Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

SOS για την ιλαρά: 350.000 παιδιά ακάλυπτα έναντι της μεταδοτικής νόσου - 100.000 τα διαθέσιμα εμβόλια - 30 νέα κρούσματα σε μια εβδομάδα - Τα περιστατικά ιλαράς έφτασαν τα 196

Είναι ηλικίας 15 μηνών έως 4 ετών και είτε δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου είτε έχουν εμβολιαστεί ατελώς, αποκάλυψε ο καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος
Τουλάχιστον 350.000 παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας 15 μηνών έως 4 ετών, είναι παντελώς ακάλυπτα έναντι της ιλαράς, καθώς δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου ή έχουν εμβολιαστεί ατελώς. Ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και έχουν λάβει μια δόση -ή και καμία- του εμβολίου για την ιλαρά!



Αυτό επισήμανε την Πέμπτη σε ειδική εκδήλωση για τη νόσο, με αφορμή την επιδημική έξαρση της ιλαράς, ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής, πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, τονίζοντας την ανάγκη εμβολιασμού του πληθυσμού που είναι αθωράκιστος έναντι της μεταδοτικής μολυσματικής νόσου.
Την ίδια ώρα, τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για την πορεία της νόσου μόνον ανησυχία και προβληματισμό γεννούν: Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση ο αριθμός των κρουσμάτων έχει ανέβει πια στα 196. Δηλώθηκαν δηλαδή μέσα σε μια εβδομάδα 30 νέα περιστατικά ιλαράς σε παιδιά και ενήλικους.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας επανέλαβε την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού για τα προβλήματα που ανακύπτουν για τη δημόσια υγεία με την άρνηση του εμβολιασμού αλλά και την ανάγκη κάλυψης του ευάλωτου, του αθωράκιστου πληθυσμού, με το εμβόλιο της ιλαράς στην τρέχουσα φάση. 


Παιδιατρική Εταιρία: Τα εμβόλια δεν επαρκούν!

Με βάση βεβαίως τα δεδομένα των ειδικών για τον πληθυσμό που πρέπει να εμβολιαστεί, η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας ότι υπάρχει επάρκεια 100.000 εμβολίων ιλαράς για τον πληθυσμό, προκαλεί επίσης ερωτήματα για τη μέριμνα των αρμοδίων να εξασφαλίσουν τις αναγκαίες ποσότητες εμβολίων. Όπως γίνεται αμέσως αντιληπτό, υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ των ευάλωτων πληθυσμών και των διαθέσιμων εμβολίων ιλαράς: η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία εκτιμά ότι χρειάζονται εμβολιασμό για την ιλαρά τουλάχιστον 350.000 παιδιά και μεγάλος αριθμός ενηλίκων, και η ποσότητα των εμβολίων είναι 100.000!

Σημειωτέον ότι οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών έχουν την τελευταία εβδομάδα καταγγείλλει επανειλημμένως ότι υπάρχει πρόβλημα με την προμήθεια των εμβολίων. Με αντανακλαστικά, προφανώς χαμηλά,  ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) απαγόρευσε χθες την εξαγωγή εμβολίων προκειμένου να περιορίσει τη μαύρη τρύπα στα εμβόλια.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου