Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

ΑΟΖ και NAVTEX - Ο Δήμαρχος των Σκοπίων

ΑΟΖ και NAVTEX
Του Ν. Λυγερού


Όσοι δεν διαβάζουν το Δίκαιο της Θάλασσας δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η έννοια της ΑΟΖ λειτουργεί πάνω στα Διεθνή Χωρικά Ύδατα κι ότι δεν προβλέπεται να εμποδίζει την διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων από τη στιγμή που αυτές δεν έχουν κανένα οικονομικό όφελος. Αν κάποιος δηλώσει από πριν μια NAVTEX έχει δικαίωμα να βρίσκεται στην περιοχή και να παρεμποδίζει οποιονδήποτε βρίσκεται εκεί για να κάνει ακόμα και γεωτρήσεις. Είναι εντελώς νόμιμο το όλο πλαίσιο. Αν κάποιος θέλει να κάνει μια γεώτρηση πρέπει να βγάλει μια NAVTEX για να μην έχει δικαίωμα κανένας άλλος να μπει στην περιοχή του γεωτρύπανου.
Έτσι ακολουθεί ο καθένας την κλασική διαδικασία των εκδόσεων των ΑΟΖ. Στην προκειμένη περίπτωση πολλοί φωνάζουν χωρίς να ξέρουν, άλλοι προσποιούνται ότι κάνουν κάτι, κι άλλοι κατηγορούν άλλους ότι δεν κάνουν τίποτα. Στην πραγματικότητα το μόνο που είναι σημαντικό είναι να βάλουμε άλλη NAVTEX για τη γεώτρηση χωρίς να καθυστερούμε για το όλο θέμα της Σουπιάς. Διότι πρέπει να συνεχίσουμε το έργο μας στην κυπριακή ΑΟΖ μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος Αφροδίτη και του κοιτάσματος Καλυψώ. Διότι το άλλο σπουδαίο που μπορεί να προκύψει είναι το νέο μοντέλο αυτού του κοιτάσματος που δεν είναι της ίδιας εποχής. Άρα ας ασχοληθούμε με την ουσία κι ας μην σπαταλούμε άλλο χρόνο με πράγματα που δημιουργούν εντυπώσεις αλλά είναι κενά όσον αφορά στην ουσία του θέματος των υδρογονανθράκων.
 
Ο Δήμαρχος των Σκοπίων
Του Ν. Λυγερού

Ο Δήμαρχος των Σκοπίων έδωσε μαθήματα ιστορίας ακόμα και σε μερικούς Έλληνες που παραμένουν ανιστόρητοι μετά από τόσα χρόνια. Δήλωσε με τρόπο ξεκάθαρο ότι ο Μέγας Αλέξανδρος δεν έχει καμία σχέση με την ιστορία των Σκοπίων. Μίλησε για την τεχνητή ιστορία που έχει πλάσει η προπαγάνδα των Σκοπίων τα τελευταία χρόνια. Είπε επίσης ότι η πολιτική διαχείριση και εκμετάλλευση από ακραία στοιχεία όχι μόνο δεν βοήθησε να βρεθεί ποτέ καμία λύση, αντιθέτως δημιούργησε μόνο προβλήματα και μάλιστα τεχνητά. Στην πραγματικότητα ο Δήμαρχος των Σκοπίων έχει τώρα τη δυνατότητα να εκφραστεί ελεύθερα πρώτα γιατί είδε και αυτός τα δύο ιστορικά Συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας και δεύτερον αντιλαμβάνεται ότι έχει αλλάξει και η άποψη της πλειοψηφίας στα Σκόπια γιατί όλοι πια ξέρουν ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε το απαράδεκτο της χρήσης της λέξης Μακεδονίας. Έτσι οι προοπτικές της ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ δεν υπάρχουν ουσιαστικά αν δεν το θελήσει η Ελλάδα. Η δήλωση του Δημάρχου των Σκοπίων δεν θα ήταν εφικτή δίχως όλες αυτές τις αλλαγές που έγιναν και σίγουρα δεν θα είχαν γίνει δίχως την αντίσταση του ελληνικού λαού. Διότι οι δηλώσεις των κυβερνητικών κύκλων της Ελλάδας δεν θα είχαν αφήσει το πλαίσιο έκφρασης. Τώρα μόνο έχουμε την δυνατότητα ν’ ακούσουμε την αλήθεια και από την πλευρά των Σκοπίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου