Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Η ενεργειακή αναβάθμιση της Πελοποννήσου - Η ενεργειακή Κρήτη - Από το Σκοπιανό στο νέο Μακεδονικό Αγώνα

Η ενεργειακή αναβάθμιση της Πελοποννήσου
Του Ν. Λυγερού

Με τις μονογραφές του Υπουργού Ενέργειας αναβαθμίζεται ενεργειακά, διότι ενεργοποιείται το θαλάσσιο οικόπεδο 10 που βρίσκεται στον Κυπαρισσιακό κόλπο αλλά και η θαλάσσια περιοχή που ονομάζεται Δυτικά Κρήτης αλλά βρίσκεται επί της ουσίας κάτω από την Πελοπόννησο. Το θετικό της υπόθεσης είναι πρώτον ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι ενημερωμένη για τα δικαιώματά της, δεύτερον ότι η Περιφέρεια θα πάρει το 5% των απολαβών του ελληνικού δημοσίου, τρίτον ότι η Περιφέρεια θα λειτουργήσει με το 20% αυτών των απολαβών για θέματα εκπαιδευτικά και περιβαλλοντικά. Αν συνδυάσουμε αυτά τα νέα δεδομένα με το γεγονός ότι η Πελοπόννησος θα βρίσκεται στο πέρασμά του αγωγού φυσικού αερίου East Med, γίνεται απόλυτα κατανοητό ότι θα ζήσουμε μία αλλαγή φάσης και αυτό δίνει τεράστιες δυνατότητες για το λιμάνι του Γυθείου που έχει αναβαθμιστεί από την Περιφέρεια για να μπορεί να υποστηρίζει πρακτικά τις εταιρείες που ειδικεύονται για την έρευνα των υδρογονανθράκων. Η στρατηγική θέση της Πελοποννήσου γίνεται και ενεργειακή και ξέρουμε ο συνδυασμός των δύο είναι θεμελιακός για τη συνέχεια και βοηθά για την ανάκαμψη της περιοχής που θα λειτουργήσει ενισχυτικά για την ανάπτυξη της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο.

Η ενεργειακή Κρήτη
Του Ν. Λυγερού

Με τις μονογραφές του Υπουργού Ενέργειας για τις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά Κρήτης και ΝοτιοΔυτικά Κρήτης που έχουν η καθεμία 20.000 km2, η Κρήτη γίνεται επί του πρακτέου ένας ενεργειακός παίχτης. Θα πρέπει βέβαια η σύμβαση με την κοινοπραξία ExxonMobil, Total και Ελληνικά Πετρέλαια να περάσει στη συνέχεια από το Ελεγκτικό Συμβούλιο και από τη Βουλή των Ελλήνων. Όμως ήδη από τώρα μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει πια η ενεργειακή Κρήτη. Και τώρα πρέπει να προετοιμαστεί και για το 5% που θα πάρει η Περιφέρεια από τις απολαβές του Ελληνικού Δημοσίου και για το 25% που θα αφορά τα εκπαιδευτικά και περιβαλλοντικά προγράμματα. Επίσης επειδή θα υπάρξει αναβάθμιση όλης της νότιας περιοχής λόγω των κοιτασμάτων που υπάρχουν Νότια της Κρήτης, θα αποτελέσει μια μεγάλη καινοτομία για το νησί και το μέλλον αφού θα γίνουν υποδομές και κατοικίες εκεί όπου ήταν αδιανόητο πριν μερικά χρόνια μόνο. Αυτές οι εξελίξεις είναι τόσο σημαντικές που δύσκολα χωρούν στο νου που σκέφτεται μόνο και μόνο την καθημερινότητα όμως πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι και αυτή θα αλλάξει με τα νέα δεδομένα και κατά συνέπεια πρέπει να προετοιμαστούν για τη συνέχεια έτσι ώστε να μη μείνουν πίσω από τις εξελίξεις της Κρήτης. Με την ενέργεια η Κρήτη δεν θα είναι πια εξαρτημένη και θα μπορέσει να παίξει έναν ηγετικό ρόλο στην περιοχή ως κομβικό σημείο.

Από το Σκοπιανό στο νέο Μακεδονικό Αγώνα
Του Ν. Λυγερού

Είναι πολλοί στην Ελλάδα που προσπαθούν τόσους μήνες, ειδικά στους πολιτικούς χώρους να μην πάρουν μια ξεκάθαρη θέση όσον αφορά στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Κρυφά ήλπιζαν ότι δεν υπήρχε λόγος να αναμειχθούν και περίμεναν με έμμεσο τρόπο να εκτεθεί μόνο η κυβέρνηση και ακόμα μόνο η μισή, αλλά και να κινηθούν οι Σκοπιανοί. Τώρα όμως που πλησιάζει το Δημοψήφισμα στα Σκόπια, έχουν αρχίσει να ανησυχούν διότι παρόλο που φαίνεται ότι θα περάσει η αποδοχή του Προσυμφώνου, δεν είναι πια σίγουρο ότι αυτή θα ξεπεράσει το 50% του εκλογικού σώματος, απάντηση που θα καθορίσει ή όχι την εμβέλειά του και η επίπτωση αυτού του δεδομένου στο όλο θέμα. Έτσι, μετά το Δημοψήφισμα, θα μπούμε σε μια διακλάδωση ακόμα κι αν η μία εκδοχή είναι πιο πιθανή. Το πιο δύσκολο σενάριο είναι να περάσει από τα Σκόπια ακόμα και με τα τσιγκέλια αν χρειαστεί. Σε αυτήν την περίπτωση ο νέος Μακεδονικός Αγώνας μπαίνει σε μια νέα φάση που θα είναι πιο επικίνδυνη ακόμα κι αν γίνουν λάθη. Ο σκοπός παραμένει βέβαια η ακύρωση του Προσυμφώνου για να μη καταλήξει σε Συμφωνία. Αυτό το θέμα θα διαμορφώσει και την εκλογική αναμέτρηση που θα είναι καθοριστική. Διότι η κυβέρνηση που αντιμετωπίζει ήδη πολλά προβλήματα θα διασπαστεί και θα αναζητήσει κάθε τύπου βοήθεια για να χάσει το λιγότερο. Αλλά αυτό δεν μας ενδιαφέρει το μόνο που έχει σημασία είναι να μην παραδοθεί το όνομα της Μακεδονίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου