Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Άρωμα Ελλάδας στην κοιλάδα των ναών - Η ομορφότερη πόλη των θνητών βρίσκεται στη Σικελία

Ένα μοναδικό φυσικό τοπίο γεμάτο επιβλητικά μνημεία, ελιές και αμυγδαλιές βρίσκεται στην αρχαία πόλη του Ακράγαντα στη Σικελία.
Η κοιλάδα των Ναών είναι ένας αρχαιολογικός χώρος 12 χιλιομέτρων που εκτείνεται κατά μήκος μιας πετρώδους ράχης στο νότο της Αγκριτζέντο, της σύγχρονης πόλης του Ακράγαντα.
Περιλαμβάνει τα ερείπια επτά ναών δωρικού ρυθμού και από το 1997 αποτελεί πολιτιστικό μνημείο της Ουνέσκο. Μάλιστα ο διεθνής Οργανισμός δανείστηκε το σχήμα του Ναού της Ομόνοιας για το λογότυπό της.

Η ομορφότερη πόλη των θνητών όπως την αποκαλούσε ο ποιητής Πίνδαρος, ήταν μια από τις επιφανέστερες πόλεις της Μεγάλης Ελλάδας. Ήταν πλούσια πόλη με μεγάλη ισχύ, πατρίδα καλλιτεχνών, φιλοσόφων και σημαντικών ανδρών της ιστορίας.
Αποτελεί εξαίρετο δείγμα του αρχαίου κλασικού πολιτισμού καθώς ξεκίνησε ως ελληνική αποικία του 6ου π.Χ. αιώνα και εξελίχθηκε σε κέντρο καλλιτεχνών και μια από τις κορυφαίες πόλεις της Μεσογείου.
Τα περισσότερα μνημεία έχουν διατηρηθεί σχεδόν άθικτα μέχρι τις μέρες μας. Ο ναός του Κάστορα και Πολυδεύκη είναι ο πρώτος που συναντήσει ο επισκέπτης και από αυτόν απομένει η γωνία της μετώπης πάνω σε 4 κίονες.
Ο ναός του Ολυμπίου Διός χτίστηκε τον 5ο αιώνα. Το ναό στήριζαν οι μεγάλοι Τελαμώνες και οι Άτλαντες που καταλάμβαναν το χώρο ανάμεσα στους κίονες του περιστηλίου, ενώ ένα αντίγραφο Τελαμώνα βρίσκεται ξαπλωμένο στο έδαφος.
Ο ναός του Ηρακλή χρονολογείται τον 6ο αι. πΧ.. Στη Σικελία ο Ηρακλής λατρευόταν σαν θεός και όχι σαν ημίθεος, όπως στην Ελλάδα.
Στο κέντρο του λόφου των ναών βρίσκεται ο ναός της Ομόνοιας, ο οποίος διατηρείται σε άριστη κατάσταση. Το περιστύλιο του αποτελείται από 34 κίονες, πάνω σε βάση με 4 σκαλοπάτια αντί για 3 που είχαν οι ναοί στην Ελλάδα.
Ο ναός της Ήρας Λακινίας με 25 σωζόμενους κίονες από τους 34 προσφέρει υπέροχη θέα στο λόφο και τη θάλασσα.

Πληροφορίες - Φωτογραφίες

agrigentomap

Αγκριτζέντο / Σικελία

Διαφορά ώρας: 1 ώρα πίσω
Νόμισμα: Ευρώ
Απόσταση: Δεν υπάρχει απευθείας πτήση και η διάρκεια του ταξιδιού για το Παλέρμο με πτήση μέσω Ρώμης είναι 4 ώρες και 10 λεπτά από την Αθήνα και 5 ώρες και 15 λεπτά από τη Θεσσαλονίκη μέσω Μονάχου. Από το Παλέρμο φτάνει κανείς στο Αγκριτζέντο με τρένο σε περίπου 2 ώρες.
ΑΓΚΡΙΤΖΕΝΤΟ ΙΤΑΛΙΑ
Ο ναός της Ομόνοιας
ΑΓΚΡΙΤΖΕΝΤΟ ΙΤΑΛΙΑ
Ο ναός του Κάστορα και του Πολυδεύκη
ΑΓΚΡΙΤΖΕΝΤΟ ΙΤΑΛΙΑ
Η σύγχρονη πόλη του Ακράγαντα
ΑΓΚΡΙΤΖΕΝΤΟ ΙΤΑΛΙΑ ΑΓΚΡΙΤΖΕΝΤΟ ΙΤΑΛΙΑ ΑΓΚΡΙΤΖΕΝΤΟ ΙΤΑΛΙΑ ΑΓΚΡΙΤΖΕΝΤΟ ΙΤΑΛΙΑΠΗΓΗ newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου