Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Το «κόκκινο φεγγάρι» ορατό και στην Κύπρο

Το Αστεροσκοπείο των Φροντιστηρίων Φάκα ανακοινώνει ότι τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου τις πρωινές ώρες θα συμβεί το φαινόμενο της ολικής έκλειψης της Σελήνης, η οποία θα είναι ορατή από όλη την Κύπρο. 

Σύμφωνα με τον Αστροφυσικό Χρύσανθο Φάκα, «Το φαινόμενο πρακτικά θα είναι ορατό στο κυπριακό κοινό από τις 05:34, που η Σελήνη θα αρχίσει να εισέρχεται στη σκιά της Γης, ενώ στις 06:41, όπου η Σελήνη θα εισέλθει ολόκληρη στη σκιά της Γης, θα παρατηρούμε την ολική έκλειψη Σελήνης».

 Το φαινόμενο δεν θα παρατηρηθεί στην ολότητά του διότι στις 06:52 θα ανατείλει ο Ήλιος, ο οποίος πρακτικά θα σηματοδοτήσει τη λήξη του φαινομένου από την Κύπρο. Το φαινόμενο θα συνεχίζει να εξελίσσεται στο ουράνιο στερέωμα και μετά τις 06:52, χωρίς όμως να είναι ορατό από την Κύπρο.

«Έκλειψη ενός ουράνιου σώματος έχουμε όταν ένα τρίτο σώμα παρεμβάλλει ανάμεσα σε δύο άλλα σώματα, με αποτέλεσμα τα δύο σώματα να μην έχουν οπτική επαφή. Στην προκειμένη περίπτωση την “τριπλέτα” αυτού του συστήματος αποτελούν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη και οι εναλλαγές μεταξύ των τριών προκαλούν τις Ηλιακές και Σεληνιακές εκλείψεις σε συνδυασμό με την πιο συγκλονιστική “σύμπτωση” του Ηλιακού μας συστήματος. Η σύμπτωση αυτή είναι ότι η φαινόμενη διάμετρος της Σελήνης και του Ήλιου, όπως την βλέπει ένας γήινος παρατηρητής, είναι σχεδόν η ίδια».

Κατά τη διάρκεια μια έκλειψης Σελήνης, η Γη παρεμβάλλεται ανάμεσα στη Σελήνη και τον Ήλιο. Κατά τη διάρκεια της εκλείψεως η Σελήνη δεν γίνεται αόρατη, όπως συμβαίνει με τον Ήλιο κατά τις ηλιακές εκλείψεις, διότι η Γη διαθλά και σκεδάζει έντονα την Ηλιακή ακτινοβολία και έτσι έμμεσα η Σελήνη γίνεται κόκκινη.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου