Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

ΠΓΔΜ: «Ναι» από τη Βουλή - Η αντίδραση Τσίπρα, Καμμένου

Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ ενέκρινε χθες βράδυ την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας, ώστε να προχωρήσει στην αλλαγή της ονομασίας της σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών και έτσι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση της διαδικασίας. Από το twitter οι πρώτες αντιδράσεις Τσίπρα και Καμμμένου

Συνολικά 80 βουλευτές, σε σύνολο 117, ψήφισαν υπέρ της πρότασης κάτι που σημαίνει πως ψήφισαν υπέρ και 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης. Με την αλλαγή του ονόματος θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε δήλωσή του μετά την ψηφοφορία, ο πρωθυπουργός Ζάεφ μίλησε για «μια ιστορική ημέρα για την χώρα μας» και πρόσθεσε πως «μαζί γράψαμε ιστορία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

"Το ταξίδι μας για ένα καλύτερο μέλλον, για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ξεκίνησε. Επίκειται η κοινοβουλευτική διαδικασία για την εναρμόνιση των τροπολογιών του Συντάγματος. Θα εργαστούμε για τη συμφιλίωση, τη συγχώρεση και την εθνική ενότητα", ανέφερε ο Ζάεφ.

"Το κοινοβούλιο ακολουθώντας την θέληση του λαού μας, με πλειοψηφία 2/3 εξασφάλισε να διαβούμε τις ανοικτές πύλες προς τις μεγαλύτερες ενώσεις της δύσης και του κόσμου, δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ. Ο Ζόραν Ζάεφ ευχαρίστησε όλους τους βουλευτές γι` αυτήν τη ιστορική όπως τη χαρακτήρισε απόφαση . "Ιδιαιτέρως θέλω να συγχαρώ τους βουλευτές από τις τάξεις του VMRO -DPMNE που επέδειξαν θάρρος , έβαλαν πάνω από το κομματικό συμφέρον το συμφέρον της χώρας και ψήφισαν ΝΑΙ", κατέληξε.

Συγχαρητήρια Τσίπρα σε Ζάεφ

Με ένα μήνυμα στον επίσημό του λογαριασμό στο twitter ο Έλληνας Πρωθυπουργός χαιρετίζει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη βουλή της πΓΔΜ, με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για τις απαραίτητες συνταγματικές τροποποιήσεις της χώρας που προβλέπονται βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Συγχαρητήρια φίλε μου Ζόραν Ζάεφ», γράφει ο Αλέξης Τσίπρας και συνεχίζει: «η ψηφοφορία είναι ένα μεγάλο βήμα προς την κοινή επιτυχία. Ένα πολύ σημαντικό βήμα σε ένα ειρηνικό και ευημερές μέλλον για τους λαούς μας!».

Στην ίδια κατεύθυνση και η δήλωση του Έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημειώνει ότι έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα για την θέση σε ισχύ της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών.  «Συνεχίζουμε με περηφάνια για τα Βαλκάνια της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας», καταλήγει.
Δήλωση Καμμένου

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος η δήλωση του υπουργού Άμυνας της Ελλάδας και κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου ο οποίος αφήνει αιχμές για δωροδοκία βουλευτών της αντιπολίτευσης της πΓΔΜ.  «Ποιός θα φανταζόταν ότι στην Ευρώπη των αξιών και της δημοκρατίας οποίος δεν ψηφίζει κατά τις εντολές προφυλακίζεται και οποίος συμμορφώνεται παίρνει μπόνους 2.000.000€ μαύρο χρήμα. Ντρέπομαι.», σημειώνει ο Πάνος Καμμένος στον λογαριασμό του στο twitter.

 ΠΗΓΗ philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου