Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Δημοψήφισμα Κούρδων: Άνω του 92% το επίσημο αποτέλεσμα

Οι Κούρδοι του Ιράκ ψήφισαν υπέρ της ίδρυσης ενός ανεξάρτητου κράτους, ανακοίνωσε την Τετάρτη η αρμόδια εκλογική επιτροπή αναφορικά με το δημοψήφισμα που διεξήχθη τη Δευτέρα στο ιρακινό Κουρδιστάν έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου της περιοχής Μασούντ Μπαρζανί και προκάλεσε την οργή της Βαγδάτης και γειτονικών χωρών όπως η Τουρκία και το Ιράν.

Υπέρ της ανεξαρτησίας τάχθηκε το 92,73% των ψηφοφόρων, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή. «Εκ των 3.305.925 ψηφοφόρων, το "ναι" συγκέντρωσε ποσοστό 92,73% και το "όχι" 7,27%» επισήμανε η επιτροπή διευκρινίζοντας ότι το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε σε 72,16%.

Ξεκίνησε η ένταση στο Ιράκ: Οι Κούρδοι δεν επέτρεψαν την είσοδο του στρατού στο Κιρκούκ

Την ίδια ώρα, στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου βρίσκεται το Ιράκ, μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για τη δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στις βόρειες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με αναφορές, οι κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας δεν επέτρεψαν στον στρατό του Ιράκ να εισέλθει στην περιοχή τοτυ Κιρκούκ, με απόφαση της τοπικής κυβέρνησης.

«Δεν έχουμε ανάγκη την ανάπτυξη του στρατού στην περιοχή. Δεν θα επιτρέψουμε στις κυβερνητικές δυνάμεις να εισέλθουν στην πόλη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης Νατζμιντίν Καρίμ.

Λίγες ώρες νωρίτερα, το ιρακινό κοινόβουλιο εξέδωσε απόφαση για τη διεξαγωγή επιχείρησης, με την οποία θα επιστραφούν στον έλεγχο της κυβέρνησης μεγάλες περιοχές με πετρελαιοπηγές, τις οποίες κατέχουν οι κουρδικές δυνάμεις στο Κιρκούκ. «Η κυβέρνηση χρειάζεται τις περιοχές παραγωγής πετρελαίου στο Κιρκούκ, οι οποίες πρέπει να ενταχθούν υπό τον έλεγχο του ομοσπονδιακού υπουργείου Ενέργειας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Βαγδάτης.

Πηγή: protothema.gr / BBC
ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου