Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

«Απομακρυσμένη» η πιθανότητα τριμερούς συνάντησης Γκουτέρες και ηγετών στη Νέα Υόρκη

Απομακρυσμένη θεωρούν διπλωματικές πηγές την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Κι αυτό γιατί, υποστηρίζουν, δεν φαίνεται να έχουν διαμορφωθεί ακόμη οι κατάλληλες συνθήκες.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να φτάσει στη Νέα Υόρκη το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, για να συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης. Το ίδιο Σαββατοκύριακο αναμένεται και ο κ. Ακιντζί.

Η συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών έχει διευθετηθεί για το πρωί της Παρασκευής 28 Σεπτεμβρίου, ενώ την επομένη ο κ. Γκουτέρες θα δεχθεί τον Μουσταφά Ακιντζί. Στο μεταξύ θα έχει ενημερωθεί από την προσωπική του απεσταλμένη Τζέιν Χολ Λουτ για τα αποτελέσματα των επαφών της με τους δύο ηγέτες, τις εγγυήτριες δυνάμεις και την ΕΕ.
Αξιωματούχοι της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών ανέφεραν ότι η κ. Λουτ ενημερώνει απευθείας το Γραφείο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, παρακάμπτοντας πλήρως το Τμήμα Πολιτικών Υποθέσεων που δεν έχει καμία ενημέρωση.
Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι παρά την πίεση που βάζει η εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας προς τον ΓΓ να υποβάλει έκθεση μέχρι τις 15 Ιουνίου για τις καλές του υπηρεσίες, ο κ. Γκουτέρες δεν πρόκειται να προβεί σε βιαστικές κινήσεις.
Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι στην πολυσέλιδη έκθεσή προς τη Γενική Συνέλευση όπου καταγράφονται βασικά θέματα του οργανισμού και οι προτεραιότητές του, δεν υπάρχει αναφορά στο Κυπριακό. Πάντως, δεν απέκλεισε, μετά και τις συναντήσεις με τους ηγέτες να τους καλέσει μέσα στον Οκτώβριο, ή λίγο αργότερα, σε κοινή συνάντηση.
Εκτός του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, στο καθιερωμένο γεύμα που έχει οριστεί για την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου.
Θα έχει επίσης σειρά διμερών συναντήσεων με ηγέτες, μεταξύ άλλων με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah el-Sisi, τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας Nikol Pashinyan , τον βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah II ibn Al Hussein, τον Πρωθυπουργό του Μαυρικίου Pravind Kumar Jugnauth και τον Πρωθυπουργό της Μολδαβίας Pavel Filip.
Θα παρακαθίσει επίσης σε πρόγευμα με την ηγεσία της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής (AJC) και θα συναντηθεί με την ηγεσία της Αμερικανο-Ισραηλινής Επιτροπής (AIPAC).
Θα συναντηθεί με την ηγεσία της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανισμών και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, ενώ θα παρευρεθεί και θα χαιρετίσει το επίσημο δείπνο της Κυπριακής Ομοσπονδίας, το βράδυ της Πέμπτης, με τιμώμενους τον κυπριακής καταγωγής Πρόεδρο του Πανεπιστημίου Νότιας Καρολίνας Χάρη Παστίδη και τον επίσης κυπριακής καταγωγής Επίσκοπο Ζήλων Σεβαστιανό Σκορδαλό, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
Τέλος, το μεσημέρι της Παρασκευής θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στο 2ο Επενδυτικό Φόρουμ της Capital Link.
Πηγή: ΚΥΠΕ

ΠΗΓΗ 24h.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου