Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018

Ποιοι επένδυσαν στο κυπριακό ομόλογο

Νέο ομόλογο αναφοράς σταθερού επιτοκίου ύψους €1.5 δισ., με ημερομηνία λήξης στις 25 Σεπτεμβρίου 2028 εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία σήμερα, Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου. Τον τρόπο επενδυτικής κατανομής του 10ετούς ομολόγου, τόσο ως προς τη γεωγραφική προέλευση, όσο και ως προς την κατηγορία επενδυτών, ανακοίνωσε το  Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, του Υπουργείου Οικονομικών.
Σημειώνεται ότι το ονομαστικό επιτόκιο και η απόδοση επαναγοράς έχουν καθοριστεί στο 2,375% και 2,40% αντιστοίχως, δηλαδή +143.5 μονάδες βάσεως πάνω από την τιμή αναφοράς mid-swaps και +192.5 μονάδες βάσεως πάνω από το γερμανικό ομόλογο λήξεως 28 Αυγούστου.

Επισημαίνεται ότι οι ανάδοχοι της εν λόγω έκδοσης ήταν οι BARCLAYS, JP MORGAN, MORGAN STANLEY και SG CIB, ενώ το νέο ομόλογο θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου,  σύμφωνα με το Αγγλικό δίκαιο με την χρήση του προγράμματος EMTN της Κυπριακής Δημοκρατίας (ISIN: XS1883942648).
Κύρια σημεία της συναλλαγής
• Η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, έχει εξετάσει ενεργά τις συνθήκες στην αγορά και ενδεχόμενα περιθώρια έκδοσης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές από τις αρχές του 2018.
• Η τρέχουσα εβδομάδα θεωρήθηκε κατάλληλη καθώς οι επικρατούσες συνθήκες στην αγορά κρίθηκαν ευνοϊκές και ήρθε στον απόηχο της αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης S&P στην βαθμίδα ΒΒΒ-. Η αναβάθμιση επαναφέρει την Κύπρο στην επενδυτική βαθμίδα για πρώτη φορά από το 2012.
• Η Κυπριακή Δημοκρατία ανακοίνωσε επίσημα την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς το πρωί της Δευτέρας 17 Σεπτεμβρίου 2018, και πως αναμενόταν η τιμολόγησή του στο άμεσο μέλλον ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά. Μαζί με την εν λόγω ανακοίνωση, δημοσιοποιήθηκε μια παρουσίαση ηλεκτρονικής μορφής (“netroadshow”), ώστε να ενημερωθούν επενδυτές για όλες τις σχετικές εξελίξεις στη χώρα.
• Στις 8:02 ώρα Λονδίνου το πρωί της Τρίτης 18 Σεπτεμβρίου 2018, ανακοινώθηκαν αρχικές σκέψεις τιμολόγησης για το νέο 10ετές ομόλογο αναφοράς γύρω στο 2,60%. Η συναλλαγή προσέλκυσε το έντονο ενδιαφέρον επενδυτών και με ενδείξεις ενδιαφέροντος πέραν των €3 δισ., στις 9:05 ώρα Λονδίνου το βιβλίο προσφορών άνοιξε επίσημα, με την αναθεωρημένη κατευθυντήρια τιμή γύρω στο 2,50%.
• Οι προσφορές συνέχισαν να αυξάνονται φτάνοντας μέχρι το ποσό των €4.75 δισ. στις 10:11 ώρα Λονδίνου, όπου η απόδοση καθορίστηκε στο 2,40%. Στη συνέχεια, στις 10:56 ώρα Λονδίνου το μέγεθος της συναλλαγής καθορίστηκε στο 1.5 δισ., δεδομένων του μεγέθους και της ποιότητας των προσφορών. Το βιβλίο προσφορών έκλεισε στις 11:00 ώρα Λονδίνου, με το τελικό ποσό να ανέρχεται στο €5.675 δισ. και περισσότερους από 279 διαφορετικούς επενδυτές να συμμετέχουν στην συναλλαγή, και αποτελεί το μεγαλύτερο ποσό προσφορών που έχει εξασφαλίσει η Κυπριακή Δημοκρατία από την επιστροφή της στις αγορές τον Ιούνιο 2014.
• Στις 15:44 ώρα Λονδίνου, η συναλλαγή τιμολογήθηκε επίσημα με απόδοση επαναγοράς 2,40%, δηλαδή +143.5 μονάδες βάσεως πάνω από την τιμή αναφοράς mid-swaps και + 192.5 μονάδες βάσεως πάνω από το γερμανικό ομόλογο λήξεως Aug-28.
• Πριν ανακοινωθεί η εν λόγω έκδοση, η θεωρητική «δίκαιη» αξία ενός 10ετούς ομολόγου για την Κυπριακή Δημοκρατία υπολογίστηκε από την ομάδα αναδόχων στο 2,25%. Υπολογίστηκε χρησιμοποιώντας τις αποδόσεις της καμπύλης της Κύπρου, καθώς και αναλύοντας την κλίση των καμπυλών ορισμένων ομοίων χωρών μέχρι τη διάρκεια των 10 ετών. Η ανάλυση αυτή σημαίνει η εν λόγω συναλλαγή προσφέρει σε επενδυτές περίπου 15 μονάδες βάσεως πάνω από τη θεωρητική «δίκαιη» αξία του ομολόγου στη δευτερογενή αγορά.
• Η εν λόγω έκδοση 10ετούς ομολόγου αναφοράς, η οποία επεκτείνει την υπάρχουσα καμπύλη απόδοσης της Κύπρου, τιμολογήθηκε με την χαμηλότερη απόδοση (2,4%) και το χαμηλότερο επιτόκιο (2,375%) που επιτεύχθηκαν ποτέ από την Κυπριακή Δημοκρατία για ομόλογο αναφοράς σε ευρώ που εκδόθηκε με την μέθοδο της κοινοπραξίας. Ως προς το ονομαστικό ποσό, αποτελεί επίσης το μεγαλύτερο ομόλογο που έχει εκδοθεί από την επιστροφή της Κύπρου στις διεθνείς κεφαλαιαγορές το 2014, καθώς και ισοδυναμεί με το μεγαλύτερο ομόλογο που έχει εκδώσει ποτέ το κράτος σε ευρώ.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου