Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

Αγριο ελληνοτουρκικό επεισόδιο – Συγκρούστηκε ελληνικό με τουρκικό πλοιάριο – Βυθίστηκε το ελληνικό

Eνα περίεργο περιστατικό έλαβε χώρα χθες. Ελληνικό αλιευτικό συγκρούστηκε με τουρκικό σκάφος στη Σύμη, το μεσημέρι του Σαββάτου. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το Λιμεναρχείο Σύμης, ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες χθες, ότι μικρό αλιευτικό σκάφος βουλιάζει στην είσοδο του λιμένα του νησιού.

Άμεσα στην περιοχή έσπευσε στέλεχος της οικείας λιμενικής Αρχής με τη συνδρομή φουσκωτού σκάφους καθώς και περιπολικό σκάφος του Λιμενεικού Σώματος, ενώ ο μοναδικός επιβαίνων του Α/Κ σκάφους «ΤΑΣΟΣ» Ν.Σ. 1012, 72 ετών, διασώθηκε και επιβιβάστηκε σε ιστιοφόρο σκάφος.

Το ημιβυθισμένο «ΤΑΣΟΣ» ρυμουλκήθηκε με ασφάλεια από φουσκωτό σκάφος στις ακτές, ενώ ο 72χρονος διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο Σύμης, όπου διαπιστώθηκε ότι είναι καλά στην υγεία του.

Όπως διαπιστώθηκε το ανωτέρω αλιευτικό συγκρούστηκε με το σκάφος «CAKIR YILDIZ» σημαίας Τουρκίας, το οποίο δεν υπέστη υλικές ζημιές, παρά μόνο μικρές εκδορές χρώματος.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Σύμης.

Το σχέδιο της Αγκυρας

Η Τουρκία με την χρήση μεγάλου αριθμού αλιευτικών πλοίων στο Θρακικό πέλαγος και σε όλο το Αιγαίο διεξάγει τριπλή αποστολή κατά της Ελλάδος.

Πρώτον, «καταλαμβάνει χώρο» στο Αιγαίο με «ειρηνικά μέσα» προσπαθώντας να αποκτήσει έρεισμα ή ενός είδους «χρησικτησία» θαλάσσιων περιοχών για να προβάλει στην συνέχεια ένσταση για την κυριότητα του Αιγαίου.

Δεύτερον, εφοδιάζει αλιευτικά με υπερσύγχρονα συστήματα ( ραντάρ επιφανείας κά ) για να κατασκοπεύουν τον ελληνικό στόλο και περιοχές ,διεξάγοντας επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών.

Τρίτον , οι Τούρκοι προκαλούν μεγάλη οικονομική ζημιά στο ελληνικό στόλο αλιευτικών , σαρώνοντας τα ψάρια στις περιοχές αυτές με σκοπό την εξαφάνιση των Ελλήνων ψαράδων.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι το σχέδιο Βαριοπούλα αποτελείτο από 4 υποσχέδια: τα Oraj (Καταιγίδα), Suga (Belaying), Sakal (Γενειάδα) και Çarşaf (Chador).

Το «Suga» αποτελούσε το ναυτικό σκέλος του ευρύτερου σχεδίου »Βαριοπούλα».

Το σχέδιο αυτό, υπό την διαταγή του ναυάρχου Ozden Ornek, προέβλεπε την πρόκληση κρίσεως με την Ελλάδα και ακολούθως την πολεμική αναμέτρηση στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος με αφορμή επεισόδια σε «νησιά, νησίδες και βραχονησίδες η κυριότητα των οποίων δεν έχει μεταβιβαστεί με συμφωνίες στην Ελλάδα».

Για την πρόκληση των επεισοδίων προτάθηκε και η εκμετάλλευση προστριβών που προκύπτουν ορισμένες φορές μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αλιευτικών στην περιοχή του ελληνικού νησιού Ζουράφα (ή Λαδόξερα).

Ακόμη, σκοπός ήταν η απόβαση τουρκικών δυνάμεων σε ελληνικά νησιά όπως οι Οινούσσες («ελέγχουν από τον βορρά τον δίαυλο του Τσεσμέ κι από ανατολικά την Χίο , οι Φούρνοι αλλά και στην Λέρο («Σκοπός ήταν η πραγματοποίηση εκτεταμένης επιχείρησης με στόχο την Λέρο, με την συμμετοχή ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων. Έτσι, θα διασφαλιζόταν η αντίδραση της Ελλάδας και το ξέσπασμα της κρίσης.»).

Πρόκειται λοιπόν για νέου τύπου τουρκική «επίθεση» ως μέρος ενός ακήρυχτου πολέμου για το έλεγχο του ελληνικού Αρχιπελάγους .

ΠΗΓΗ pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου