Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Τα προαπαιτούμενα του μνημονίου -Πλειστηριασμοί για χρέη προς την εφορία - Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙ Η ΕΞΟΔΟΣ

Μπορεί η αισιοδοξία που εκφράζεται και από τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει γρήγορα να έχει βάση, αφού ο στόχος φαίνεται επιτεύξιμος, ωστόσο οι πρόσθετες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και τα προαπαιτούμενα για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση περιγράφουν ένα «καυτό» διάστημα μέχρι τον Ιούνιο που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί.

Το αναθεωρημένο μνημόνιο που αποκάλυψε την Κυριακή η «Καθημερινή» αποτυπώνει τις πρόσθετες δεσμεύσεις της κυβέρνησης, οι οποίες ξεπερνούν τα όρια του προγράμματος. Ουσιαστικά δεσμεύεται για αναλυτικές και δεσμευτικές πράξεις, με σαφέστατο χρονοδιάγραμμα για πολύ συγκεκριμένες κινήσεις.
Η κυβέρνηση έχει μπροστά της 82 βασικά παραδοτέα για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση, αφού πρώτα ολοκληρώσει τα 70 και πλέον προαπαιτούμενα (prior actions) που εκκρεμούν για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.
Συνολικά εκκρεμούν περισσότερες από 150  δράσεις για να κλείσει το τρέχον πρόγραμμα και να ανοίξει ο δρόμος για το επόμενο.
Επίσπευση μείωσης αφορολόγητου ορίου, πλειστηριασμοί για χρέη προς την Εφορία, αυστηροποιήση του νόμου Κατσέλη, ιδιωτικοποιήσεις είναι μερικά από τα προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στις 49 σελίδες του συμπληρωματικού μνημονίου.
Μείωση αφορολόγητου ορίου
Με βάση το συμπληρωματικό μνημόνιο η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι  τον Μάιο του 2018 θα φέρει νωρίτερα (από το 2019 αντί για το 2020) τη μείωση αφορολόγητου «αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε συνεργασία με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και τις Ελληνικές αρχές» διαπιστώσουν ότι απαιτείται για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019.
Επιπροσθέτως, κι αν μετά την εφαρμογή των περικοπών υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο, η κυβέρνηση μπορεί να νομοθετήσει τα αντίμετρα.
Πλειστηριασμοί
Πέρα από τη συνέχιση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων για τα χρέη προς τις τράπεζες η κυβέρνηση ανέλαβε τη δέσμευση «για την επέκταση του μηχανισμού των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (e-auctions) και στους πλειστηριασμούς που γίνονται από τις φορολογικές αρχές». Η ΑΑΔΕ θα θα ξεκινήσει δημοπρασίες ηλεκτρονικών δημοπρασιών και, εάν χρειαστεί, θα αλλάξει νομικές ή διαδικαστικές διατάξεις της αρμοδιότητός της, έως τον Απρίλιο του 2018 (βασικό παραδοτέο).
Αυστηροποίηση κριτηρίων νόμου Κατσέλη
Προβλέπονται νέες αλλαγές στο νόμο Κατσέλη περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών ούτως ώστε να εισαχθεί ένας μηχανισμός ελέγχου των αιτήσεων αλλά και η μείωση του χρονικού διαστήματος εκδίκασης δικαστικά των αποφάσεων.
Ιδιωτικοποιήσεις
Με το αναθεωρημένο μνημόνιο καθορίζεται σαφές χρονοδιάγραμμα και πλαίσιο κινήσεων στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων με ρητή αναφορά σε Ελληνικό, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, της Εγνατία οδό, ΟΛΘ,  Ελευθέριος Βενιζέλος, ΔΕΗ, αλλά και  ΟΤΕ.
Μέτρα φορολογικής πολιτικής
Στα μέτρα φορολογικής πολιτικής που συμφωνήθηκαν μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών συμπεριλαμβάνονται τα εξής:
Στα φορολογικά, μεταξύ άλλων συμφωνήθηκαν τα εξής:
  • Μείωση στα πρόστιμα που επιβάλλονται στο πλαίσιο ελέγχου, λαμβάνοντας υπόψη και τη συνεργασία του φορολογούμενου.
  • Θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου ορίου ΦΠΑ.
  • Ευθυγράμμιση του Κώδικα Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων Εισόδου (ΚΕΔΕ) με τις διατάξεις για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς που προβλέπονται από τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
  • Να αλλάξουν οι φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων και να καταργηθούν εκείνες που θεωρούνται «αναποτελεσματικές ή άδικες».
  • Να επανεξεταστεί το προνομιακό καθεστώς φορολόγησης στη ναυτιλία με βάση τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
  • Να εξαλειφθούν τις εξαιρέσεις από τον ΦΠΑ.
  •  Αναθεώρηση του συστήματος τεκμαρτών εισοδημάτων του Κώδικα Φορολογίας
Ακίνητα - ΕΝΦΙΑ
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται μέχρι τον Μάρτιο του 2018 θα ψηφιστεί η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ακινήτων με τις τιμές της αγοράς .
Μέχρι τον Μάιο του 2018 (βασικό παραδοτέο), οι αρχές θα αλλάξουν τους φορολογικούς συντελεστές και θα διευρύνουν τη φορολογική βάση του ΕΝΦΙΑ εάν είναι απαραίτητο, ώστε να διασφαλίζεται ο στόχος των εσόδων από τον Φόρο Ακινήτων (βεβαίωση φόρων 3,3 δισ. και είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ)  προκειμένου να εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά μέχρι τον Αύγουστο του 2018.
Η κυβέρνηση θα επανεξετάσει την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα έως τον Απρίλιο 2018 και θα εγκρίνει νομοθεσία εάν χρειαστεί μέχρι το Μάιο του 2018.
Μέτρα στο κοινωνικό πεδίο και μειώσεις στις συντάξεις  
Η Κυβέρνηση δεσμεύεται ότι μέχρι τον Ιούνιο ότι θα ολοκληρώσει όλο το πλέγμα των ασφαλιστικών παρεμβάσεων. Αυτές κυρίως αφορούν στις  περικοπές στο ΕΚΑΣ και  τον επαναϋπολογισμό των κύριων και των επικουρικών συντάξεων. Εκτός από τη μείωση των συντάξεων με δημοσιονομική απόδοση 1% του ΑΕΠ το 2019, θα επανυπολογιστούν οι υφιστάμενες συντάξεις (εκτός ΟΓΑ) με βάση τις νέες παραμέτρους υπολογισμού. Για τους ασφαλισμένους στο ΕΤΕΑ, όλα τα δεδουλευμένα δικαιώματα έως το 2014 θα επανυπολογιστούν με συντελεστή 0,45. Επίσης, θα επανεξεταστούν τα εφάπαξ προκειμένου να «διασφαλίζεται αναλογιστική δικαιοσύνη», δηλαδή θα μειωθούν ώστε να είναι αναλογικότερα με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί.Επιπλέον δεσμεύεται για τις παρεμβάσεις στο δημόσιο, αλλά και την ισχυροποίηση των παρεμβάσεων στο πεδίο της υγείας, των νέων προνοιακών, αναπηρικών και άλλων επιδομάτων και στην ολοκλήρωση των αλλαγών στο εργασιακό.
Τον Μάιο του 2018 η κυβέρνηση θα καταθέσει νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα δεσμευμένη για την περίοδο 2019-2022 που θα συγκρατεί τις κρατικές δαπάνες στα όρια που προβλέπει η συμφωνία με τον ESM και θα επιτυγχάνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3,5% του ΑΕΠ ετησίως.

Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο του Μνημονίου σε μορφή PDF

ΠΗΓΗ iefimerida 
Φωτογραφία: Intimenews/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου