Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

YΠΕΞ: Η Κύπρος αναβαθμίζεται στην ΕΕ

Η στόχευση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η ασφάλεια και η συνεργασία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, δήλωσε ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης σε μακρά συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό του έργου του Υπουργείου του, στον οποίο περιλαμβάνονται η αναβάθμιση σχέσεων με τα Μόνιμα Μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, τη Ρωσία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την ενεργότερη εμπλοκή στην ΕΕ με την πρωτοβουλία MED7, τα ενεργειακά, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των ασύμμετρων κινδύνων.


Ο κ. Κασουλίδης διέψευσε κατηγορηματικά δημοσίευμα στην ιρακινή ηλεκτρονική ιστοσελίδα thebaghdadpost.com ότι στην Κύπρο σταθμεύουν 15 πολεμικά αεροσκάφη F15 της Σαουδικής Αραβίας τα οποία θα επιτεθούν στη Χεζμπολλάχ στο Λίβανο με τον ΥΠΕΞ να δηλώνει ότι «μαύρα σύννεφα έρχονται από το Λίβανο». Η Κυπριακή Δημοκρατία, ανέφερε, έχει προχωρήσει από μόνη της στην προετοιμασία για το σχέδιο «Εστία» - που είχε εφαρμοστεί και το 2006 – σε περίπτωση εκκένωσης υπηκόων τρίτων χωρών από τη γειτονική χώρα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε ότι ο αριθμός των ξένων υπηκόων που ζουν σήμερα στο Λίβανο είναι πολύ μεγαλύτερος από το 2006 και σημείωσε ότι η Κύπρος έχει συνάψει συμφωνίες για την εκκένωση ξένων υπηκόων με αρκετές χώρες.

Η Κύπρος, που ζητεί τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας ενάντια στην εισβολή και κατοχή, θα ήταν «πολύ ωφελεμιστική» εάν έδειχνε αδιαφορία στην παροχή βοήθειας για να μην αποτελέσει η ίδια στόχο τρομοκρατών, δήλωσε ο Υπουργός, λέγοντας πως «εάν θελήσουν οι τζιχαντιστές δεν πρόκειται να χαριστούν σε καμιά χριστιανική χώρα. Έχουν άλλες όμως προτεραιότητες. Εμείς οφείλαμε να συνδράμουμε διότι έτσι μας θεωρούν ως ένα εταίρο στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας».

Διευκρίνισε δε ότι η Κύπρος υποστηρίζει σήμερα την εδαφική ακεραιότητα και την τήρηση του συντάγματος στο Ιράκ. Το ίδιο ισχύει για την Καταλονία και οποιαδήποτε αποσχιστική προσπάθεια ανά τον κόσμο, πρόσθεσε.

Διμερείς/τριμερείς συναντήσεις – Ανατολική Μεσόγειος / Μέση Ανατολή

Ο ρόλος του ΥΠΕΞ, είπε, είναι να συντονίζει τις άλλες υπηρεσίες του κράτους ώστε να δημιουργείται ένα ευρύ πεδίο τριμερών συνεργασιών στην ενέργεια, τον τουρισμό, την τεχνολογία, τα start ups, τη γεωργία, όπου με κάθε χώρα η συνεργασία αυτή έχει το δικό της χαρακτήρα. Με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, εξήγησε, υπάρχουν προθεσμίες για την πραγματοποίηση συναντήσεων κορυφής είτε ετησίως είτε δύο φορές το χρόνο και το διάστημα αυτό πρέπει να γίνουν.

Ο κ. Κασουλίδης θέλησε να διευκρινίσει ότι ως μέλος του συνασπισμού για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας η Κύπρος είχε τη δική της συνδρομή και παραχώρησε οπλισμό από παλιά τουφέκια (πήραν άδεια από τη Σερβία για την πώληση των Ζάσταβα), πυρομαχικά και όλμους που δεν χρησιμοποιεί πλέον η Εθνική Φρουρά, στους Κούρδους Πεσμεργκά, το στρατό του Λιβάνου και την Ιορδανία στο πλαίσιο της καταπολέμησης τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το Ισλαμικό κράτος στη Μέση Ανατολή και η Μπόκο Καράμ ή Αλ Σαμπάμπ και άλλες στην Αφρική. Πρόκειται για εφόδια αξίας 30 εκατ. ευρώ συνολικά, ανέφερε κατόπιν σχετικής ερώτησης.

Αυτό, είπε, έγινε σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, που μετέφεραν το υλικό δύο φορές για λογαριασμό της Κύπρου στο Ιράκ, και με τη Γαλλία που μετέφερε το υλικό στο Λίβανο. Είναι προς όφελος και της Κύπρου, σημείωσε, να αποτραπεί η πρόσβαση τρομοκρατικών οργανώσεων στα παράλια της ανατολικής Μεσογείου, ενώ είναι ο Βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα που πήρε την πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών οργανώσεων σε χώρες της Αφρικής κυρίως σε χώρες της Σαχάρας.

Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε επίσης ότι η Κύπρος συμμετέχει στην υπο-ομόδα του συνασπισμού που ενεργεί για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης της νεολαίας και της στράτευσης πολιτών σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο ενεργός ρόλος στην περιφερειακή πολιτική, η γνώση και η εμπειρία που έχουμε αποκτήσει στο πλαίσιο των τριμερών συνεργασιών μας δίδει την ευκαιρία να διεκδικούμε, στο πλαίσιο της ΕΕ, ρόλο μιας χώρας μέλους, έμπειρης για τις εμπειρίες και τις στενές σχέσεις που έχει με τις χώρες της γειτονιάς μας, πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ. «Η περιφερειακή πολιτική μας είναι η προστιθέμενη αξία στην κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ».

Σχέσεις με ΣΑ του ΟΗΕ – Αντιμετώπιση τρομοκρατίας

Αναφερόμενος στις σχέσεις με τα πέντε Μόνιμα Μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, ο Ιωάννης Κασουλίδης είπε ότι με τις ΗΠΑ έχουν εργαστεί στενά για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, λέγοντας ότι η γεωγραφική θέση της Κύπρου ήταν πολύ σημαντική για να παρεμποδιστεί η οποιαδήποτε παρείσφρηση οπλισμού, ξένων τρομοκρατών ή υλικών για όπλα μαζικής καταστροφής.

Κατόπιν σχετικών ερωτήσεων, ο ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στην περίπτωση του κλεμμένου από τρομοκράτες πετρελαιοφόρου Morning Glory, του οποίου παρεμποδίστηκε η αγκυροβόληση στο λιμάνι Λεμεσού και με την παρέμβαση πεζοναυτών των ΗΠΑ στάληκε πίσω στους νόμιμους ιδιοκτήτες του στη Λιβύη, την ανεύρεση σε οικία 7,5 τόνων νιτρικού αμμωνίου που θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια έκρηξη και να κινδύνευαν περιοχές πόλεων στην Κύπρο, την σύλληψη ενός άνδρα στη Λεμεσό που κατασκόπευε Ισραηλινούς τουρίστες με σκοπό την επιχείρηση νέας τρομοκρατικής επίθεσης όπως στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας, την παρεμπόδιση σε 18 Ευρωπαίους πολίτες της εισόδου στη Δημοκρατία στο αεροδρομίου Λάρνακας λόγω υποψιών και την επιστροφή στις χώρες τους με την ανάλογη ενημέρωση των εκεί αρμοδίων υπηρεσιών.

Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ήταν ενοχλητικό κατά τη θητεία του ως Ευρωβουλευτής όταν η Κύπρος καταγγέλλονταν για την μη παρεμπόδιση φορτίων που καταστρατηγούσαν τα εμπάργκο της ΕΕ. «Αυτό επί της δικής μας διακυβέρνησης όχι μόνο παρεμποδίστηκε, αλλά υπάρχει κατάλογος επιτυχιών».

Με τη Ρωσία έχουν πλήρη ισορροπία στο φάσμα των σχέσεών μας, ανέφερε ο ΥΠΕΞ, και η Κύπρος διαδραματίζει ρόλο στις σχέσεις Ρωσίας – ΕΕ που κλονίστηκαν ενώ σημείωσε τις 3 επισκέψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μόσχα, τις δύο εκ των οποίων συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Πούτιν και την άλλη που παρέστη στους εορτασμούς για τον τερματισμό του Παγκοσμίου Πολέμου και ήταν ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης.

Για το Ηνωμένο Βασίλειο, ο κ. Κασουλίδης μίλησε για έναν νέο τομέα συνεργασίας στην ασφάλεια αλλά και την Εθνική Φρουρά που συνεργάζεται με τις Βρετανικές Βάσεις. Αυτό, είπε, συνέβαλε στη συμφωνία για την πολεοδομική ανάπτυξη γης εντός των Βάσεων που δεν χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς.

Η συνάντηση Αναστασιάδη – Μακρόν πρόσφατα καταδεικνύει στενή στρατηγική σχέση Κύπρου – Γαλλίας, ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, σημειώνοντας το πρόγραμμα στρατηγικής εταιρικής σχέσης που περιλαμβάνει ευρύ φάσμα θεμάτων και την ψήφο εμπιστοσύνης του Γάλλου Προέδρου στην παρουσία της Total στην κυπριακή ΑΟΖ. Υπενθύμισε επίσης την παρουσία της Γαλλίας σε ασκήσεις έρευνας και διάσωσης στην Κύπρο, λέγοντας ότι σε κάποιες από αυτές συμμετέχουν και οι Βρετανοί και οι ΗΠΑ.

Για την Κίνα, ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι η Κύπρος θα συμμετέχει ως μέτοχος στην Τράπεζα Ανάπτυξης και Υποδομών Ασίας, με έδρα το Πεκίνο, ενώ επί αυτής της διακυβέρνησης πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσκεψη κινεζικών πολεμικών πλοίων στη Λεμεσό κατά τη διάρκεια της συνεργασίας με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση της διάδοσης των χημικών όπλων για την μεταφορά χημικών όπλων της Συρίας.

Ερωτηθείς εάν η Ρωσία ήγηρε ενστάσεις για χρησιμοποίηση ρωσικού στρατιωτικού υλικού σε κοινές ασκήσεις με το Ισραήλ, ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε αρνητικά σημειώνοντας ότι οι σχέσεις Ρωσίας – Ισραήλ είναι πολύ καλές.

Ενεργειακά – ΑΟΖ

Η Κυπριακή Δημοκρατία ουδέποτε παραιτήθηκε από το δικαίωμά της να καταθέσει συντεταγμένες για ολόκληρη την Κύπρο, δήλωσε ο ΥΠΕΞ λέγοντας ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί συνεχίζονται ασχέτως των κινήσεων της Τουρκίας.

Και στη γεώτρηση στο οικόπεδο 11, είπε, ήρθε το τουρκικό πλοίο Μπαρμπαρός και πολεμικά αλλά κρατήσαμε την ψυχραιμία μας, «το ίδιο θα συμβεί και αν θελήσουν να έρθουν στο οικόπεδο 6 ή αλλού. Λαμβάνονται μέτρα, δεν μπορώ να τα ανακοινώνω αλλά μόνοι σας με γυμνό οφθαλμό είδατε τα μέτρα που πήραν οι χώρες των οποίων δραστηριοποιούνται όταν έγινε η γεώτρηση στο (οικόπεδο) 6».

Ερωτηθείς τι θα γίνει εάν έρθει η τουρκική πλατφόρμα κοντά στο οικόπεδο 6, ο ΥΠΕΞ είπε ότι αυτό θα είναι πιο σοβαρό, έχουν αποφασίσει ποια μέτρα θα πάρουν, σημειώνοντας ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να παρεμποδίσουμε.


Λίστα ξενοδοχείων στα κατεχόμενα

Υπάρχει αναστολή της εγκυκλίου για τις επιπτώσεις όσον αφορά τη διανυκτέρευση ξένων υπηκόων σε ξενοδοχεία στα κατεχόμενα που βρίσκονται σε ε/κ γη για να προειδοποιηθούν οι χώρες προέλευσης και τα ταξιδιωτικά γραφεία που τους μεταφέρουν, δήλωσε ο ΥΠΕΞ λέγοντας ότι έχουν προβεί σε αρκετές υπηρεσιακές συσκέψεις επί του θέματος και σε μια υπουργική στην παρουσία των Υπουργών Εμπορίου, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και του Γενικού Εισαγγελέα.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Ιωάννης Κασουλίδης είπε ότι πιο πολύπλοκο πρόβλημα είναι με τους Σέρβους και τους Ισραηλινούς και έχει συσταθεί μια ειδική ομάδα από λειτουργούς του ΥΠΕΞ και της Αστυνομίας για να το δουν επιστάμενα. «Θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις το συντομότερο. Θέση του ΥΠΕΞ είναι ότι δεν μπορούν να έρχονται με τον μαζικό τρόπου που έρχονται, να φτάνουν στο αεροδρόμιο Λάρνακας και να πηγαίνουν στα κατεχόμενα».

Ειδικά για τους Ισραηλινούς είπε, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλειά τους σε μη ελεγχόμενες περιοχές, ούτε να προσφερθούν προξενικές υπηρεσίες εκεί, ενώ υπάρχει θέμα νομιμότητας όσον αφορά τη χρήση ξενοδοχείων ε/κ ιδιοκτησίας, «και δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια και δεν θα μείνουμε».

Δεν μπορούμε να παρανομούμε στο αεροδρόμιο Λάρνακας εν γνώσει μας, δήλωσε ο κ. Κασουλίδης προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ είναι κάθετα αντίθεση με την απευθείας αεροπορική σύνδεση με το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και μέσω της Τουρκίας θα είναι πιο ακριβά.

Ερωτηθείς εάν ανησυχεί για τη συχνότητα άφιξης Σύρων προσφύγων από τα τουρκικά παράλια και εάν το θεωρεί προγραμματισμένο, ο Ιωάννης Κασουλίδης είπε ότι τους ανησυχεί το γεγονός και ο αριθμός δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι τουρκικές αρχές να το οργανώνουν ή «να κάνουν τα στραβά μάτια», σημειώνοντας ότι οι διακινητές που τους καθοδηγούν είναι Σύριοι και φέρνουν συνήθως συγγενείς άλλων Σύρων προσφύγων που είναι εδώ.

Εμείς τους συμπεριφερόμαστε σύμφωνα με διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες, ανέφερε ο κ. Κασουλίδης λέγοντας ότι κάποιοι επιστρέφουν πίσω γιατί δεν βρίσκουν δουλειά ή για άλλους λόγους.

Σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, Brexit

Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δήλωσε πως η Κύπρος δεν πρόκειται να συγκατανεύσει στο άνοιγμα κεφαλαίων, τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης ή στην φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων βίζας εάν δεν υπάρξει επίλυση του θέματος της ασφάλειας πτήσεων, και αυτό δεν το έκανε για προεκλογικούς σκοπούς, αλλά κατά καιρούς έχει ενημερώσει γι’ αυτά τα θέματα χωριστά στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Ο ρόλος της Κύπρου στην ΕΕ έχει αναβαθμιστεί σημαντικά λόγω της περιφερειακής μας πολιτικής και δεύτερον της πρωτοβουλίας της ομάδας των 7 μεσογειακών χωρών (MED7) που είναι «μια άκρως πετυχημένη συνεργασία, αλλά μην ξεχνάτε ότι ήταν μια πρωτοβουλία δική μας».

Για το Brexit, ο Ιωάννης Κασουλίδης είπε ότι έχει γίνει ήδη μία συνάντηση της αρμόδιας ομάδας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τους αντίστοιχους του Ηνωμένου Βασιλείου για το θέμα του καθεστώτος των Κυπρίων πολιτών που βρίσκονται στις περιοχές των Βάσεων στην Κύπρο, που ήταν – όπως ανέφερε – διερευνητικού χαρακτήρα και η επόμενη συνάντηση θα γίνει εντός Δεκεμβρίου.

Μεταθέσεις στο ΥΠΕΞ


Ερωτηθείς για τις μεταθέσεις των υπαλλήλων του ΥΠΕΞ και γιατί να γίνουν τώρα προεκλογικά, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε εκτενώς στη διαδικασία, το συμβουλευτικό όργανο που λαμβάνει αποφάσεις, το αίτημα της συντεχνίας αφορά προειδοποίηση 6 μήνες πριν την περίοδο μεταθέσεων και το θέμα δεν θα μπορούσε να αφεθεί για τον Μάρτιο που θα αναλάβει ο νέος Υπουργός Εξωτερικών που θα έχει άλλες προτεραιότητες, όπως είπε.

Για Ουάσινγκτον, Λονδίνο και Αθήνα δεν λήφθηκαν αποφάσεις από τώρα, αλλά για τις άλλες αποστολές θα ληφθούν τώρα, όπως είπε, σημειώνοντας ότι οι μεταθέσεις γίνονται συνήθως καλοκαίρι που κλείνουν τα σχολεία και προκάλεσε να του πουν αν κατά τη δική του περίοδο έγιναν κομματικές μεταθέσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Σχέδιο ΟΙΚΑΔΕ

Ο ΥΠΕΞ έκανε έκκληση στους Κύπριους πολίτες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό να δηλώνουν στο σχέδιο ΟΙΚΑΔΕ στην ιστοσελίδα του Υπουργείου ορισμένα στοιχεία ώστε να μπορούν εάν χρειαστεί να έρχονται σε επαφή μαζί τους σε περίπτωση που κάτι γίνει στη χώρα του προορισμού τους. Η ανταπόκριση, είπε, είναι δυστυχώς μικρή αλλά είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να επικοινωνούν μαζί τους οι προξενικές αρχές.

Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς με το ομόφωνο ψήφισμα στο ΣΑ του ΟΗΕ με το οποίο συνδέεται η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την Σύμβαση της Λευκωσίας τον περασμένο Μάιο που ποινικοποιεί μεταξύ άλλων, το εμπόριο έργων πολιτιστικής κληρονομιάς και είναι ανοικτή και για χώρες εκτός μελών της ΕΕ, ήδη το Μεξικό έχει υπογράψει την εν λόγω Σύμβαση. «Δεν θα υπήρχαν κλέφτες και λεηλασίες αν δεν υπήρχαν αγοραστές έργων πολιτιστικής κληρονομιάς».

Ερωτηθείς για το αιγυπτιακό αγγείο που θα δοθεί ως δώρο στον Πρόεδρο της Αιγύπτου όταν έρθει στην Κύπρο, ο αρμόδιος λειτουργός του ΥΠΕΞ, που ήταν παρών στη διάσκεψη Τύπου, είπε ότι έγινε έρευνα από την αστυνομία και τα αρμόδια τμήματα της Δημοκρατίας και διευκρινίστηκε ότι το αγγείο θα πρέπει να επιστραφεί στην Αίγυπτο.

Σημαντικό η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ να παραμείνει αποτελεσματική

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι γίνεται αξιολόγηση όλων των ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ ανά το παγκόσμιο, κάτι που δεν ανησυχεί τη Λευκωσία, τονίζοντας παράλληλα ότι έχει σημασία η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ να παραμείνει αποτελεσματική και με τους ίδιους όρους εντολής από το ΣΑ.

Αυτό επεσήμανε σήμερα ο ΥΠΕΞ αναφερόμενος στην παρουσία ομάδας των ΗΕ στην Κύπρο για την αξιολόγηση της ειρηνευτικής δύναμης, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου για το έργο του Υπουργείου του.

Κληθείς να διευκρινίσει τι εννοεί και εάν υπάρχει ελάχιστος αριθμός μελών για να θεωρηθεί αποτελεσματική, ο ΥΠΕΞ είπε ότι αποτελείται από 887 στρατιωτικά μέλη και «σήμερα βρίσκεται στα όριά της, δεν πρέπει να λιγοστέψουν».

Συζητείται, είπε, η μείωση υπηρεσιών μη στρατιωτικής φύσης και να μειωθούν κάποιοι αριθμοί και το κόστος. Υπάρχουν τρόποι εξοικονόμησης, σημείωσε ο κ. Κασουλίδης φέροντας ως παράδειγμα τον εκσυγχρονισμό των οχημάτων και την επιτήρηση με drones αντί ελικοπτέρων.

Ερωτηθείς εάν είναι ικανοποιημένος από την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ γενικά, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι επιτήρηση γίνεται και σημείωσε τις δηλώσεις Ερτουγρούλογλου ότι δεν χρειάζεται η ειρηνευτική δύναμη και με υπόμνημα ζήτησαν η δύναμη να περιοριστεί σε παρατηρητές και ότι δεν χρειάζονται για αστικής φύσεως υπηρεσίες, όπως η βοήθεια προς τους εγκλωβισμένους.

Οι ανακοινώσεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και οι δηλώσεις της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ με τις οποίες εκφράζουν λύπη για την πρόσφατη απόφαση του ψευδοκράτους να επιβάλλει δασμούς σε προϊόντα της βοήθειας προς τους εγκλωβισμένους «κάνουν το γύρο του κόσμου με εντολή μας προς όλες τις διπλωματικές αποστολές», στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όπου ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου ήγηρε το θέμα. Είναι λυπηρό, είπε, ότι ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στο ΣτΕ απαντώντας έδωσε πλήρη κάλυψη σε αυτή την απόφαση χρησιμοποιώντας τα ίδια επιχειρήματα με τον κ. Ερτουγρούλογλου.

Σε ερωτήσεις και παρατηρήσεις δημοσιογράφων εάν θα ήταν καλύτερα η ΟΥΝΦΙΚΥΠ να έπαιρνε τα προϊόντα και να μεταφερόταν η εικόνα της απαγόρευσης της μεταφοράς τους στο οδόφραγμα, ο Ιωάννης Κασουλίδης είπε ότι «δεν είμαι υπέρ του θεάτρου. Εσείς θέλατε να αποθανατίσετε τη σκηνή αλλά η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται για να εξυπηρετήσει εσάς».

Η κυβέρνηση έχει μεριμνήσει για την έμπρακτη βοήθεια προς τους εγκλωβισμένους, συνέχισε ο ΥΠΕΞ. «Μην έχετε έγνοια».

ΠΗΓΗ philenews/KYΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου