Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Κύπρος:Συνάντηση ΠτΔ - Ακιντζί: Στις 12/11 ανοίγουν οδοφράγματα

Τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων Λεύκας-Απλικίου και Δερύνειας στις 12 Νοεμβρίου, αποφάσισαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα παρευρεθούν και οι δύο στη διάνοιξη των οδοφραγμάτων, ανέφερε: «θα είστε μάρτυρες του τι θα επακολουθήσει. Δεν θα βρεθούμε όμως και οι δύο στη διάνοιξη των οδοφραγμάτων. Εάν όμως υπάρξει πρόοδος σε συγκεκριμένα θέματα, τότε ίσως και να συναντηθούμε στις 12 του Νοέμβρη».


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως η συνάντηση ήταν αρκετά δημιουργική και οι δύο τους αντάλλαξαν ελεύθερα απόψεις. «Είχα την ευκαιρία να αναπτύξω τις απόψεις μου για την αποκέντρωση εξουσιών για μία λειτουργική λύση που θα μπορεί να είναι και διάρκειας και μία λύση που να δημιουργεί ένα κράτους απόλυτα συμβατό με τα όσα η ΕΕ προβλέπει».

Όπως πρόσθεσε, επαναδιατυπώθηκε η θέση για ΔΔΟ, «φτάνει αυτή να αποδίδει ένα απόλυτα λειτουργικό κράτος».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε στη συνάντηση, τις εξουσίες της κεντρικής Κυβέρνησης σε σχέση με τις αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους, έτσι ώστε να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη τόσο των Τ/κ, όσο και των Ε/κ.
Τόνισε ακόμη πως και οι δύο αναμένουν ενδεχόμενες προτάσεις που ίσως θα φέρει μαζί της η κ. Λουτ, με την επιστροφή της στην Κύπρο. «Συζητήσαμε το μέλλον της πατρίδας μας. Υπάρχει κοινή βούληση για ειρήνη, σταθερότητα, διεργασία στη βάση των όσων έχουν μέχρι συμφωνηθεί».
Όπως αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν των Ηνωμένων Εθνών, «κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους σήμερα Ακιντζί και Αναστασιάδης είχαν μια ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων για το πώς θα προχωρήσουν. Επαναβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους να εμπλακούν εποικοδομητικά με την Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία θα επισκεφθεί το νησί στις 31 Οκτωβρίου 2018».
Στο Προεδρικό έφτασε αμέσως μετά τη συνάντηση ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς, Ανδρέας Μαυρογιάννης για να τύχει ενημέρωσης από τον Πρόεδρο.
ΠΗΓΗ  philenews 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου