Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Αναζωπυρώθηκε η φωτιά στα Κύθηρα: «Θα καούμε ζωντανοί» - Εκκενώνονται χωριά - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί

Η πυροσβεστική απέσυρε το πρωί τα εναέρια μέσα γιατί θεωρήθηκε ότι η φωτιά «πάει καλύτερα» - Επέστρεψαν, αφού η πυρκαγιά πήρε πάλι ανεξέλεγκτες διαστάσεις - Αργησαν να έρθουν και η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, καταγγέλλει ο δήμαρχος
Αναζωπυρώθηκε, δυστυχώς, νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου η φωτιά που απειλεί εκ νέου το νησί των Κυθήρων, όπου εκκενώθηκαν δύο οικισμοί, ο Μυλοπόταμος και οι Αραίοι. Δύο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα επέστρεψαν εσπευσμένα στην περιοχή, αν και νωρίτερα, όταν είχε θεωρηθεί ότι η φωτιά «πάει καλύτερα», είχαν αποχωρήσει.


Άργησαν να έρθουν τα εναέρια μέσα και από το μεσημέρι και μετά η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, καταγγέλλει ο δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης, που μίλησε στον Ant1. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ο σχεδιασμός της Πυροσβεστικής ήταν λάθος, καθώς το πρωί του Σαββάτου, που θεωρήθηκε ότι η εικόνα της φωτιάς είναι καλύτερη, αποσύρθηκαν όλα τα εναέρια μέσα. «Θεωρώ ότι ένα από αυτά έπρεπε να μείνει στο αεροδρόμιο των Κυθήρων και να μην φύγει», λέει ο δήμαρχος, που επίσης καταγγέλλει ότι χρειάστηκε να τηλεφωνήσει ο ίδιος και οι υπηρεσίες του πολλές φορές προς την Πυροσβεστική, ώστε να επανέλθουν στο νησί τα εναέρια μέσα. Όμως τότε, λέει, ήταν πολύ αργά, καθώς η φωτιά είχε αναζωπυρωθεί ανεξέλεγκτα.

Εκ περιτροπής έχουμε διαθέσει όλο τον διαθέσιμο στόλο των εναέριων μέσων που είχαμε, υπάρχει μια χρονοτριβή και δεν μπορούν να σταθμεύουν σε οποιοδήποτε αεροδρόμιο, πρέπει να γυρίζουν στην βάση τους για ανεφοδιασμό, δηλαδή σε όλη την Ελλάδα, ήταν η απάντησης της Σταυρούλας Μαλλίρη, εκπροσώπου Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, που παραδέχθηκε πως η φωτιά είναι σε εξέλιξη, χωρίς να μπορεί να αναφέρει πάντως πόσα είναι τα μέτωπα αυτή τη στιγμή. Είναι πολύ μεγάλη η περίμετρος της πυρκαγιάς, είπε, πολύ μεγάλο μέτωπο με πολλούς οικισμούς και προτεραιότητά μας είναι να σωθούν οι κάτοικοι και οι περιουσίες τους.

Έκκληση κάνει ο αντιδήμαρχος Κυθήρων κ. Κομνηνός να μην φύγουν τα εναέρια μέσα γιατί η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη. «Αυτήν την στιγμή η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, κυριολεκτώ σε αυτό που σας λέω. Εχθές ελέγξαμε μια κατάσταση και όλα ήταν μια χαρά μέχρι σήμερα το πρωί στις δέκα που έφυγε το σινουκ. Έφυγε το σινουκ, ο άνεμος δυνάμωσε και έγιναν τρεις με τέσσερις καλές αναζωπυρώσεις στις περιοχές των Αραίων και Μυλοποτάμου οι οποίες μας έχουν δέσει τα χέρια. Οι περιοχές που καίγονται είναι παρθένες για πρώτη φορά πήγε φωτιά. Κάνουμε έκκληση να μην φεύγουν τα εναέρια μέσα από τα Κύθηρα. Έχουν καεί περιουσίες κτήματα, μελίσσια ελαιώνες και μποστάνια και δεν ξέρουμε και ακόμη γιατί το τοπίο είναι θολό, ευτυχώς δεν έχουν καεί σπίτια».

«Οι πυροσβέστες και οι ιδιοκτήτες σώσανε τα σπίτια τους στους Αραίους και καίγεται ο οικισμός Μυλοπόταμος τώρα, είναι ένα λεπτό από το χωριό μας. Ίσα-Ίσα, ήρθαν τώρα τα αεροπλάνα, εάν δεν μείνουν στην περιοχή θα καούμε ζωντανοί και είμαστε εγκλωβισμένοι δεν έχουμε έξοδο από το χωριό, έχουμε μόνο προς την θάλασσα. Υπάρχουν επίγειες δυνάμεις αλλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, είναι πολλές οι εστίες, δεν προλαβαίνουν. Σας παρακαλώ πείτε να μείνουν τα αεροπλάνα γιατί θα καούν όλα τα Κύθηρα. Τώρα επιχειρεί ένα ελικόπτερο της πυροσβεστικής, πριν τέσσερις ώρες ήταν ένα στρατιωτικό. Ανα τέσσερις ώρες μας φέρνουν αεροσκάφη ρίχνει λίγο και φεύγει. Όλο το χωριό είναι εκεί για να βοηθήσει, η δύναμη της φωτιάς είναι μεγάλη και έχει και αέρα», αναφέρει η κάτοικος Μυλοπτάμου κ. Καλλιόπη Καρύδη.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες για δεύτερη ημέρα, ενώ χθες είχε χρειαστεί να εκκενωθούν κι άλλοι οικισμοί του νησιού, οι κάτοικοι των οποίων όμως σήμερα επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Ο Γιάννης Καπάκης, γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, δήλωσε ότι σχεδόν το σύνολο των εναέριων δυνάμεων της χώρας βρίσκεται στα Κύθηρα και επιχειρεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί. Σημειώνει πως έχουν μεταφερθεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Κύθηρα εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις από όλες τις περιοχές της χώρας και ότι είναι το κύριο μέτωπο στο οποίο έχει εστιάσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Εξήγησε πως η πυρκαγιά είναι πολύ δύσκολη για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί ο αέρας αλλάζει συνεχώς κατευθύνσεις και δεύτερον, γιατί η περιοχή είναι δύσβατη και είναι γεμάτη από ρείκια, που είναι εύφλεκτο υλικό.

Όπως ενημέρωσε, ο δήμαρχος Κυθήρων Στράτος Χαρχαλάκης έχει ζητήσει από την Περιφέρεια και την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αίτημα που αναμένεται από στιγμή σε στιγμή να γίνει δεκτό.

Αργά το απόγευμα, η Πυροσβεστική εξέδωσε δελτίο τύπου:
Σε εξέλιξη συνεχίζει να βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες, 04/08/2017, στις 10:45, σε αγροτοδασική έκταση πλησίον της περιοχής Πιτσινάδες Κυθήρων. Η πυρκαγιά, παρά την άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων, έλαβε γρήγορα διαστάσεις λόγω της μεταβλητότητας που παρουσίαζε η ένταση και η διεύθυνση του ανέμου, του είδους της βλάστησης, της ποσότητας της καύσιμης ύλης και του ανάγλυφου της περιοχής εκδήλωσής της και δεν κατέστη δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο στο αρχικό της στάδιο. Πρόκειται για μια δύσκολη πυρκαγιά καθώς εξελίσσεται σε δασικές - αγροτικές εκτάσεις, όπου ανάμεσα τους υπάρχουν πολλοί οικισμοί, και κατά συνέπεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις πέραν του περιορισμού των μετώπων, έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία της ζωής και την περιουσία των πολιτών.
Στην επιχείρηση για την κατάσβεσή της συμμετέχουν 64 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 57 άτομα πεζοπόρο, βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και χωματουργικά μηχανήματα. Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν από αέρος, εκ περιτροπής, σχεδόν το σύνολο των διαθέσιμων εναερίων μέσων.
Η πυρκαγιά αυτή αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του Πυροσβεστικού Σώματος, δεδομένης της σημασίας της και του ιδιαίτερου ιστορικού αυτού του είδους των πυρκαγιών για το νησί.
Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται με 11 άτομα πεζοπόρο τμήμα από την 1η Ε.Μ.Α.Κ., 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα από τη Δυτική Μακεδονία και 20 πυροσβέστες με 5 οχήματα από την Ήπειρο και τη Θεσσαλία.





Φωτιά στα Βουρβιανά Αμφιλοχίας
Φωτιά ξέσπασε στις 13:20 το μεσημέρι του Σαββάτου και στην περιοχή Βουρβιανά Αμφιλοχίας.

Το σημείο είναι δύσβατο και η φωτιά καίει δασική έκταση, ενώ για την κατάσβεσή της επιχειρούν ένα καναντέρ, ένα πετζετέλ και 14 πυροσβέστες με επτά οχήματα και έξι άτομα πεζοπόρο.


ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου