Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Η μαγευτική ελληνική παραλία που κάποτε ήταν αρχαίο λιμάνι, μοναδικό στον κόσμο! (Βίντεο - Φωτο)

Πρόκειται για μια από τις ωραιότερες παραλίες της Ευρώπης (καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι κάθε χρόνο φιγουράρει σε λίστες με τις καλύτερες παραλίες γνωστών ταξιδιωτικών περιοχών) αλλά ταυτόχρονα και μια περιοχή με μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον.

Τα Φαλάσαρνα βρίσκονται στο βορειοδυτικό άκρο της Κρήτης και αποτελούν έναν από τους πιο φημισμένους προορισμούς του νησιού, τόσο για τις παραλίες, όσο και για λόγους οικολογικού ενδιαφέροντος.

Άλλωστε τα Φαλάσαρνα έχουν ενταχθεί στο σχέδιο Natura 2000, λόγω της μεγάλης ποικιλίας χλωρίδας και πανίδας στην περιοχή, αλλά και λόγω του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.


Η πανέμορφη παραλία στα Φαλάσαρνα διαθέτει μια πλατιά λωρίδα από κάτασπρη, ψιλή άμμο, καθώς και πεντακάθαρα, κρυστάλλινα νερά.

Όλη η μεγάλη σε μήκος παραλία πλαισιώνεται από εντυπωσιακά ψηλά βουνά. Το τοπίο της περιοχής είναι πραγματικά μαγευτικό.

Ουσιαστικά η παραλία στα Φαλάσαρνα δεν είναι μία, αλλά.. τρεις. Η πρώτη παραλία, στα νότια, λέγεται Παχιά Άμμος και είναι οργανωμένη. Είναι τόσο μεγάλη που δύσκολα θα αισθανθείτε να «πνίγεστε» από κόσμο ακόμα και στην καρδιά του καλοκαιριού, όταν εκατοντάδες άλλοι θα βρίσκονται γύρω σας.

Η δεύτερη παραλία αποτελεί φυσική προέκταση της πρώτης προς το βορρά. Αυτή είναι η κύρια παραλία των Φαλασάρνων.

Η τρίτη παραλία στα Φαλάσαρνα, και η πιο βόρεια, βρίσκεται μετά το βραχώδες τμήμα της ακτογραμμής, δίπλα στο τέρμα του ασφαλτοστρωμένου δρόμου που πηγαίνει κατά μήκος της παραλίας.

Αν και είναι η παραλία με την δυσκολότερη πρόσβαση, είναι παράλληλα και η πιο γραφική. Τα νερά και στις τρεις παραλίες είναι πεντακάθαρα και δροσερά, ακόμη και τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Επειδή η παραλία στα Φαλάσαρνα έχει δυτικό προσανατολισμό, το ηλιοβασίλεμα είναι απλά μαγικό! Η στιγμή που ο ήλιος βυθίζεται στα όμορφα νερά της Κρήτης, και ο ουρανός φωτίζεται από το έντονο πορτοκαλί-μωβ χρώμα του ηλιοβασιλέματος, αποτελεί ένα αξιοθέατο από μόνο του.

Τα Φαλάσαρνα, εκτός από μια από τις ομορφότερες παραλίες της Κρήτης, αποτελούν και μια σημαντική ιστορική τοποθεσία. Τα αρχαία Φαλάσαρνα αποτελούσαν σημαντική πόλη κατά τη Μινωïκή εποχή. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Κόρυκος και περιλάμβανε το βραχώδες ακρωτήριο, όπου βρισκόταν η ακρόπολη, με την εκπληκτική θέα στη δυτική θάλασσα της Κρήτης.

Ήταν το ένα από τα δύο λιμάνια της Πολυρρήνιας, της πιο ισχυρής πόλης-κράτους της περιοχής (το άλλο λιμάνι της Πολυρρήνιας ήταν ο Κίσαμος, στην τοποθεσία του σημερινού Καστελίου Κισσάμου) και η προέλευση του ονόματος του αποδίδεται στη νύμφη – τοπική ηρωίδα Φαλασάρνη.

Tα Φαλάσαρνα έγιναν τόσο σημαντική πόλη, που σε κάποια στιγμή της ιστορίας τους κήρυξαν την ανεξαρτησία τους από την “μητέρα” πόλη-κράτος της Πολυρρήνιας, με αποτέλεσμα μια παρατεταμένη εμπόλεμη κατάσταση ανάμεσα στις δύο πόλεις.
Τα Φαλάσαρνα υπήρξαν μια από τις πλουσιότερες πόλεις στην αρχαία Μινωïκή Κρήτη, χάρη κυρίως στο μεγάλο, απάνεμο λιμάνι τους, το οποίο τα κατέστησε ένα από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά και εμπορικά κέντρα της Κρήτης.

Η πόλη άκμασε για αρκετούς αιώνες, όμως τελικά καταστράφηκε από τους Ρωμαίους. Ο λόγος ήταν ότι, εκτός από μεγάλος ναυτιλιακός κόμβος της περιοχής, τα αρχαία Φαλάσαρνα αποτελούσαν και ορμητήριο για τους πειρατές της εποχής, πολλοί από τους οποίους ήταν και κάτοικοι της πόλης.

Μετά την καταστροφή των αρχαίων Φαλασάρνων, οι Ρωμαίοι κατέστρεψαν και το εντυπωσιακό λιμάνι της πόλης. Ένα παράξενο γεγονός είναι το ότι σήμερα τα απομεινάρια του μεγάλου αρχαίου λιμανιού βρίσκονται σε μια υπερυψωμένη τοποθεσία σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από τη θάλασσα. Ο λόγος γι’ αυτό είναι ένας μεγάλος σεισμός που έγινε στην περιοχή κατά τον 4ο μ.Χ. αιώνα, ο οποίος ανύψωσε τη δυτική ακτή της Κρήτης και τα Φαλάσαρνα κατά 8 μέτρα περίπου.
Παρακολουθήστε το υπέροχο βίντεο:

ΠΗΓΗ dinfo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου