Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Αναθηματική επιγραφή στα ελληνικά ανακαλύφθηκε σε πόλη της Σικελίας

Αναθηματική επιγραφή γυμνασιάρχου βρέθηκε εντοιχισμένη σε τοίχο οικίας στην πόλη Κεντόριπα (Centuripe) στην επαρχία Enna της Σικελίας.

Θραύσμα τοπικής ασβεστολιθικής πλάκας με επιγραφή στα ελληνικά που χρονολογείται στον 2ο αιώνα π.Χ. αποκαλύπτει ένα κομμάτι της καθημερινής ζωής στην αρχαία ελληνική πόλη.

Ο Αlessandro Barbagallo, ο οποίος βρήκε την επιγραφή εντοιχισμένη σε οικία όπου είχε χρησιμοποιηθεί ως οικοδομικό υλικό, ήρθε αμέσως σε επαφή με τον Giordana La Spina, έφορο αρχαιοτήτων της SiciliAntica στην περιοχή. Για να διαπιστώσει την αρχαιολογική σημασία της ανακάλυψης, ο καθηγητής Antonietta Brugnone, κάτοχος της έδρας της ελληνικής επιγραφικής στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο και ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στην Ιταλία, δήλωσε: «Η επιγραφή έχει τουλάχιστον πέντε γραμμές και είναι αφιέρωση ενός γυμνασιάρχου (ή πιθανόν, περισσότερων γυμνασιαρχών) στις προστάτιδες θεότητες του Γυμνασίου, Ερμή και Ηρακλή».

Πριν από εβδομήντα χρόνια περίπου, λίγες δεκάδες μέτρα από το σημείο της φετινής ανακάλυψης, βρέθηκε θραύσμα μαρμάρου με παρόμοια επιγραφή, γεγονός που υποδηλώνει την ύπαρξη χώρου λατρείας στην περιοχή.

Ο γυμνασίαρχος ήταν επικεφαλής του Γυμνασίου, ενός θεσμού που αποτελούσε το κέντρο του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.

Στο Γυμνάσιο, οι νέοι, χωρισμένοι ανά ηλικίες, ασκούσαν διάφορα αθλήματα (δρόμος, δίσκος και ακόντιο, πυγμαχία) και στρατιωτικές ασκήσεις, συμμετείχαν σε κοινωνικές δραστηριότητες, αγώνες, θρησκευτικές τελετές, ενώ παρακολούθησαν μαθήματα γραφής και μουσικής.

Ο γυμνασίαρχος ήταν ηγετικό πρόσωπο στην κοινότητα του, ενώ έπρεπε να διαχειρίζεται το προσωπικό των κτιρίων, να συντονίζει το έργο των δασκάλων και προπονητών σε διάφορες ειδικότητες ή ακόμα και να διδάσκει σε μικρότερου μεγέθους Γυμνάσια.


Πηγή: The Archaeology News Network

ΠΗΓΗ anaskafi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου