Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Ολοκληρωμένη θεραπεία για τον καρκίνο μέσα στο 2020 «υπόσχονται» επιστήμονες

Πηγή: pixabay
Μία ολοκληρωμένη θεραπεία για όλους τους τύπους καρκίνων ισχυρίζεται ότι είναι πιθανό να αναπτύξει μια ομάδα Ισραηλινών επιστημόνων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Jerusalem Post.

«Πιστεύουμε ότι θα είμαστε σε θέση μέσα σε έναν χρόνο να παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη θεραπεία για τον καρκίνο» δήλωσε στην εφημερίδα ο Dan Aridor, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Accelerated Evolution Biotechnologies, που αναπτύσσει τη νέα θεραπεία.
«Η θεραπείαμας για τον καρκίνο θα είναι αποτελεσματική από την πρώτη κιόλας μέρα χορήγησής της, θα διαρκεί μερικές εβδομάδες και θα έχει ελάχιστες ή και καθόλου παρενέργειες. Επίσης το κόστος της θα είναι αρκετά χαμηλότερο από τις άλλες θεραπείες που είναι διαθέσιμες στην αγορά», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι θα είναι εξατομικευμένη για κάθε ασθενή.
Η θεραπεία ονομάζεται MuTaTo,  (από τα αρχικά της φράσης "multi-target toxin"). Το φάρμακο λειτουργεί ως αντιβιοτικό κατά του καρκίνου και χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό πεπτιδίων που καταπολεμούν τον καρκίνο και μια τοξίνη που «σκοτώνει» στοχευμένα καρκινικά κύτταρα.
Οι Ισραηλινοί επιστήμονες εξέτασαν γιατί τα προηγούμενα φάρμακα για τον καρκίνο απέτυχαν. Ένας λόγος για τον οποίο αποτυγχάνουν τα φάρμακα κατά του καρκίνου είναι επειδή επιτίθενται μόνο σε ένα συγκεκριμένο στόχο μέσα ή πάνω σε ένα καρκινικό κύτταρο κάθε φορά. Οι μεταλλάξεις στα καρκινικά κύτταρα καθιστούν τα αντικαρκινικά φάρμακα αναποτελεσματικά.
Ωστόσο, το MuTaTo χρησιμοποιεί αρκετά καρκινικά στοχευμένα πεπτίδια ταυτόχρονα σε ένα μόνο καρκινικό κύτταρο, μαζί με μια τοξίνη που καταστρέφει τον καρκίνο.
«Διασφαλίσαμε ότι η θεραπεία δεν θα επηρεάζεται από τις μεταλλάξεις», σημείωσε ο CEO της εταιρείας Dr. Ilan Morad.
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο αποτυγχάνουν τα φάρμακα και η ασθένεια επιστρέφει, είναι επειδή τα φάρμακα δεν καταστρέφουν τα καρκινικά βλαστοκύτταρα. Ωστόσο, το MuTaTo είναι μικρό και αρκετά ισχυρό ώστε να καταστρέψει τα βλαστοκύτταρα και να διεισδύσει εκεί όπου δεν μπορούν να φτάσουν άλλα φάρμακα.  
Σύμφωνα με τον Morad, το MuTaTo θα μειώσει επίσης τις παρενέργειες της λήψης αντικαρκινικών φαρμάκων «δραματικά» επειδή το φάρμακο δεν στοχεύει σε μη καρκινικά κύτταρα.
Οι δημιουργοί της θεραπείας την συγκρίνουν, ως προς τη βασική της ιδέα και τον πολλαπλό τρόπο λειτουργίας της, με το τριπλό κοκτέιλ φαρμάκων που λαμβάνουν οι φορείς του HIV για να αποτρέψουν την εκδήλωση AIDS. Το συγκεκριμένο κοκτέιλ έχει βοηθήσει τα τελευταία χρόνια να μετατραπεί η συγκεκριμένη ασθένεια από «καταδίκη σε θάνατο» σε χρόνια και διαχειρίσιμη ασθένεια. Ο συνδυασμός φαρμάκων που χορηγείται πλέον στους ασθενείς με HIV ανακόπτει τον ιό σε διάφορες φάσεις της αναπαραγωγής του, και εμποδίζει την δημιουργία ενζύμων που, υπό άλλες συνθήκες, θα την ενεργοποιούσαν.

«Παλιά δίναμε στους ασθενείς με HIV διάφορα φάρμακα, αλλά μόνο ένα τη φορά. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ο ιός μεταλλασσόταν και το AIDS άρχιζε ξανά την επίθεσή του. Μόνο όταν οι ασθενείς άρχισαν να λαμβάνουν ένα κοκτέιλ, ήταν εφικτό να νικηθεί η ασθένεια», εξηγεί ο Aridor.

ΠΗΓΗ cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου