Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν ξανά την Τουρκία για τους S-400

Προειδοποίηση για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας απηύθυνε εκ νέου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε περίπτωση που η Τουρκία αγοράσει τους πυραύλους S-400.

Σύμφωνα με τη γραπτή ανακοίνωση του συμβούλου του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών και αρμόδιου για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Γουές Μίτσελ, η οποία θα παρουσιασθεί στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων του αμερικανικού Κογκρέσου, «η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι έχει καταλήξει στην αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει την επιβολή κυρώσεων με βάση το εδάφιο 231 του νόμου CAATSA και θα έχει αρνητική επίδραση όσον αφορά την συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35». Πρόσφατα, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που είχε δώσει από κοινού με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην Άγκυρα, ότι η Ρωσία αποφάσισε να επισπεύσει την πώληση των S-400 στην Τουρκία.

Σε προηγούμενη προειδοποίηση, οι ΗΠΑ υπενθύμιζαν την πάγια τοποθέτησή τους που δεν θέλει μια χώρα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ να προβεί στην αγορά του εν λόγω ρωσικού οπλικού συστήματος. Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι θα υπάρχουν σοβαρά ζήτημα συμβατότητας ανάμεσα στους S-400 και μια σειρά από αμερικανικά οπλικά συστήματα, στα οποία φυσικά περιλαμβάνονται και τα μαχητικά αεροσκάφη F-35.

«Όπως έχουμε πει και προηγουμένως, είναι σημαντικό οι χώρες του ΝΑΤΟ να προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό που είναι διαλειτουργικός με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Ένα ρωσικό σύστημα δεν θα ανταποκρινόταν σε αυτό το πρότυπο» σημείωνε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: in.gr
 
ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου