Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Ξεκάθαρη απάντηση ΥΠΕΞ σε Τουρκία: «Παραλογίζεστε - Τα Ίμια ανήκουν στην Ελλάδα» (Βίντεο)

Ίμια | υπουργείο Εξωτερικών | τουρκικές προκλήσεις: Τη δέουσα απάντηση στο νέο προκλητικό «κρεσέντο» του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που υποστήριξε με ανακοίνωσή του ότι τα Ίμια συνιστούν τουρκικό έδαφος, έδωσε το πρωί της Τετάρτης (18/04/2018) το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για «παράλογη στάση» και καλώντας την Άγκυρα «να συνέλθει».
Αναφέρει αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:
«Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Τουρκία να σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο, εκείνη απαντά με μία ανακοίνωση προκλητικής καταστρατήγησής του. Επαναλαμβάνει μία κατάφωρα παράνομη θέση, αγνοώντας ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο. Η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτητη σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, των Ιταλο-τουρκικών Συμφωνιών του 1932 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947.
Για άλλη μια φορά η κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Τουρκία της προκάλεσε παραλογισμούς. Την καλούμε να συνέλθει και να αξιοποιήσει τις διαπιστώσεις της έκθεσης της Επιτροπής ως ένα χρήσιμο εργαλείο αυτοκριτικής προς βελτίωση της εικόνας της, τόσο έναντι της κοινής της γνώμης όσο και έναντι της διεθνούς κοινότητας».

Παυλόπουλος σε Τουρκία: Δεν κάνουμε εκπτώσεις στην υπεράσπιση των συνόρων μας

paulopoulos
Την ίδια στιγμή, ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία αναφορικά με το σεβασμό των συνόρων έστειλε την Τετάρτη (18/04/2018) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «θέλουμε να έχουμε πάντοτε τις καλύτερες σχέσεις, ευνοούμε την ευρωπαϊκή της προοπτική αλλά τούτο προϋποθέτει σεβασμό των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Ελλάδας και σε αυτό δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε εκπτώσεις».
Υποδεχόμενος τον υπουργό Άμυνας της Εσθονίας, Juri Luik στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε πως «ο μη σεβασμός των συνόρων αυτών καθ’ οιονδήποτε τρόπο, συνιστά ανυπέρβλητο εμπόδιο για την ευρωπαϊκή πορεία και την πορεία της ένταξης των χωρών αυτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση»
Παράλληλα, σημείωσε ότι «αυτά τα σύνορα, οι Ευρωπαίοι είμαστε διατεθειμένοι να τα διαφυλάξουμε και καθιστούμε σαφές ότι καθορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο σαφώς και δεν υπάρχουν αμφισβητήσεις. Ο σεβασμός τους δε, πέραν του ότι είναι ένας σεβασμός τον οποίο εγγυάται η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να γίνεται αντιληπτός και κατανοητός κι από τον καθένα αλλά ιδίως από τα κράτη τα οποία θέλουν γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Κοτζιάς: «Τα Ίμια είναι ελληνικά – Ας το πάρει χαμπάρι η Τουρκία»

kotzias
Ηχηρή απάντηση στην Άγκυρα, έστειλε λίγη ώρα αργότερα και ο υπουργός Εξωτερικών,Νίκος Κοτζιάς.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ραδιόφωνο 247 κατέστησε σαφές πως τα Ίμια ανήκουν στην Ελλάδα, διευκρινίζοντας, μάλιστα, πως υπάρχουν τρία διεθνή κείμενα που το πιστοποιούν.
«Με τρία διεθνή κείμενα είναι σαφής η ιδιοκτησία των Ιμίων στην Ελλάδα και καλό είναι να το πάρει χαμπάρι η Τουρκία ότι στην πλευρά τουλάχιστον του Αιγαίου οφείλει και θα είναι ωφέλιμο και για την ίδια να λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα είναι κατά πολύ πιο οργανωμένη χώρα σε όλα τα πεδία και τους τομείς από το Ιράκ και τη Συρία», ανέφερε ο Νίκος Κοτζιάς.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών συνέστησε ψυχραιμία, λέγοντας πως πρέπει να εκτιμάμε τα πράγματα με προσοχή.
«Η χώρα χρειάζεται ψυχραιμία και πρέπει να το επιδεικνύει η πολιτική ηγεσία και τα κόμματα της αντιπολίτευσης» εξήγησε επισημαίνοντας ότι «πρέπει να είμαστε πιο νηφάλιοι και να εκτιμάμε τα πράγματα με προσοχή διότι αν ήμουν Ερντογάν και έβλεπα πώς αντιδρά η Ελλάδα σαν συνολική κοινωνία και πολιτική σκηνή στις προκλήσεις της Τουρκίας θα ήμουν ευχαριστημένος». Εκτίμησε δε ότι «με κάθε πρόκληση υπάρχει μία αναταραχή πολλαπλάσια της σημασίας αυτής της πρόκλησης».

«Η ελληνική σημαία μπορεί να κυματίζει παντού»

Παράλληλα, σχετικά με το πρόσφατο περιστατικό με την ελληνική σημαία σε βραχονησίδα αποσαφήνισε ότι «εξωτερική πολιτική πρέπει να κάνει πριν από όλα το ΥΠΕΞ, και το λέω αυτό προς όλους» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «δεύτερον, οι θεσμοί της χώρας και τρίτον αν κάποιος είναι πάρει κάποια πρωτοβουλία στην εξωτερική πολιτική καλά είναι να σκέφτεται τη συνέχεια».
«Η ελληνική σημαία μπορεί να κυματίζει παντού» σημείωσε «αλλά το πώς και πότε θα υπερασπιστείς αυτή σου την ενέργεια, πρέπει να το σκέφτεσαι επίσης. Εγώ από όσο ξέρω δεν σηκώθηκαν εκεί ελληνικές σημαίες ή δεν κατεβήκαν, πιο σωστά. Πάντως για κάθε ενέργεια που σχετίζεται με την εξωτερική πολιτική πρέπει να σκέφτεται κανείς και τη συνέχεια».
«Η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και το ΥΠΕΞ» πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς «είναι υπεύθυνοι για την εξωτερική πολιτική και τον συντονισμό της. Δεν θεωρώ καλό να γίνεται εξωτερική πολιτική ή κάποιοι να κάνουν από άλλες μεριές, έξω ίσως και από το θεσμικό σύστημα, εξωτερική πολιτική που δυσκολεύει τη χώρα ή υπονομεύει την πολιτική της».

Τζανακόπουλος: Τετελεσμένα στο Αιγαίο υπάρχουν

tzanakopoulos
Απάντωντας, από την πλευρά του, στην ξεδιάντροπη ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ξεκαθάρισε, με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, πως «η Τουρκία μπορεί να απειλεί και να παραλογίζεται όσο θέλει, τετελεσμένα στο Αιγαίο υπάρχουν» και πρόσθεσε: «Τα σύνορα του Αιγαίου είναι αδιαμφισβήτητα και κατοχυρώνονται με βάση τις διεθνείς συνθήκες».
Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου:
Αναφερόμενος στο περιστατικό με την υποστολή της ελληνικής σημαίας στη νήσο Μικρός Ανθρωποφάς, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως κάτι τέτοιο «δεν επιβεβαιώνεται εφόσον δεν υπάρχει γνώση του ΓΕΝ το οποίο πιστέψτε με έχει τα μέσα για να ελέγχει αυτές τις καταστάσεις».
Σχολιάζοντας, εξάλλου, την κίνηση των τριών νέων να υψώσουν σημαία στα πέντε νησιά γύρω από το σύμπλεγμα των Φούρνων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «το σύνολο του πολιτικού συστήματος συμφωνεί ότι η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται πρωτοβουλιακά και από ιδιώτες αλλά ασκείται με τον τρόπο που καθορίζει η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο».
Υπογράμμισε δε: «Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η σημαία σε μια τέτοια περιοχή αποτελεί πράξη εξωτερικής πολιτικής, δεν είναι απλώς σηκώνω μια σημαία στο σπίτι μου. Με δεδομένη την κατάσταση που υπάρχει στο Αιγαίο για 30-40 χρόνια, καλό είναι να αποφεύγονται τέτοιου είδους ενέργειες γιατί η Τουρκία βρίσκεται σε μια φάση έντασης», συμπλήρωσε για το θέμα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι η στρατηγική της όξυνσης δεν της έχει πάει και πολύ καλά. Χάνει διαρκώς έδαφος στις διεθνείς σχέσεις».
Μιλώντας για όσα αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ για την Ευρωπαϊκή Ένωση ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «η ΕΕ δεν κάνει το διαιτητή, οποιαδήποτε διμερής διαφορά της Ελλάδας με οποιαδήποτε χώρα είναι θέμα της Ένωσης».
Και πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι έχουμε μια τέτοια αντίδραση (σ.σ. την προκλητική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών) αυτό σημαίνει ότι ίδρωσε το αυτί τους».
Τέλος, σχετικά με τα όσα συνέβησαν με το ελικόπτερο Σινούκ που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα στο νησί της Ρω είπε ότι «δεν υπήρξε περιστατικό παρενόχλησης μόνο ζήτησαν το σχέδιο πτήσης. Είναι πρόκληση ότι ζητούν από το ελικόπτερο σχέδιο πτήσης».

Παραλήρημα εκτός ορίων από τους Τούρκους: «Τα Ίμια είναι δικά μας»

Σε ύφος απαράδεκτο και άκρως προκλητικό, η σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε τα ακόλουθα: «Οι βράχοι των Ιμίων, τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία».
Ειδικότερα, για το θέμα των Ιμίων, το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει τα εξής: «Είναι εντελώς λάθος και απαράδεκτο να τοποθετείται η ΕΕ ως αρμόδιος διαιτητής ή δικαστήριο και να προσπαθεί να εκδώσει μια απόφαση υπό την αιγίδα της “αλληλεγγύης της Ένωσης” όσον αφορά τις διαφορές που σχετίζονται με την κυριαρχία. Οι βραχονησίδες του "Kardak" και τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία. Η στήριξη που παρέχεται ως "λευκή επιταγή" από την Ε.Ε. σε χώρες-μέλη στη διαμάχη τους με τρίτες χώρες δεν συμβάλει στην επίλυση αυτών των ζητημάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου. Αυτή η στάση είναι αντίθετη με τις ίδιες τις αξίες της Ε.Ε. Οι ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό δεν είναι παρά επανάληψη των ήδη γνωστών απόψεων της Ε.Ε., οι οποίες στηρίζονται σε λανθασμένες προϋποθέσεις για το Κυπριακό».
Παράλληλα, σημειώνεται ότι «δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξε ότι ήταν και πάλι απρόθυμη να καταλάβει τις δυσκολίες της εποχής που περνάμε. Αν και εξηγήσαμε αυτά τα ζητήματα που υποστηρίζονται επανειλημμένα από την τεκμηρίωση, η Επιτροπή δεν μπόρεσε να είναι αντικειμενική και ισορροπημένη. Η Τουρκία αγωνίζεται ταυτόχρονα εναντίον αρκετών τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδιαίτερα του PKK, του DAESH και του FETO. Από την άποψη αυτή, πιστεύουμε ότι η μη αναφορά στην έκθεση για την απειλή από το FETO, που έπληξε το κράτος μας, το Κοινοβούλιο και το λαό μας, αποτελεί μια σημαντική ανεπάρκεια».
Δείτε το βίντεο


ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου