεί να τελείται λειτουργία χωρίς οποιοδήποτε περιορισμό και ότι δεν εγκρίνουν αιτήματα για λειτουργία σε άλλες εκκλησίες.

Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι την ώρα που διεξάγονται αυτές οι συζητήσεις Έλληνας ιερέας τον επισκέφθηκε και δεν του παραπονέθηκε για το ζήτημα αυτό.

Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ότι οι Ε/κ θέλουν να τελούν λειτουργίες όλη την ώρα για να δώσουν το μήνυμα ότι “αυτός ο τόπος είναι δικός μας”, κατά την έκφρασή του.

Καταλήγοντας είπε ότι κάποιοι διαμένοντες στην κατεχόμενη Αμμόχωστο αισθάνονται άβολα για τη θεία λειτουργία στην εκκλησία και ισχυρίστηκε ότι η εκκλησία του Αγίου Εξορινού και το τέμενος Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα δεν έχουν την ίδια θρησκευτική σπουδαιότητα και ότι λειτουργία για το Πάσχα μπορεί να γίνει σε μία από τις τρεις εκκλησίες που υπέδειξε η τ/κ πλευρά.

ΠΗΓΗ philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου