Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2018

Ερντογάν: Δεν θα υποχωρήσουμε σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Η Τουρκία δεν θα απεμπολήσει ποτέ τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην Άγκυρα σε συγκέντρωση των στελεχών του κόμματός του.

Στην ομιλία του ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι το νομικό δίκαιο αποτελεί επιλογή του ιδιοκτήτη του. “Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να το προστατεύσουμε αυτό. Αν δεν συμπεριφερόμασταν με αυτό τον τρόπο από παλιά, δεν θα επιδεικνύαμε τη στάση η οποία σήμερα προσδίδει κύρος στη χώρα μας στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό πεδίο. Αυτή τη στάση την πετύχαμε όχι μόνο εστιάζοντας σε κάποιους στη χώρα μας αλλά ταυτόχρονα με κόστος ήρθαμε αντιμέτωποι με τις πιο ισχυρές οικονομικά και στρατιωτικά χώρες του κόσμου" ανέφερε.


Γι' αυτό, πρόσθεσε, "και στην Παλαιστίνη, τη Βοσνία, την Κύπρο, το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη και σε πολλά άλλα ζητήματα κάναμε την επιλογή μας υπέρ της αρετής, της ηθικής, της συνείδησης και του δικαίου”, υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος.

“Είμαστε υποχρεωμένοι και σήμερα και αύριο να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο. Για τα ζητήματα που έρχονται στην ατζέντα μας δεν θα λάβουμε βιαστικές αποφάσεις χωρίς να κοιτάξουμε πρώτα τη συνείδησή μας”, κατέληξε.
Η Κομισιόν υπενθυμίζει στην Τουρκία τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περί αποφυγής απειλών στην ΑΟΖ

Η Κομισιόν υπενθυμίζει στην Τουρκία τη δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου - δηλαδή του ανώτατου οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης - σχετικά με το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους, περιλαμβανομένης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Συγκεκριμένα, ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, απαντώντας σε ερώτημα του ΚΥΠΕ σχετικά με τις προειδοποιήσεις που είχε εκδώσει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών προς τις εταιρίες που συνεργάζονται για τις εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, παρέπεμψε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου που υιοθέτησε ειδική παράγραφο για το θέμα, αλλά και την ειδική αναφορά που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε αυτή την παράγραφο.

Ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε ότι το Συμβούλιο είχε υποστηρίξει το δικαίωμα της Κύπρου για την εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων στην αποκλειστική της οικονομική ζώνη και είχε προειδοποιήσει την Τουρκία να απέχει από τριβές και απειλές στην περιοχή.
Γιλντιρίμ: Η Τουρκία στηρίζει πάντοτε δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό 
Η Τουρκία στηρίζει πάντοτε δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μπιναλί Γιλντιρίμ σε συνάντησή του με τον πρόεδρο της λεγόμενης βουλής’ των κατεχομένων Τεμπερουκέν Ουλουτσάι που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της τρίτης συνάντησης των Προέδρων Κοινοβουλίων των Ευρασιατικών Χωρών στην Αττάλεια.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ εξέφρασε ικανοποίηση που συνάντησε τον ‘πρόεδρο της βουλής’ Ουλουτσάι προσθέτοντας κάθε φορά έχει ιδιαίτερη σημασία για τους ίδιους η ‘τδβκ’. Ανέφερε ότι “είναι σημαντική η συμμετοχή της ‘τδβκ’ στις διεθνείς συναντήσεις ενώ είπε ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν και να παρακολουθούν πάντοτε την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

Από την πλευρά του ο Τεμπερουκέν Ουλουτσάι είπε ότι ειδικά για τη λύση του Κυπριακού η Τουρκία με την ‘βόρεια Κύπρο’ ακολουθούν μια κοινή διαδικασία. Πρόσθεσε ότι στόχος τους είναι να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος στις υφιστάμενες σχέσεις των ‘δύο κοινοβουλίων’. Τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι συζήτησαν και τις εργασίες έρευνας για φυσικό αέριο στην Κύπρο.

ΠΗΓΗ  philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου