Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Πούτιν: Λύση στο Κυπριακό χωρίς έξωθεν πιέσεις

Είναι σημαντικό η λύση στο Κυπριακό να βρεθεί από τους ίδιους τους Κυπρίους, χωρίς έξωθεν πιέσεις, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαδιμίρ Πούτιν, μιλώντας σε κοινή διάσκεψη Τύπου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, μετά τις διμερείς συνομιλίες που είχαν οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών στη Μόσχα.

Η Ρωσία, είπε ο κ. Πούτιν, μιλώντας μέσω διερμηνέα, έχει ως θέση αρχής τη συνολική και δίκαιη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων των ΗΕ καθώς και των συμφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών.

Στη δήλωσή του ο Ρώσος Πρόεδρος χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη "ουσιώδεις", είπε ότι είχαν μια "ουσιώδη ανταλλαγή απόψεων για διμερή και περιφερειακά θέματα", προσθέτοντας ότι έχουν χαράξει τις προοπτικές για ανάπτυξη στο μέλλον.

Χαρακτήρισε την Κύπρο "σημαντικό εταίρο", ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του για την πρόθεση του Προέδρου Αναστασιάδη να εμβαθύνει τις διμερείς σχέσεις.

Ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε ακόμα και στην εμπορική και οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, τους στενούς δεσμούς Ρωσίας-Κύπρου, καθώς και την εντατική, όπως ελέχθη, συνεργασία.

Εξέφρασε επίσης και ευγνωμοσύνη για τον "εποικοδομητικό διάλογο."


Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε "εποικοδομητικές και δημιουργικές" τις συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, αναφέρθηκε στους διαχρονικούς δεσμούς συνεργασίας των δύο χωρών, και είπε πως σήμερα έγινε μια "ειλικρινής και δημιουργική ανταλλαγή απόψεων" για το Κυπριακό, την ΕΕ, διμερή, διεθνή και περιφερειακά θέματα.




Είπε ακόμα ότι ενημέρωσε τον κ. Πούτιν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει άμεσα στις συνομιλίες και επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητη η καλή προετοιμασία, η οποία, όπως σημείωσε, χρειάζεται και τη συμβολή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε "βαθιά ευγνωμοσύνη" για τη διαχρονική στάση αρχών της Μόσχας, ιδιαίτερα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, ενώ ευχαρίστησε θερμά για τη φιλοξενία.

Ελπίζω, είπε, να έχω την ευκαιρία να ανταποδώσω τη φιλοξενία είτε ως Πρόεδρος είτε ως απλός πολίτης.

Στις δηλώσεις του, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι η Μόσχα εκτιμά την πρόθεση της κυπριακής πλευράς και του Προέδρου Αναστασιάδη για την εμβάθυνση και προώθηση των στενών σχέσεων με την Ρωσία και πρόσθεσε ότι αυτή η συνεργασία είναι εντατική.

Ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι μεταξύ των δύο χωρών υπογράφτηκαν πάνω από 40 διακυβερνητικές και διυπουργικές συμφωνίες, ενώ σήμερα προστέθηκε μια σειρά από καινούργιες σημαντικές συμφωνίες και επεσήμανε το κοινό πρόγραμμα δράσεων για τα έτη 2018 – 2020 που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων συνεργασίας.



Πρόσθεσε ότι ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε σε θέματα εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου και ανέφερε πως η μη ευνοϊκή παγκόσμια συγκυρία και οι εξωτερικοί περιορισμοί, βάσει των πολιτικών αποφάσεων, επηρέασαν αρνητικά αυτή την οικονομική συνεργασία. Σημείωσε πως χάρη στις κοινές προσπάθειες, κατά τους πρώτους οκτώ μήνες της φετινής χρονιάς, το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 36%.


Επίσης, είπε ότι συζήτησαν για τις προοπτικές συνεργασίας στους τομείς της καινοτομίας, της ενεργειακής απόδοσης, της ιατρικής, της φαρμακευτικής και της προμήθειας στην κυπριακή πλευρά ρωσικής παραγωγής μέσων αεροπορικής ναυπηγικής και ναυπηγικής.

Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι δίδεται μεγάλη σημασία στις απευθείας επαφές των εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας των δύο χωρών και είπε ότι στην Κύπρο έχουν παραρτήματα μεγάλες ρωσικές τράπεζες όπως VTB, Gazprombank, Promsvyazbank.

Χάρη σε αυτές τις τράπεζες, σημείωσε, γίνεται όλο το φάσμα των οικονομικών επενδυτικών συναλλαγών.

Είπε ακόμη ότι υπάρχουν προοπτικές και στον τομέα της στρατιωτικοτεχνολογικής συνεργασίας.

Ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε ότι παραδοσιακά, θέση προτεραιότητας στις ρωσο-κυπριακές σχέσεις έχει η συνεργασία στον τομέα του πολιτισμού και του ανθρωπισμού.

‘Μαζί με τον κ. Πρόεδρο συζητήσαμε τις προοπτικές διεύρυνσης αυτών των σχέσεων. Γνωρίζω ότι στην Κύπρο μεγάλη σημασία έδιναν πάντα στην εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας. Ελπίζω ότι οι εταίροι μας θα δίνουν περαιτέρω προσοχή στα συμφέροντα των μαθητών και φοιτητών στην Κύπρο’ είπε, μιλώντας μέσω διερμην

Αναφερόμενος στον τουρισμό, είπε ότι η Κύπρος αποτελεί έναν από τους δημοφιλείς προορισμούς για τους Ρώσους τουρίστες και ανέφερε πως πέρσι επισκέφθηκαν την Κύπρο πάνω από 800,000 Ρώσοι ενώ κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2017 ο αριθμός τους ξεπερνά τις 700,000.

Κατά τη συνάντηση έγινε και ανασκόπηση θεμάτων που άπτονται της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ημερήσιας διάταξης.

Ο κ. Πούτιν τόνισε τη θέση αρχής της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπέρ της επίτευξης μιας συνολικής και δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των συμφωνιών των ιδίων των κυπριακών πλευρών.

«Θεωρούμε σημαντικό η τελική λύση να βρεθεί από τους ίδιους τους Κυπρίους χωρίς την επιβολή έτοιμων συνταγών έξωθεν και πιέσεων έξωθεν» υπογράμμισε.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, αφού σημείωσε ότι η Κύπρος βρίσκεται κοντά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, είπε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ρωσία για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συρία και για την ανάγκη να αποκατασταθεί το χριστιανικό στοιχείο στην περιοχή.

«Μιλήσαμε για την ανάγκη αποκατάστασης της χριστιανικής παρουσίας στην περιοχή. Μιλήσαμε για την ανάγκη αποκατάστασης των κοινοτήτων και του κανονικού διαλόγου μεταξύ τους» είπε.

Επίσης, είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Αναστασιάδη και για το θέμα της υλοποίησης των συμφωνιών του Μινσκ για την ειρηνική επίλυση της κρίσης στην Νοτιοανατολική Ουκρανία.

«Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας στον κ. Πρόεδρο και τους Κυπρίους φίλους μας για τον περιεκτικό και εποικοδομητικό διάλογο» είπε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στις δικές του δηλώσεις, εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί η σημερινή ήταν η τρίτη επίσκεψή του στη Μόσχα και η δεύτερη

Συνάντηση Κορυφής που πραγματοποίησε από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Όπως ανέφερε, οι σημερινές διαβουλεύσεις και συζητήσεις με τον Ρώσο Πρόεδρο ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητικές και δημιουργικές.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα που η Κύπρος και η Ρωσία αποδίδουν στην περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων και της συνεργασίας τους σε όλους τους τομείς,
σημειώνοντας πως Κύπρος και Ρωσία συνδέονται με διαχρονικούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας.







«Τις κοινές πολιτιστικές, πνευματικές και θρησκευτικές αξίες που μας συνδέουν ενισχύουν σημαντικά τα τελευταία χρόνια και ο διάλογος στην πολιτική, την οικονομική και την αμυντική συνεργασία» σημείωσε.

«Κατά τη σημερινή συνάντηση με τον φίλο Πρόεδρο είχαμε μια ειλικρινή και δημιουργική ανταλλαγή απόψεων σε μια σειρά θεμάτων που κάλυψαν μεταξύ άλλων το Κυπριακό, τις διμερείς μας σχέσεις και τρόπους περαιτέρω ενίσχυσής τους, τις σχέσεις ΕΕ και Ρωσικής Ομοσπονδίας και τέταρτον διεθνή και περιφερειακά ζητήματα με έμφαση την κατάσταση στην Ουκρανία, που έχει σχέση και με τις σχέσεις Ευρώπης και Ρωσικής Ομοσπονδίας, αλλά και τη Συρία και την κλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο» είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Όσον αφορά το Κυπριακό, εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη και εκτίμηση του ίδιου και του κυπριακού λαού για τη διαχρονική στάση αρχών που τηρεί η Ρωσική Ομοσπονδία ιδιαίτερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Αρχές οι οποίες βασίζονται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών καθώς και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας» συμπλήρωσε.

Η συζήτηση στο Κυπριακό επικεντρώθηκε και στις τελευταίες εξελίξεις, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ενημερώνει τον Ρώσο ομόλογό του ότι «από δικής πλευράς είμαστε έτοιμοι να προσέλθουμε άμεσα στο διάλογο όσον αφορά τις εσωτερικές πτυχές, ενώ όσον αφορά τη διεθνή πτυχή, τα θέματα ασφάλειας, εγγυήσεων, σε μια νέα σύνοδο για την Κύπρο αυτό που απαιτείται, όπως έχω διαβιβάσει και προς τον ΓΓ, είναι η καλή προετοιμασία και μια ανάλογη προετοιμασία χρειάζεται τόσο τη συμβολή του ΓΓ αλλά και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, ο Πρόεδρος σημείωσε πως η υπογραφή επτά νέων συμφωνιών και μνημονίων συναντίληψης όχι μόνο αποδεικνύει το ευρύ φάσμα που καλύπτει η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αλλά και συμβάλλουν σημαντικά στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Μέχρι σήμερα οι μεταξύ μας συμφωνίες ανέρχονται σε 67, εκ των οποίων οι 19 τα τελευταία πέντε χρόνια, είπε ο Πρόεδρος.

Ανέφερε ακόμα ότι συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις ΕΕ με τη Ρωσική Ομοσπονδία και η σημασία -για όλες τις πλευρές- της εξομάλυνσης και περαιτέρω ενίσχυσης και εμβάθυνσής τους.

«Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που έμπρακτα εκφράζεται και με μεθοδικότητα προωθείται κατά τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες με τους Ευρωπαίους εταίρους, είναι υπέρ της επικράτησης μιας πραγματιστικής αντιμετώπισης στην σχέση μας ως Ευρώπη με τη Μόσχα. Πιστεύω αυτό θα είναι προς όφελος των επιδιώξεών μας είτε για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας είτε για την αντιμετώπιση περιφερειακών ή διεθνών προβλημάτων» είπε ο Πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, αντηλλάγησαν απόψεις και για την κρίση στην Ουκρανία και πώς η εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ ή η διαδικασία της Νορμανδίας θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στο να ξεπεραστούν τα υφιστάμενα προβλήματα, ενώ συζητήθηκαν και το Συριακό, η Βορεοκορεατική κρίση και η αποπυρηνικοποίηση που θα πρέπει να είναι, μεταξύ άλλων, η επικέντρωση του διαλόγου, όπως ανέφερε.

«Διαπιστώσαμε την ίδια ώρα το σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος αλλά και που μπορεί να διαδραματίσει στην περιοχή, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τις επικρατούσες σήμερα συνθήκες» είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Εξέφρασε δε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τη θερμότητα και το κλίμα που επικράτησε κατά τη διάρκεια του διαλόγου με τον Πρόεδρο Πούτιν, αλλά και για την ευρύτερη συναντίληψη στα διάφορα προβλήματα που συζητήθηκαν.

Απευθυνόμενος στον Ρώσο Πρόεδρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε θερμότατες ευχαριστίες για την πρόσκληση να επισκεφθεί τη Μόσχα και για τη θερμή φιλοξενία.

«Προσβλέπω στη μέρα που θα μου δώσετε την ευκαιρία να ανταποδώσω είτε ως Πρόεδρος είτε ως απλός πολίτης την ίδια θερμή φιλοξενία και τα φιλικά αισθήματα που έχετε εκφράσει προς εμένα και προς τον κυπριακό λαό» κατέληξε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ philenews/KYΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου