Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

«Πόλεμος» Τουρκίας – ΗΠΑ: Ο Ερντογάν ανακοίνωσε μποϊκοτάζ σε αμερικανικά προϊόντα

Κλιμακώνονται επικίνδυνα οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας – Ο Ερντογάν ανεβάζει συνεχώς τους τόνους απέναντι στον Τραμπ, ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» στη διπλωματική σκακιέρα - Ανακοίνωσε μποϊκοτάζ αμερικανικών προϊόντων
Σε μία προκλητική κίνηση που ανεβάζει κι άλλο την ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, με φόντο την κράτηση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, προχώρησε σήμερα, Τρίτη (14/08/2018) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας γνωστοποίησε πως η χώρα του θα μποϊκοτάρει τα ηλεκτρονικά προϊόντα από τις ΗΠΑ.

«Θα εφαρμόσουμε μποϊκοτάζ σε βάρος των αμερικανικών ηλεκτρονικών προϊόντων. Αν έχουν iPhones, υπάρχουν Samsung από την άλλη πλευρά. Επίσης έχουμε τη δική μας φίρμα Venüs Vestel και θα τη χρησιμοποιήσουμε», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, μιλώντας σε συμπόσιο για την 16η επέτειο από τη δημιουργία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
«Έχουμε να κάνουμε με δύο πράγματα, το ένα είναι η οικονομία, το άλλο η πολιτική. Έχουμε πάρει τα μέτρα που χρειάζεται η οικονομία και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Αυτό που είναι πιο σημαντικό, νομίζω, είναι να κρατήσουμε σταθερή την πολιτική μας στάση», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η μετάβαση σε ξένο νόμισμα θα σήμαινε υποχώρηση στον εχθρό.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας πρόσθεσε επίσης ότι στο παρελθόν οι επιθέσεις ήταν πιο σοφιστικέ και κεκαλυμμένες, ενώ τώρα μας επιτίθενται ευθέως.
Οι ανακοινώσεις Ερντογάν έρχονται λίγες ημέρες μετά τις νέες αμερικάνικες κυρώσεις, την αύξηση των δασμών προς την Άγκυρα και τις εκατέρωθεν απειλές.
Παράλληλα, οι Τουρκικές Αερογραμμές ανακοίνωσαν ότι δόθηκε εντολή στις διαφημιστικές εταιρίες που έχουν αναλάβει την προβολή τους να μην δίνουν διαφήμιση σε αμερικανικές εταιρίες.
Σήμερα πάντως, μέχρι στιγμής, οι ισοτιμίες φαίνεται να είναι σε ύφεση με μικρή διόρθωση της λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Και στο χρηματιστήριο που ξεκίνησε με απώλειες σημειώνεται μικρή άνοδος μετά τα μέτρα που έλαβε η επιτροπή κεφαλαιαγοράς.
Ο Υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν Μπεράτ Άλμπαϊρακ την Πέμπτη στις 4 το απόγευμα θα απευθυνθεί σε περίπου 1.000 ξένους επενδυτές μέσω τηλεδιάσκεψης για να τους ενημερώσει για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση και τις αποφάσεις της Άγκυρας για την αντιμετώπισή της.
 Τελεσίγραφο Τραμπ, κόβει κάθε γραμμή επικοινωνίας
Νωρίτερα, αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε η Ουάσιγκτον διαμηνύοντας ότι δεν έχει τίποτε να συζητήσει μαζί της μέχρις ότου αφεθεί ελεύθερος ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράσον που κρατείται στην Τουρκία.
Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται δύο άτομα που έχουν γνώση του θέματος, το τελεσίγραφο του Λευκού Οίκου προς τον Ταγίπ Ερντογάν μετέφερε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, Τζον Μπόλτον στον πρεσβευτή της Τουρκίας στις ΗΠΑ, Σερντάρ Κιλίτς. Η σκληρή στάση του Λευκού Οίκου, σημειώνει το πρακτορείο, σηματοδοτεί τη συνέχιση της κόντρας στις διμερείς σχέσεις και της κρίσης για την τουρκική οικονομία.
Η συνάντηση του Μπόλτον με τον Τούρκο πρεσβευτή, που πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του τελευταίου, ήταν η πρώτη μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων των δύο κυβερνήσεων από την Παρασκευή, που ο πρόεδρος των ΗΠΑ διέταξε αύξηση των δασμών στον εισαγόμενο τουρκικό χάλυβα και το αλουμίνιο. Δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος κατά τη συνάντηση Μπόλτον-Κιλίτς, επεσήμαναν οι πηγές του Bloomberg, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει συμβιβαστικές προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Αμερικανός πάστορας κατέθεσε προσφυγή ζητώντας να αφεθεί ελεύθερος


Ο Αμερικανός πάστορας, που δικάζεται στην Τουρκία με κατηγορίες για τρομοκρατία, προσέφυγε και πάλι σε τουρκικό δικαστήριο ζητώντας να αρθούν η κατ' οίκον κράτηση και η ταξιδιωτική απαγόρευση που του έχουν επιβληθεί, δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος του στο πρακτορείο Reuters.
Στο έγγραφο της προσφυγήςναφέρεται πως το δικαστήριο πρέπει να σταματήσει οποιεσδήποτε μη νόμιμες πολιτικές παρεμβάσεις και να άρει τις προβλέψεις δικαστικού ελέγχου που έχουν επιβληθεί στον Άντριου Μπράνσον.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου