Κυριακή, 25 Ιουνίου 2017

Παυλόπουλος για Τουρκία: «Δεν είναι δεδομένη η ελληνική φιλία όταν παραβιάζεται το Διεθνές Δίκαιο»

Ένα ακόμα μήνυμα σαφές έστειλε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς την Τουρκία πως όταν πρόκειται για μη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, η Ελλάδα θα παρεμβαίνει.

Μιλώντας σήμερα στα Ψαρά, κατά τον εορτασμό της επετείου για τα 193 χρόνια από το Ολοκαύτωμα στο νησί, ο Προκόπης Παυλόπουλος διεμήνυσε προς όλες τις γειτονικές χώρες, αλλά «ιδίως προς την Τουρκία», όπως συμπλήρωσε, ότι η Ελλάδα τείνει χείρα φιλίας και καλής γειτονίας, πλην όμως είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπισθούμε στο ακέραιο τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτά καθορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του.
Τα Ψαρά, είναι ένα μικρό νησί βορειοδυτικά της Χίου, όπου τον Ιούνιο του 1824 οι Τούρκοι αποβιβάστηκαν στο νησί έπειτα από ισχυρό κανονιοβολισμό, και σε δύο μέρες το κατέβαλαν. Οι ιστορικοί μίλησαν για τρομερή σφαγή, αποτέλεσμα της οποίος ήταν οι περίπου 18 από τους 30 χιλιάδες κατοίκους να σφαγιαστούν ή να πουληθούν ως σκλάβοι. Έκτοτε, έμεινε να ονομάζεται Ολοκαύτωμα των Ψαρών, και το αποτύπωσε ο Διονύσιος Σολωμός, με το σπαρακτικό του ποίημα «Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη, περπατώντας η Δόξα μονάχη…»

«Για να θυμηθούμε τον Εθνικό μας ποιητή, η Δόξα θα περπατά πάντα στα Ψαρά. Πριν απ’ όλα προκειμένου να μας θυμίζει το αίμα που χύθηκε για την Ελευθερία. Επιπλέον όμως για να μας διδάσκει ότι πρέπει να υπερασπιζόμαστε την Ελευθερία, στο διηνεκές, με κάθε τίμημα», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και πρόσθεσε:
"Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο από εδώ, τα Ψαρά, διαμηνύουμε προς όλες τις γειτονικές χώρες, και ιδίως προς την Τουρκία, ότι τείνουμε ειλικρινώς χείρα φιλίας και καλής γειτονίας. Πλην όμως είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπισθούμε στο ακέραιο τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτά καθορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του".

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου