Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Παραδίδεται από τη Βρετανία το προσχέδιο ψηφίσματος ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Σήμερα αναμένεται να δοθεί από τη Βρετανία στα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ το προσχέδιο ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Σε ήρεμο κλίμα διεξήχθη η χθεσινή συζήτηση για την Κύπρο στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Από διπλωματικές πηγές σημειώνεται ότι τόσο από την τοποθέτηση της ειδικής αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέας, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, όσο και της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναδείχθηκε ο αναντικατάστατος ρόλος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για τη διατήρηση της ηρεμίας και της ασφάλειας στην Κύπρο, αλλά και την υποβοήθηση των  δικοινοτικών επαφών και την ενίσχυση της αποστολής των καλών υπηρεσιών. Την ίδια στιγμή σημειώνεται ότι δεν τέθηκε ούτε από την κ. Σπέχαρ, ούτε από κάποιο μέλος του Συμβουλίου, θέμα ενεργειακών.
 
Σημειώνεται η αναφορά του εκτελούντος χρέη μονίμου αντιπροσώπου των ΗΠΑ στο Σ.Α., πρέσβη Τζόναθαν Κόεν, ο οποίος – σύμφωνα με διπλωματικές πηγές – ζήτησε στην παρέμβασή του στο Συμβούλιο να γίνει «συνολική αξιολόγηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ», στην οποία πέραν των θεμάτων που εγέρθηκαν στην στρατηγική αξιολόγηση του 2017, να περιλαμβάνει και την αποστολή των καλών υπηρεσιών, τις συνομιλίες κ.α. Η πρόταση ωστόσο δεν έτυχε υποστήριξης από άλλα μέλη και θεωρείται απίθανο να συμπεριληφθεί στο προσχέδιο, το οποίο το πιθανότερο θα δοθεί στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας απόψε.

Ένα νέο στοιχείο που θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρχει στο ψήφισμα, είναι κάτι σχετικό με την προτροπή που απευθύνει μέσω της πρόσφατης έκθεσής του ο ΓΓ, ο οποίος ενθάρρυνε «τις πλευρές να εξετάσουν το ενδεχόμενο ανάπτυξης, με την υποστήριξη ης ΟΥΝΦΙΚΥΠ, των δικών τους μηχανισμών για την άμβλυνση των εντάσεων, είτε πρόκειται για στρατιωτικής, αστυνομικής ή πολιτικής φύσης».

Το ζητούμενο είναι να βρεθεί διατύπωση η οποία να καλύπτει τις ευαισθησίες της κυπριακής κυβέρνησης, κυρίως γύρω από το ποιος θα είναι συνομιλητής της για στρατιωτικά ζητήματα.

Στη χθεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο, όπως παραδέχθηκε και η ίδια η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, εκφράστηκε έντονο ενδιαφέρον από τα μέλη για την αποστολή της Τζέιν Χολ Λουτ. Αναμένεται το σχέδιο ψηφίσματος να περιέχει εντολή προς τον ΓΓ να υποβάλλει νέα έκθεση για τις προσπάθειές της, το πιθανότερο μέσα στον Απρίλιο.

Διπλωματικές πηγές αναμένουν μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος να ανακοινωθούν και οι νέες ημερομηνίες της επίσκεψης Λουτ στην Κύπρο.
 
ΠΗΓΗ philenews/ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου