Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Ο ΝΑΣΤΡΑΝΤΙΝ ΧΟΤΖΑ ΚΑΙ Η… ΤΟΥΡΚΙΚΗ «ΠΡΟΤΑΣΗ»

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Από το  nikosxeiladakis
 
Μετά την άκρως επιτυχημένη επιδρομή των τουρκικών σήριαλ που ήρθαν σαν «ευεργέτες» για να παρηγορήσουν τους καημένους Έλληνες που αγκομαχούν από παντού, τώρα οι Τούρκοι «σερβίρουν» σαν καλύτερη «παρηγοριά» στα βάσανα των Ελλήνων που βλέπουν να φεύγει το έδαφος κάτω από τα πόδια τους, τον περίφημο λαϊκό ήρωα της Μικράς Ασίας τον γνωστό μας Νασραντίν Χότζα και τον.. αγαπητό του γάιδαρο.


Με ένα χαρακτηριστικό άρθρο για την χώρας μας, η τουρκική εφημερίδα Hürriyet, παρουσιάζει τον Νασραντίν Χότζα σαν την…διδακτική ελπίδα των Ελλήνων μετά τον θρίαμβο που είχαν τα τελευταία χρόνια τα τουρκικά σήριαλ που είχαν κατακλίσει την ελληνική τηλεοπτική αγορά. Έτσι, η καινούργια «πρόταση» των Τούρκων για να βγούμε από την… κρίση, είναι ο μεγάλος αυτός λαϊκός ήρωας της Μικράς Ασίας που τα χωρατά του πέρασαν δια μέσω των αιώνων σε όλους σχεδόν τους λαούς της Οθωμανικής αυτοκρατορίας σαν ένα κοινό χαρακτηριστικό πολιτιστικό στοιχείο της εποχής εκείνης που έφτασε μέχρι την δική μας εποχή.
Πάντως ο Νασραντίν Χότζα έχει και το δίδαγμα του για την σημερινή μας κατάσταση :
Κάποτε λοιπόν ο Νασραντίν Χότζα χρειάστηκε να βάλει κάποιο χρέος για να εξυπηρετήσει τις δουλειές του που είχαν κάποια προβλήματα. Επειδή όμως οι τόκοι ήταν απλησίαστοι και δεν μπορούσε να τους εξοφλήσει, (όπως η Ελλάδα του μνημονίου), οι δανειστές τους, (Τρόικα), τον συμβούλεψαν για να κάνει οικονομία να ελαττώσει την τροφή που έδινε στον γάιδαρο του. Μάλιστα του πρότειναν αυτό να γίνετε σιγά σιγά για να συνηθίσει ο γάιδαρος και να μην αντιδράσει συνεχίζοντας να δουλεύει όχι πια για τον Νασραντίν Χότζα, αλλά για τους δανειστές του που ζητούσαν με απληστία ότι είχε και δεν είχε.
Ο Χότζα λοιπόν άρχισε σιγά σιγά να ελαττώνει τον σανό που έδινε στον δυστυχή τον γάιδαρο, εξοικονομώντας λίγο περισσότερο σανό. Βέβαια, με τον σανό που εξοικονομούσε δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει το χρέος γιατί αυτό γίνονταν όλο και πιο ασύλληπτο ξεπερνώντας παρά τις μεγάλες οικονομίες του Χότζα και του γάιδαρου του κάθε όριο δυνατότητας να εξοφληθεί κάποτε. Άλλωστε αυτό ήθελα οι τοκογλύφοι, (Γερμανοί), δανειστές του.
Μια μέρα όμως και ενώ ο Χότζα άρχισε να καμαρώνει ότι κατάφερνε να εξοικονομεί όλο και περίστερο σανό χωρίς να επηρεάζετε ο γάιδαρος που συνέχιζε ο καημένος με πολύ ζόρι να σηκώνει τα βάρη που του έβαζαν, όταν πήγε να τον βρει, έκπληκτος αντίκρισε το ζώο που είχε γίνει σκέτος σκελετός, να κείτεται νεκρό καθώς είχε πεθάνει πλέον από ασιτία.
Ο Χότζας κατάλαβε τότε τι είχε κάνει και απαρηγόρητος έκλεγε όλη την μέρα πάνω στο πτώμα του αγαπημένου του γαιδάρου. Ήταν όμως πολύ αργά!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος –Συγγραφέας – Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr


ΠΗΓΗ nikosxeiladakis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου