Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Κυπριακή ΑΟΖ και ΗΠΑ - Η αδιαλλαξία των Σκοπίων - Από το Μανχάταν στη Μεσόγειο

Κυπριακή ΑΟΖ και ΗΠΑ
Του Ν. Λυγερού


Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν και πάλι το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει την ΑΟΖ της παρόλο που προσπαθεί η Τουρκία να το αμφισβητήσει με κάθε τρόπο. Έτσι θα φανεί τώρα με ξεκάθαρο τρόπο ότι η κυπριακή ΑΟΖ είναι κτήμα της Κύπρου. Μέσω της ExxonMobil που βρίσκεται στο θαλάσσιο οικόπεδο 10, οι ΗΠΑ θα έχουν μια έμπρακτη παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ. Μάλιστα έχει ήδη εκδοθεί NAVTEX στην περιοχή των κοιτασμάτων-στόχων για ν' αρχίσει ουσιαστικά η προετοιμασία της έρευνας έτσι ώστε η πετρελαϊκή εταιρεία να έχει όσο περισσότερα δεδομένα γίνεται για ν' αρχίσει στο δεύτερο εξάμηνο την πρώτη της γεώτρηση στο πλαίσιο του συμβολαίου που έχει υπογράψει με την Κύπρο. Κι επειδή είδε τη συμπεριφορά της Τουρκίας που πάντα αξιοποιεί καταστάσεις έως εκεί που την παίρνει βέβαια, αποφάσισαν οι ΗΠΑ να στείλουν και στρατιωτικά σκάφη για ενίσχυση. Πιο συγκεκριμένα στέλνουν οι ΗΠΑ στην κυπριακή ΑΟΖ το USS Iwo Jima (LHD-7) μήκους 257 μέτρα, με αυτή την ονομασία προς τιμή της μάχης του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, το USS New York (LPD-21) μήκους 208 μέτρα, με αυτή την ονομασία προς τιμή της Νέας Υόρκης και φτιαγμένο από ατσάλι που συλλέχτηκε από τα ερείπια των δίδυμων πύργων και το USS Oak Hill (LSD-51) μήκους 185 μέτρα. Έχει επίσης ενδιαφέρον να διαβάσουμε το μότο του καθενός: "Uncommon Valor", "Strength forged through sacrifice. Never forget.", "Nations' Protector". Έτσι το μήνυμα είναι ξεκάθαρο από την πλευρά των ΗΠΑ. Η Τουρκία έκανε ένα στρατηγικό λάθος να υπερεκμεταλλευτεί την κατάσταση στο θαλάσσιο οικόπεδο 3 λόγω τακτικής χωρίς στρατηγικό υποβαθρο, τώρα το γόητρό της θα πρέπει να υποστεί το κόστος. Έτσι η κυπριακή ΑΟΖ γίνεται στην ουσία όλο και πιο ισχυρή λόγω των συμμαχιών μεγάλης εμβέλειας που βασίζονται σε κοινά συμφέροντα και όχι βέβαια σε τεχνητές συμφωνίες φιλίας.










Του Ν. Λυγερού

Ενώ μάς είχαν παρουσιάσει τα Σκόπια με τον πιο φιλικό τρόπο, τουλάχιστον από το Υπουργείο Εξωτερικών με τα οποία ήμασταν στα πρόθυρα μιας συμφωνίας, δεν υπάρχει πια κανένας που θεωρεί ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις είναι εύκολες. Έτσι όλη η φιλολογία περί θετικού πλαισίου έχει ήδη καταρρεύσει. Αλλά σαν να μην έφτανε αυτό κάθε τόσο και λιγάκι έχουμε νέες προκλήσεις εκ μέρους των Σκοπίων, επειδή θεώρησαν ότι γενικά θα είμαστε χαλαροί με το θέμα της ονομασίας, διεκδικούν όλο και περισσότερα. Έτσι εμφανίστηκε και η πρώτη αναφορά στο ελληνικό σύνταγμα. Δηλαδή δεν φτάνει που το σκοπιανό σύνταγμα είναι γεμάτο αλυτρωτισμούς, τα Σκόπια θέλουν να το παρουσιάσουν με συμμετρικό τρόπο σε σχέση με το ελληνικό σύνταγμα. Κι επειδή δεν γίνεται καμία σοβαρή τοποθέτηση από πλευράς ελληνικής διπλωματίας, το σκοπιανό σενάριο της εθνικής προπαγάνδας συνεχίζεται. Αυτοί που προσπάθησαν να μας πείσουν για τα θετικά, αναγκάζονται τώρα να παρουσιάσουν με διαφορετικό τρόπο τα δεδομένα για να μην φανεί ο εκφυλισμός. Επιπλέον έπεσαν μόνοι τους στην ίδια τους την παγίδα αφού τώρα και από τον διαγωνισμό υδρογονανθράκων φαίνεται ότι δεν δεχτήκαμε καμία πίεση ούτε από το ΝΑΤΟ ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι ακόμα και αυτοί που δεν πιστεύουν στις επίσημες δηλώσεις αυτών των υπερδομών που είναι όλες θετικές προς την Ελλάδα, πρέπει να παραδεχτούν ότι και οι δύο κοινοπραξίες ExxonMobil, Total, Ελληνικά Πετρέλαια και Repsol, Ελληνικά Πετρέλαια που ανήκουν στο νατοϊκό και ευρωπαϊκό πλαίσιο, αποδεικνύουν ότι έχουμε κοινά συμφέροντα στην ελληνική ΑΟΖ και ότι δεν θα υπήρχε κανένα όφελος αλλά αντιθέτως αν υπήρχε κάποια πίεση για την επίλυση του Σκοπιανού.

Από το Μανχάταν στη Μεσόγειο
Του Ν. Λυγερού


Όλοι όσοι ασχολούνται με την αντιμετώπιση της βαρβαρότητας κατάλαβαν ακριβώς τον συμβολισμό ακόμα και των πλοίων που έστειλαν οι ΗΠΑ στο θαλάσσιο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Για δύο ερευνητικά σκάφη, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να στείλουν τρία πολεμικά πλοία, πράγμα το οποίο από μόνο του δηλώνει την υπερστήριξή τους. Δεν πρέπει όμως να ξεχάσουμε ότι ένα από αυτά τα πλοία το USS New York (LPD-21) αποτελεί από μόνο του ένα σύμβολο κατά της βαρβαρότητας αφού φτιάχτηκε από το ατσάλι των ερειπίων των Δίδυμων Πύργων στη Νέα Υόρκη. Όλοι ξέρουμε πως αυτό το τρομοκρατικό χτύπημα ενάντια σε αθώο πληθυσμό έχει σημαδέψει τις ΗΠΑ. Γνωρίζουμε επίσης και τον συμβολισμό των δύο συντριβανιών στο Μανχάταν που βρίσκονται ακριβώς στη θέση των πύργων και τον συμβολισμό του Freedom Tower που δημιουργήθηκε δίπλα χωρίς βέβαια να καταπατά τη μνήμη των Δίδυμων Πύργων. Αν θυμηθούμε ότι το μότο του USS New York είναι η δύναμη που σφυρηλατήθηκε από τη θυσία που δεν ξεχνούμε. Έτσι το πλοίο που βρίσκεται τώρα στη Μεσόγειο και ειδικά στην κυπριακή ΑΟΖ που ανήκει στη χώρα του Δεν ξεχνώ, έρχεται και ως απάντηση σε οποιαδήποτε πρόκληση. Είναι λοιπόν και μια συμβολική ένωση που έχει έναν αντίκτυπο για τους μαχητές του Δικαίου της Θάλασσας. Αλλά ένα ενδιαφέρον υπάρχει όταν θυμόμαστε πώς η Τουρκία εκφράστηκε και για το τρομοκρατικό χτύπημα και για την τρομοκρατία στη Συρία και στο Ιράκ και πως οι ΗΠΑ έχουν επιλέξει να συμμαχήσουν με τους Κούρδους. Έχουμε λοιπόν μια επιχείρηση που έρχεται να υποστηρίξει και μια γενικότερη στρατηγική στην όλη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε σχέση με τη Μέση Ανατολή. Για τις ΗΠΑ υπάρχει ένα κοινό σημείο μεταξύ των τρομοκρατικών χτυπημάτων και είναι η βαρβαρότητα. Οι κινήσεις της Τουρκίας που έχουν στόχο μια επικοινωνιακή προσέγγιση των δεδομένων έφτασαν στα όρια του επιτρεπτού. Και οι ΗΠΑ έρχονται στην περιοχή για να της εξηγήσουν τις λεπτομέρειες που υπάρχουν πάνω σε μια τεράστια σκακιέρα όπου δεν θα μπορεί να παίξει όσο και να χτυπιέται. Με αυτόν τον τρόπο, βλέπουμε επιτέλους ότι η κυπριακή ΑΟΖ λειτουργεί ως εργαλείο απελευθέρωσης και ως πλατφόρμα αντεπίθεσης του Δικαίου ενάντια στο απαράδεκτο. Έτσι ο δεσμός, αν μιλήσουμε και χρονοστρατηγικά, που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Μανχάταν και Μεσογείου θα βάλει ακόμα περισσότερο την Τουρκία στη θέση που της αξίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου