Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Βρέθηκε πιθανότατα το πρώτο ναυάγιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Η πρώτη απώλεια έλαβε χώρα την ίδια μέρα που Αγγλία και Γερμανία πήγαν σε πόλεμο

Ο πόλεμος γίνεται γρήγορα, πιο γρήγορα απ’ όσο υπολογίζουν κάποιοι.
Κάτι που ίσχυε στα σίγουρα για τους επιβάτες του «Athenia», του βρετανικού επιβατικού πλοίου που έφυγε από τη Γλασκόβη μια φθινοπωρινή μέρα του 1939, όταν ο κόσμος δεν ήταν επισήμως σε πόλεμο, παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις Μεγάλης Βρετανίας και ναζιστικής Γερμανίας ήταν όσο να πεις τεταμένες.
Δύο μέρες αργότερα ωστόσο, ο Νέβιλ Τσάμπερλεν βγήκε στο ραδιόφωνο, στις 11:00 το πρωί, και ανακοίνωνε πως η χώρα του ήταν σε πόλεμο με τους Γερμανούς.

bbesfsstsrsttdrgrsdtsere000
Λιγότερο από 9 ώρες αργότερα, γύρω στις 7:40 το βραδάκι, ένα γερμανικό υποβρύχιο τορπίλισε το «Athenia», το οποίο βυθίστηκε αργά αργά στον ωκεανό και εξαφανίστηκε στο νερό μόλις 24 ώρες μετά την επίσημη πρώτη του Β’ Παγκοσμίου. Την επομένη το πρωί δηλαδή.
AP_3909061156
Κι ενώ έμεινε στον πυθμένα για μπόλικες δεκαετίες, ένας κυνηγός ναυαγίων βγήκε πρόσφατα στο BBC και δήλωσε πως το βρήκε με τη βοήθεια της τεχνολογίας, εκεί όπου πιστευόταν πως είχε βυθιστεί.
AP_3909041133
«Υπάρχει μια μεγάλη, πολύ μεγάλη πιθανότητα να είναι το ‘‘Athenia”», είπε ο David Mearns στο BBC, «όλα ταιριάζουν».
bbesfsstsrsttdrgrsdtsere1
Το κανάλι και ο ερευνητής σκοπεύουν να στείλουν τώρα ένα τηλεχειριζόμενο σκάφος να το αναγνωρίσει, καθώς είναι πολύ σπάνιο να βρεθεί ένα εδώ και δεκαετίες χαμένο ναυάγιο…

ΠΗΓΗ newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου