Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Το Τελ Αβίβ στοχοποιεί τον Ερντογάν: «Οι απειλές κατά Ελλάδας-Κύπρου δεν θα μείνουν αναπάντητες» – Τελευταία προειδοποίηση Νετανιάχου σε Άγκυρα

Τον σουλτάνο Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στηλιτεύει με τον πιο αιχμηρό τρόπο ο ισραηλινός τύπος, και συγκεκριμένα εφημερίδα που απηχεί τις απόψεις του βαθέως ισραηλινού κράτους, για τις οθωμανικές φιλοδοξίες του εναντίον της Ελλάδος, της Κύπρου και του Ισραήλ στην Α.Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «ο Ερντογάν ενισχύει την πίεση που ασκείται στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ για την εκμετάλλευση πετρελαίων και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, με απροσδιόριστες συνέπειες για την περιοχή.
Προειδοποίησε δε ο ίδιος για «ληστές”, τους οποίους ζητά να μην ξεκινήσουν μονομερώς την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή.

«Όσοι πίστευαν ότι θα μπορούσαν να κάνουν βήματα στην Ανατολική Μεσόγειο ή στο Αιγαίο άρχισαν να καταλαβαίνουν το μέγεθος του λάθους τους. Δεν θα επιτρέψουμε στους ληστές των θαλασσών να κινηθούν όπως ακριβώς έκαναν οι τρομοκράτες στη Συρία και τώρα πληρώνουν», προειδοποίησε ο Τούρκος δικτάτορας.Ως εκ τούτου, η Τουρκία αμφισβήτησε τα ελληνικά, ισραηλινά και ελληνοκυπριακά δικαιώματα στα πεδία φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποφασίσει πλέον ότι η τουρκική κατοχή της ανατολικής Κύπρου είναι παράνομη.
Ο Μπουλούτ προειδοποίησε την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα να μην προκαλέσει πόλεμο με την Τουρκία στις αμφισβητούμενες περιοχές του Αιγαίου και είπε ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει την απόλυτη καταστροφή μέσα σε τρεις ή τέσσερις ώρες όποτε αποφασίσει να ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του γείτονά της.
Το ισραηλινό ΜΜΕ αναφέρει επίσης ότι ο Ερντογάν προσπαθεί και πάλι να προκαλέσει εντάσεις στη Μέση Ανατολή για να προωθήσει τόσο την ισλαμική του ατζέντα, όσο και τις οθωμανικές ιμπεριαλιστικές του φιλοδοξίες περί αναβίωσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Ο «θερμοκέφαλος» ηγέτης της Τουρκίας εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο το σκάνδαλο με τον Σαουδάραβα δημοσιογράφο Κασόγκι για να μετατοπίσει την εστίαση από την καταστροφική κατάσταση στην Τουρκία, όπου ο πληθωρισμός σημείωσε άνοδο 25% την περασμένη εβδομάδα, και η τουρκική λίρα έχασε περισσότερο από το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου, για  να καμουφλάρει τις συνεχιζόμενες προσπάθειές του να εισβάλλει στην ανατολική Συρία, στην οποία οι Κούρδοι εγκατέστησαν μια αυτόνομη περιοχή, τονίζει το άρθρο.
Ο Ερντογάν χρησιμοποίησε  το σκάνδαλο Κασόγκι για να εδραιωθεί ως ηγέτης των σουνιτικών μουσουλμανικών χωρών στη Μέση Ανατολή σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας, που είναι ο θεματοφύλακας των μουσουλμανικών ιερών τόπων στον κόσμο, με σκοπό να μεταβάλλει την αραβική προσέγγιση ως προς το Ισραήλ.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν έγραψε επιστολή για την Washington Post, τον εργοδότη του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, που δολοφονήθηκε στο Σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές Οκτωβρίου.
Στην επιστολή-άρθρο, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η εντολή να σκοτωθεί ο δημοσιογράφος στο τουρκικό έδαφος «προήλθε από τα υψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας», ενώ απάλλαξε τον βασιλιά Σάλμαν, ο οποίος σύμφωνα με τον Τούρκο ηγέτη δεν θα μπορούσε να κάνει ποτέ μια τέτοια κατά παραγγελία δολοφονία.
Ο ίδιος έδειξε τον Mohammed bin Salman ως τον κύριο ένοχο, ο οποίος, όπως επεσήμανε ο Ερντογάν, καλύπτει τη δολοφονία του Κασόγκι.
Ο Τούρκος δικτάτορας ισχυρίστηκε ότι η «δολοφονία Κασόγκι» ήταν μια σαφής παραβίαση και καταφανής κατάχρηση της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Σχέσεις”.
Ο στενός βοηθός του Ερντογάν, Γ. Μπουλούτ ισχυρίστηκε ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος συμμετείχαν στην υπόθεση για τη δολοφονία του Κασόγκι, ενώ κατηγόρησε την Ευρώπη για «εχθρότητα» ενάντια στην Τουρκία.
«Μια ζώνη που εκτείνεται από την Ευρώπη έως το Ισραήλ ανέκαθεν ήταν εχθρική έναντι της Τουρκίας. Δεν ήθελαν ποτέ τους Τούρκους στην περιοχή αυτή. Η Ευρώπη με τον τρόπο της ώθησε από παλαιά τους Τούρκους να πολεμήσουν σε πολλούς περιττούς πολέμους εναντίον της Ρωσίας», δήλωσε ο Μπουλούτ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης.
Το Ισραήλ αντέδρασε στην πρόσφατη τουρκική θεωρία συνωμοσίας, στην οποία φέρεται δήθεν να συμμετείχε το εβραϊκό κράτος, αναφέροντας ότι η Τουρκία, στην επιρροή της οποίας προσχώρησε το Κατάρ, προσπαθεί να καταστρέψει τις νέες σχέσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ.
Ο Ισραηλινός διπλωμάτης Ντέρμερ κατηγόρησε επίσης τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, για υποκρισία για την οργή που ακολούθησε το θάνατο του Κασόγκι .
Ο ίδιος ανέφερε ότι υπό την διακυβέρνηση του Ερντογάν στην Τουρκία έχουν εξαφανιστεί 14 Τούρκοι δημοσιογράφοι ενώ 7 άλλοι δολοφονήθηκαν και  319 συνελήφθησαν.
Η καταστολή της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία προκάλεσε επίσης την παύση λειτουργίας τουλάχιστον 189 μέσων μαζικής ενημέρωσης από το πραξικόπημα κατά του Τούρκου δικτάτορα τον Ιούλιο του 2016.
Επίσης, την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν κατέστησε σαφές ότι δεν του αρκεί η κατοχή του πρώην κουρδικού καντονίου της Afrin στη βορειοανατολική Συρία και δεσμεύθηκε να ξεκινήσει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά της κουρδικής δύναμης του YPG, που θεωρείται «τρομοκρατική ομάδα» από την τουρκική κυβέρνηση.
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που κυριαρχούν στο YPG, μαζί με τις Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ, ελέγχουν πολλά από τα 911 χιλιόμετρα των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία.
Ο Ερντογάν προειδοποίησε τους Κούρδους να εγκαταλείψουν τη συνοριακή πόλη Manbij «όσο το δυνατόν συντομότερα” και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι δεν εφαρμόζουν συμφωνία για τον κοινό έλεγχο της πόλης, θέλοντας να ξεκινήσει νέα εισβολή, καταλήγει το ισραηλινό άρθρο.
Εφόσον λοιπόν ο Ερντογάν στοχοποιείται και από το Ισραήλ σχεδόν επίσημα για όλα αυτά, και λόγω της προσπάθειάς του να συσπειρώσει όλα αραβικά κράτη κατά του Ισραήλ, τα γεγονότα θα τρέξουν μετά από κάποιο διάστημα, αφού οι ΗΠΑ θα κινηθούν τάχιστα ως δύναμη-αρωγής του Τελ Αβίβ, για  να ξεκαθαρίσουν την όλη κατάσταση από την οποία κινδυνεύουν και τα δικά τους συμφέροντα.
Αυτό που είναι σχεδόν σίγουρο πλέον είναι ότι οι μέρες του σουλτάνου στην εξουσία είναι μετρημένες, είτε με φυσική εξόντωση, είτε με κάποιο «πραξικόπημα», αληθινό αυτή την φορά και σίγουρα επιτυχημένο.

ΠΗΓΗ pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου