Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Μακεδονία και Ενέργεια ενάντια στην κυβέρνηση - Η δυναμική πορεία της Κύπρου - Η δύναμη του Απόδημου Ελληνισμού

Μακεδονία και Ενέργεια ενάντια στην κυβέρνηση
Του Ν. Λυγερού

Δεν είναι μόνο λόγω Μακεδονίας που πρέπει να φύγει αυτή η κυβέρνηση της μειοψηφίας, υπάρχει και το ενεργειακό θέμα. Αυτή η δομική ανικανότητα σε συνδυασμό με τη βάρβαρη ιδεολογία είναι τρομερή για την Ελλάδα. Διότι μας έχει πάει τόσο πίσω όσο ποτέ, ενώ έχουμε τεράστιες προοπτικές στον τομέα της στρατηγικής ενέργειας. Όμως όταν η κυβέρνηση θέλει να σβήσει το όνομα της Μακεδονίας και θέλει να σταματήσει κάθε ενεργειακό πρόγραμμα, πώς να προχωρήσουμε δυναμικά; Οι τρεις θαλάσσιες περιοχές Ιόνιο, Δυτικά Κρήτης και Νοτιοδυτικά Κρήτης όπου έχουν υποβάλλει αιτήσεις οι δύο κοινοπραξίες Repsol-Ελληνικά
Πετρέλαια και ExxonMobil-Total-Ελληνικά Πετρέλαια, ακόμα περιμένουν να περάσουν από το ελεγκτικό συνέδριο και στη συνέχεια να υπάρξει κύρωση των συμβολαίων στη Βουλή των Ελλήνων. Όταν όμως η κυβέρνηση της μειοψηφίας ασχολείται με τόσο φανατικό τρόπο για το θέμα της Μακεδονίας, πώς να ενεργοποιηθεί για κάτι το οποίο δεν πιστεύει εξαρχής. Η όλη καθυστέρηση έχει ξεκινήσει από την αρχή κι έχει πάει όλο το ελληνικό πρόγραμμα πίσω. Ενώ το κυπριακό πρόγραμμα προχωρά δυναμικά και εκθετικά μέσω της πρόσφατης ανακάλυψης φυσικού αερίου, αλλά και πετρελαίου στα θαλάσσια οικόπεδα 6,10 και 12. Με το τέλος αυτής της κυβέρνησης η Ελλάδα θα πάει μπροστά. Ας γίνει λοιπόν όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Η δυναμική πορεία της Κύπρου
Του Ν. Λυγερού

Με τα νέα συμβόλαια, στα νέα θαλάσσια οικόπεδα, η Κύπρος προχωρά θεαματικά στην αξιοποίηση της κυπριακής ΑΟΖ. Όλο αυτό το πλαίσιο άρχισε με την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν, την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ένταξη στην Ευρωζώνη, τη θέσπιση της ΑΟΖ, τις τρεις οριοθετήσεις με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ, τα συμβόλαια με τις πετρελαϊκές εταιρείες τα οποία έγιναν με την κυπριακή κυβέρνηση και όχι βέβαια μόνο με την ελληνοκυπριακή κοινότητα. Επίσης το γεγονός ότι τεράστιες πετρελαϊκές εταιρείες εμπιστεύονται τα κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ, είναι μία αντικειμενική απόδειξη της αξίας τους. Με άλλα λόγια η Κύπρος δεν είναι πια απομονωμένη, αλλά έχει δημιουργήσει ισχυρές συμμαχίες πάνω στην ενεργειακή σκακιέρα της ΑΟΖ της. Με αυτόν τον τρόπο μάλιστα, θα αποκτήσει και τερματικό σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου, που θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed. Ποτέ στην ιστορία της Κύπρου μετά την εισβολή του 1974, το νησί δεν είχε αναπτύξει τέτοιες δυνατότητες. Έτσι η Κύπρος δυναμώνει όλο και περισσότερο τη θέση και αποκτά μία αντικειμενική αξία που ενδιαφέρει όχι μόνο την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και το ΝΑΤΟ, πράγμα το οποίο αποτελεί ένα στρατηγικό άνοιγμα.

Η δύναμη του Απόδημου Ελληνισμού
Του Ν. Λυγερού

Η δυναμική του Απόδημου Ελληνισμού δεν φαίνεται μόνο σ΄ ένα τομέα, διότι λειτουργεί σε πολλαπλό επίπεδο. Σίγουρα φάνηκε και με έμπρακτο τρόπο στον νέο Μακεδονικό αγώνα που ακόμα συνεχίζεται, παίζει όμως και ένα τεράστιο ρόλο για το θέμα της διεθνοποίησης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και φέτος επειδή έχουμε την επέτειο για τα 100 χρόνια, αυτός θα είναι ακόμα πιο σημαντικός. Διαχρονικά υπάρχει και ο αγώνας για την απελευθέρωση της Κύπρου. Σε όλους αυτούς τους αγώνες η δυναμική του Απόδημου Ελληνισμού, έχει αλλάξει τα πράγματα με ριζικό τρόπο. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εξετάζει τα εθνικά θέματα μ' έναν τρόπο πιο ξεκάθαρο. αφού δεν έχει ν' ασχοληθεί με την καθημερινότητα και την μικροπολιτική. Ο Ελληνισμός της Αμερικής, της Αυστραλίας και της Ευρώπης είναι παραδειγματικός κι έχει δείξει με τους αγώνες του, πόσο σημασία δίνει στη συνέχεια του έργου εντός και εκτός Ελλάδος, αφού δεν έχει σύνορα. Όμως θα έπρεπε να μπορεί να παίζει ένα ρόλο ακόμα πιο ενεργό και στις εκλογές στην Ελλάδα αφού αυτή είναι ο πυρήνας όλων αυτών των επεκτάσεων. Γι' αυτόν τον λόγο δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα των τεχνασμάτων μιας ιδεολογίας, που δεν πιστεύει καν στα θεμέλια του Ελληνισμού και πρέπει να συνεχίσει τον αγώνα του ακάθεκτα δίχως να σταματά σε κανένα εμπόδιο.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου