Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Πρόωρες εκλογές στην Τουρκία: Απρόβλεπτες συνέπειες για την Ελλάδα

Την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στις 24 Ιουνίου του τρέχοντος έτους ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έναν χρόνο και πλέον νωρίτερα από τις προγραμματισμένες εκλογές για τον Νοέμβριο του 2019. Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Τουρκίας  αιτιολόγησε την επίσπευση αυτή επικαλούμενος έκτακτες εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας αλλά και την οικονομική κατάσταση της γείτονος χώρας.
Έπειτα από μια περίοδο έντασης και κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητάς σε πολλαπλά μέτωπα σε Δύση και Ανατολή τα οποία κατάφερε να ανοίξει μέσα σε λίγους μόλις μήνες ο Ερντογάν, τώρα αρχίζει να εισπράττει τα αποτελέσματα των επιθετικών του ενεργειών.

Η προσέγγιση του Ερντογάν προς τη Ρωσία του Πούτιν και η κλιμακούμενη απομάκρυνση από το πλαίσιο των κοινών στόχων με τη Δύση και το ΝΑΤΟ, οι συνεχείς προκλήσεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο κατά της Ελλάδας, της Κύπρου αλλά και άλλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ιταλία και η Γαλλία, η εισβολή στη Συρία, η πολιτική κόντρα με το Κόσοβο, αλλά και το καθεστώς προεδρικής δικτατορίας που έχει επιβάλλει στη γείτονα χώρα ο Ερντογάν, έχουν προκαλέσει τριγμούς στον «θρόνο» του «Σουτάνου».

Όπως είναι φυσικό, λόγω του εύθραυστου πολιτικού σκηνικού που διαμορφώνεται στην Τουρκία δημιουργούνται φόβοι ότι οι εξελίξεις θα επηρεάσουν σημαντικά τη χώρα μας, καθώς ενδέχεται να ενταθεί η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στο φλέγον ζήτημα της απελευθέρωσης των Ελλήνων στρατιωτικών με στόχο την απήχηση στο εσωτερικό της Τουρκίας.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου