Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Τριμερής Σύνοδος Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει την Πέμπτη το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδηςγια να συμμετάσχει στις εργασίες της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.

Στην Τριμερή Σύνοδο, οι εργασίες της οποίας θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης, συμμετέχουν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου.
Τα θέματα που θα απασχολήσουν την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής είναι, ανάμεσα σε άλλα, το Κυπριακό, το Μεσανατολικό, η Οικονομία-Ανάπτυξη με έμφαση στην καινοτομία και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, την επιχειρηματικότητα των νέων και τα νέα προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης, η Ενέργεια, περιλαμβανομένων των θεμάτων του EastMed, του Euro-Asia Interconnector και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι Τηλεπικοινωνίες και το Περιβάλλον περιλαμβανομένων των ζητημάτων της διαχείρισης υδάτινων πόρων, του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των κλιματικών αλλαγών.


Θα εξεταστούν, επίσης, θέματα που αφορούν τη Διασπορά και ζητήματα συνεργασίας των αποδήμων των τριών χωρών.
Αύριο, στο περιθώριο της Τριμερούς Συνόδου, οι Υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας, Γεωργίας, Μεταφορών και Διασποράς των τριών χωρών θα έχουν συναντήσεις για ζητήματα των αρμοδιοτήτων τους που θα αρχίσουν στις 12μ.

Στις 9πμ αναμένεται να αρχίσει διμερείς συνάντηση μεταξύ των Πρωθυπουργών Ελλάδας και Ισραήλ, ενώ στις 11.30 θα αφιχθεί στο χώρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θα ακολουθήσει τελετή αποκαλυπτηρίων πλακέτας για το Μουσείο του Ολοκαυτώματος.

Στις 12μ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ. Στη 12.30 θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση των ηγετών των τριών χωρών και στη 1.45μμ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι Πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ και θα υπογράψουν την Κοινή Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης.

Νετανιάχου:Kαινοτομία, την ενέργεια και την ασφάλεια στο επίκεντρο

Στο μεταξύ σε ανάρτησή του στο twitter o Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου αναφέρει ότι η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου θα επικεντρωθεί στην καινοτομία, την ενέργεια και την ασφάλεια.
"Αναχωρώ για την ετήσια Σύνοδο Κορυφής μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου, που θα εστιάσει στην καινοτομία, την ενέργεια, την ασφάλεια και τη συνεργασία", σημειώνει ο κ. Νετανιάχου.

Εξάλλου, σε ανάρτηση στο λογαριασμό του Πρωθυπουργού του Ισραήλ στο facebook αναφέρεται πως ο κ. Νετανιάχου θα έχει συναντήσεις με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και πως στόχος των διακυβερνητικών διαβουλεύσεων και της τριμερούς συνάντησης είναι να συνεχιστεί η ενίσχυση της ανάπτυξης στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών και η διεξαγωγή συζητήσεων επί περιφερειακών και στρατηγικών θεμάτων.

Ακόμη σημειώνεται πως η Κοινή Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης θα αναφέρεται στην τριμερή συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, των επικοινωνιών, της προστασίας του περιβάλλοντος, της καινοτομίας και της επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης.

Στην κυπριακή αντιπροσωπεία που θα συνοδεύει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου και ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου