Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Τουρκικοί «ψευτοτσαμπουκάδες» στα Ίμια: Προσπάθησαν να στήσουν νέο θερμό επεισόδιο(Βίντεο - Φωτο)

Για νέο επεισόδιο στα Ίμια ανάμεσα σε σκάφη της τουρκικής και ελληνικής ακτοφυλακής κάνει λόγο το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δύο σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής «μπλόκαραν αντίστοιχα δύο σκάφη του ελληνικού λιμενικού, καθώς τα τελευταία προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τα Ίμια».

«Η τουρκική Ακτοφυλακή εντόπισε τις κινήσεις των ελληνικών σκαφών προερχόμενα από την Κω και την Κάλυμνο και επενέβησε ταχύτατα προκειμένου να απαγορεύσει την προσέγγιση της βραχονησίδας στους Έληνες, με αποτέλεσμα αναγκασθούν να αποσυρθούν στην Ψέριμο και την Καλόλιμνο», αναφέρει το σχετικό άρθρο.

«Στη συνέχεια η τουρκική Ακτοφυλακή συνέχισε να φρουρεί τα Ίμια σε απόσταση 5 έως 10 μέτρων», ενώ παράλληλα σημειώνεται ότι Έλληνες ψαράδες που αποπειράθηκαν αργότερα να πλησιάσουν τη βραχονησίδα επίσης εκδιώχθηκαν από τα τουρκικά σκάφη.
Στο ίδιο ρεπορτάζ το τουρκικό πρακτορείο υπενθυμίζει ότι στις 4 Νοεμβρίου, με αφορμή το ναυάγιο ενός σκάφους που μετέφερε μετανάστες κοντά στα Ίμια, ελληνικά και τουρκικά σκάφη είχαν βρεθεί πολύ κοντά στη βραχονησίδα.
imia
Υπενθυμίζουμε ότι πράγματι τις εν λόγω ημέρες αποκαλυπτικές ήταν οι εικόνες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας από βίντεο της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και είχαν για ακόμη μια φορά καταδείξει τη σαφή πρόθεση των γειτόνων να στήσουν «θερμό» επεισόδιο, στο πρότυπο των όσων είχαν συμβεί τον Ιανουάριο του 1996 στην ίδια περιοχή και βεβαίως να αμφισβητήσουν, για ακόμη μία φορά, ανοιχτά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Όλα είχαν ξεκινήσει από νωρίς το πρωί της Παρασκευής (3/11), με τους Τούρκους να παρενοχλούν ελληνικά σκάφη, τα οποία επιχειρούσαν τη διάσωση μεταναστών από ξύλινο σκάφος που βυθιζόταν ανοιχτά της Καλολίμνου.
Στις 07:00 το πρωί εκείνης της ημέρας, δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16, είχαν παρενοχλήσει ελληνικό ελικόπτερο Super Puma, το οποίο συμμετείχε στις έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων μετά από ναυάγιο.
Η περιοχή άρχισε τότε να… παίρνει φωτιά! Στις 07:59, μία μόλις ώρα μετά το πρώτο περιστατικό, τουρκικό ελικόπτερο, τύπου ΑΒ 412, είχε πετάξει πάνω από τα Ίμια, σε ύψος μόλις 100 ποδιών και στη συνέχεια είχε εξέλθει του FIR Αθηνών.
Οι προκλήσεις συνεχίστηκαν και αργότερα… στις 09:41όταν  και πάλι ελικόπτερο ιδίου τύπου είχε πετάξει πάνω από τις βραχονησίδες των Ιμίων σε ύψος 800 ποδιών και είχε εξέλθει ξανά με κατεύθυνση τα τουρκικά παράλια.
Δείτε το βίντεο:

Φωτογραφίες που είχε αναρτήσει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης που βρισκόταν κοντά στα Ίμια, έδειχναν να πραγματοποιεί χαμηλή πτήση και ένα τουρκικό αεροσκάφος CΝ-235.
imia1
Από ό,τι βλέπουμε όμως στις φωτογραφίες, εκτός από ελικόπτερο και αεροπλάνο, κοντά στα Ίμια βρισκόταν και σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής. Πιο πίσω, στα τουρκικά χωρικά ύδατα, διακρίνεται και τουρκικό πολεμικό πλοίο.
imia2
Νωρίτερα το διασωστικό σκάφος Zeta της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης είχε ολόγυρά του μόνο τουρκικά περιπολικά.
Τουλάχιστον 14 άνθρωποι είχαν τότε περισυλλεγεί και διασωθεί μετά τη βύθιση ξύλινου σκάφους που μετέφερε μετανάστες και πρόσφυγες νότια νοτιανατολικά της Καλόλιμνου, ενώ είχε ανασυρθεί από τη θαλάσσια περιοχή και η σορός μίας γυναίκας.
imia3
Σημειώνεται ότι η Καλόλιμνος είναι ένα από τα 18 νησιά που αμφισβητεί η κεμαλική Τουρκία, η οποία θεωρεί ότι ο Ρ.Τ. Ερντογάν τα «παρέδωσε» στην Ελλάδα το 2004!

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου