Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Με «άλωση» της Μέσης Ανατολής απειλεί ο Ερντογάν: Θα μπούμε και στο Ιράκ! - Απειλές κατά πάντων

« Εάν δεν μπορείτε να το κάνετε , μια νύχτα θα μπούμε αιφνιδιαστικά στο Σιντζάρ για να το καθαρίσουμε από το PKK», δήλωσε ο «Σουλτάνος» - Η απειλή πολέμου με τις ΗΠΑ - Ανήσυχη η ΕΕ
Μετά την κατάληψη της Αφρίν στη Συρία, φαίνεται ότι «άνοιξε η όρεξη» του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και απειλεί με εισβολή ακόμη και στο Ιράκ, προκειμένου να καθαρίσει κουρδικούς θύλακες και εκεί, εάν η κυβέρνηση της χώρας δεν το κάνει από μόνη της.



Όπως δήλωσε ο «Σουλτάνος», οι δύο μηνών επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» στην Αφρίν ήταν η πιο σημαντική φάση της στρατιωτικής επιχείρησης που ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου, με σκοπό να εκδιώξει τις Συριακές Κουρδικές δυνάμεις από τις περιοχές κατά μήκος της τουρκοσυριακής μεθορίου.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι τα τουρκικά στρατεύματα και οι συμμαχικές συριακές δυνάμεις, τώρα θα προελαύνουν ανατολικά, προς την πόλη Μανμπίζ και σε περιοχές ανατολικά του Ευφράτη, όπως το Ρας αλ Αΐν και Αΐν αλ Αράμπ, το αραβικό όνομα της γνωστής κουρδικής πόλης, Κομπάνι.  Οι εν λόγω περιοχές ελέγχονται από τις Συριακές Κουρδικές Δυνάμεις, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, ενώ εκεί βρίσκονται και αμερικανικά στρατεύματα. 
«Θα συνεχίσουμε τη διαδικασία μέχρι να εξαφανίσουμε εντελώς αυτόν τον διάδρομο, που περιλαμβάνει τη Μανμπίτζ), το Άιν αλ Αράμπ , το Ταλ Αμπιάντ, το Ρας αλ Έιν και το Καμισλί» επισήμανε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στην Άγκυρα.

Η Τουρκία αποκαλεί «τρομοκρατικό διάδρομο» τα εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο των κουρδικών οργανώσεων στη βόρεια Συρία και το Ιράκ κι επεκτείνονται έως την τουρκική μεθόριο.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μάλιστα, υπογράμμισε ότι οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις θα περάσουν στο Ιράκ, ώστε να εκδιώξουν Κούρδους μαχητές από την περιοχή Σιντζάρ, εάν η ιρακινή κυβέρνηση δεν αναλάβει η ίδια δράση εναντίον τους στην περιοχή.

«Εάν σκοπεύετε να το κάνετε, κάντε το. Εάν δεν μπορείτε να το κάνετε, τότε, κάποια νύχτα, εμείς θα μπορέσουμε να εισέλθουμε αιφνιδιαστικά στο Σιντζάρ για να το καθαρίσουμε από το PKK» επισήμανε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Το έχουμε ήδη πει στην κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ. Εάν αυτή η ιστορία καθυστερήσει περαιτέρω, τότε θα υπάρξει μια νέα (επιχείρηση) "Κλάδος Ελαίας" εκεί κάτω», διαβεβαίωσε ο Ερντογάν.


Συρία: Αποχωρήστε τώρα!

Την ίδια ώρα σε άμεση εκκένωση της Αφρίν, μετά την «παράνομη εισβολή» της Τουρκίας στην περιοχή των Κούρδων, καλεί και επισήμως την Τουρκία η κυβέρνηση της Συρίας.

Η Δαμασκός, αρκετές μέρες μετά την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στα εδάφη της, αντιδρά με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ζητώντας από την Άγκυρα να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της από τα εδάφη της, τα οποία έχει καταλάβει.

Στην ίδια δήλωση, η κυβέρνηση της Συρίας κάνει λόγο για «σαφή παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας» και ζητεί την αντίδραση των διεθνών οργανισμών.

Η κατάσταση δείχνει να περιπλέκεται αρκετά, καθώς η αντίδραση της Δαμασκού θεωρείται δεδομένο πως τυγχάνει της έγκρισης της Ρωσίας και του Βλαντίμιρ Πούτιν, παρ' ότι η Μόσχα έχει συνάψει σημαντικές συμφωνίες σε όλα τα μέτωπα με την Άγκυρα τους τελευταίους μήνες


Απειλή πολέμου με τις ΗΠΑ

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους έχει ήδη διαβεβαιώσει ότι μετά την Αφρίν, οι τουρκικές δυνάμεις κατευθύνονται στο Μανμπίτζ, σε απόσταση περίπου 100 χλμ ανατολικά.

Εντούτοις, μια τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, καθώς στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες, που στηρίζουν τους YPG στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.


Ο ρόλος της Ρωσίας στην άλωση της Αφρίν

Η σφαγή του Αφρίν, με το ανθρώπινο αίμα να ρέει άφθονο και την άλωση της κουρδικής πόλης από τους Τούρκους δεν έγινε τυχαία...

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν απέσυρε τη ρωσική αεροπορική «ομπρέλα» για την προστασία της πόλης Αφρίν,επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό στην τουρκική αεροπορία να βομβαρδίζει κατά βούληση. Αυτό ήταν καθοριστικό: η κουρδική πολιτοφυλακή YPG διαθέτει αποφασισμένους και πεπειραμένους στρατιώτες αλλά δεν έχουν αεράμυνα ή βαριά όπλα και ήξεραν ότι δεν μπορούσαν να κερδίσουν τους Τούρκους.

Η Ρωσία θέλει επίσης να βάλει τους Τούρκους σε μόνιμη σύγκρουση με τις ΗΠΑ ως συμμάχους των Κούρδων. Και να καταστήσει επίσης την Τουρκία ως ένα βαθμό εξαρτημένη από τη Ρωσία, καθώς οι δυνάμεις της θα διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις σε έναν τομέα όπου η Μόσχα θα είναι η ανώτερη δύναμη.

Οι πολιτικοί αναλυτές έχουν τώρα στραμμένο το βλέμμα τους στον αν θα επιτευχθεί η εθνοκάθαρση και η "αραβοποίηση" του συροκουρδικού θύλακα Αφρίν. Κι αυτό γιατί η απομάκρυνση των αντίθετων εθνοτικών ή θρησκευτικών κοινοτήτων έχει γίνει συχνό χαρακτηριστικό του εμφυλίου πολέμου της Συρίας.

Για τους Τούρκους η άλωση της Αφρίν μπορεί να ήταν μια εύκολη νίκη, αλλά είναι μια νίκη. Θα τους καταστήσει πιο σημαντικούς παίκτες στη συριακή κρίση. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε χτες ότι «στο κέντρο της Αφρίν, σύμβολα εμπιστοσύνης και σταθερότητας κυματίζουν αντί κουρέλια τρομοκρατών».

Σουνιτικό αραβικό μπλοκ υπό τουρκικό έλεγχο στη βόρεια Συρία

Η καταστροφή κουρδικών συμβόλων στην πόλη Αφρίν δεν αποτελεί καλό σημάδι για το μέλλον. Ορισμένοι ηγέτες της Συρίας φοβούνται ότι ο Ερντογάν σκοπεύει να δημιουργήσει ένα σουνιτικό αραβικό μπλοκ υπό τουρκικό έλεγχο στη βόρεια Συρία.

Σε αντίθεση με την πόλη Αφρίν,στην πόλη Μανμπίτζ, οι  κουρδικές δυνάμεις βρίσκονται υπό την προστασία των ΗΠΑ. Πολύ ορατές περιπολίες αμερικανικών τεθωρακισμένων οχημάτων περιπολούν την πρώτη γραμμή γύρω από την Μανμπίτζ. Θα είναι επίσης ευκολότερο για τις  κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) να πολεμήσουν κοντά στις κύριες εδαφικές βάσεις του.

Οι Κούρδοι έχουν το φόβο ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να τους εγκαταλείψουν, αλλά μόνο από την άποψη των αμερικανικών συμφερόντων. Η Ουάσινγκτον χρειάζεται αναμφισβήτητα μια συμμαχική στρατιωτική δύναμη στη Συρία για να διατηρήσει τη δύναμή της στην περιοχή και οι μόνοι υποψήφιοι είναι οι Κούρδοι.

"Αν οι ΗΠΑ εγκαταλείψουν τους Κούρδους, τότε θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη Συρία", δήλωσε ηγετικός στέλεχος των Κούρδων υπό καθεστώς ανωνυμίας.


Απτόητοι οι Κούρδοι

Από την πλευρά τους, οι Κούρδοι μαχητές στη βορειοδυτική περιοχή της Συρίας δεν πτοούνται.Θα συνεχίσουν να πολεμούν με νύχια και με δόντια τις τουρκικές δυνάμεις και τις ομάδες των ανταρτών που έχουν την στήριξη της Άγκυρας.


Έντονη κριτική από την ΕΕ

Τη Δευτέρα, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι επέκρινε σφόδρα την Τουρκία για την επιχείρηση στην Αφρίν, καλώντας την Άγκυρα να εργαστεί για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι οι διεθνείς προσπάθειες στη Συρία θα πρέπει να στοχεύουν στην αποκλιμάκωση της στρατιωτικής δράσης στην περιοχή και όχι στην κλιμάκωσή της. Αναφερόμενη στην Αφρίν, ανέφερε: «Είμαι εξαιρετικά ανήσυχη»

Μάλιστα, κάλεσε την Τουρκία, τη Ρωσία και το Ιράν, που έχουν αποστρατικοποιημένες ζώνες γύρω από τη Συρία, να σεβαστούν τις συμφωνίες.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου