Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Το επιστημονικό πείραμα ως θεωρητικό παράδοξο στη διδακτική και την έρευνα - Θέλουν να εξαπατήσουν τους Έλληνες του εξωτερικού

Το επιστημονικό πείραμα ως θεωρητικό παράδοξο στη διδακτική και την έρευνα
Του Ν. Λυγερού

Μπορεί κανένα πείραμα να οδηγεί σε μια θεωρία, αλλά είναι αυτό που θα την απορρίψει. Έτσι το πείραμα λειτουργεί ως κριτήριο θεωρητικό και με αυτήν την έννοια είναι παράδοξο. Επιστημολογικά αποτελεί εργαλείο διαψευσιμότητας και με την έννοια του Popper, αλλά και εργαλείο επαναστατικής εξέλιξης με την έννοια του Kuhn. Το πείραμα επιτρέπει στο βλέμμα μας ν’ αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τον κόσμο. Με αυτήν την έννοια το επιστημονικό πείραμα είναι η αιχμή του δόρατος στην έρευνα, όταν αυτή θέλει να είναι εφαρμοσμένη. Όμως το πείραμα παίζει έναν διπλό ρόλο τόσο στην έρευνα όσο και στη διδακτική. Διότι είναι αυτό που επιτρέπει μια παρέμβαση στον κόσμο μέσω της ενεργοποίησης ενός μοντέλου επινόησης και κατανόησης. Το πείραμα δεν είναι απλώς μια διδακτική κίνηση, αλλά πράξη αφού η ύπαρξη του και το αποτέλεσμα αλλάζουν με τρόπο μη αναστρέψιμο το βλέμμα μας. Μάλιστα είναι δυνατόν να ερμηνεύσουμε το πείραμα ως νοημοσύνη του βλέμματος μας, διότι μετά από αυτό δεν κοιτάζουμε πια την πραγματικότητα ως ένας απλός παρατηρητής, αλλά αναμειγνύουμε το είναι μας με αυτήν. Η δράση του λειτουργεί καταλυτικά αφού διαμορφώνει την άποψη μας για το περιβάλλον μας. Το επιστημονικό πείραμα είναι λοιπόν κι ένας ιδιαίτερος δεσμός μεταξύ θεωρίας και εφαρμογής. Έτσι η επιστήμη αποτελεί χάρη στο πείραμα κι έναν τρόπο εξέλιξης τους ανθρώπινου εγκεφάλου.

Θέλουν να εξαπατήσουν τους Έλληνες του εξωτερικού

Του Ν. Λυγερού

Τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος θέλουν να εξαπατήσουν τους Έλληνες του εξωτερικού μέσω ενός απαράδεκτου μοντέλου ψηφοφορίας, το οποίο είναι εξ αρχής αντισυνταγματικό. Δεν τους φτάνει να χειραγωγούν τους Έλληνες της Ελλάδας, θέλουν να πάρουν στο λαιμό τους και τους άλλους. Επειδή φοβούνται τους Έλληνες του εξωτερικού, που είναι πιο ευαισθητοποιημένοι με τα εθνικά θέματα, επειδή δεν ασχολούνται με την καθημερινότητα της Ελλάδας, δεν θέλουν να τους δώσουν το δικαίωμα να ψηφίζουν ελεύθερα αλλά μόνο περιορισμένα. Πιο συγκεκριμένα το κυβερνών κόμμα δίνει μόνο τρεις έδρες για ψηφοφορία. Με άλλα λόγια δημιουργεί δύο ανεξάρτητες ψηφοφορίες: μια με 297 έδρες για τους Έλληνες του εσωτερικού και μια με 3 έδρες για τους Έλληνες του εξωτερικού. Μόνο που ακόμα και ένας μη ειδικός αντιλαμβάνεται αμέσως ότι πρόκειται για ένα αντισυνταγματικό μέτρο, που αποτελεί ύβρις για τη νοημοσύνη μας. Αυτό το έκτρωμα παραβιάζει την αρχή της ισότητας και της αναλογίας με τρόπο τόσο εμφανή, που αναρωτιέται κανείς ποιος συμβούλεψε την κυβέρνηση να προωθήσει ένα μέτρο τόσο άσχετο για την επίλυση του προβλήματος της ψήφου του απόδημου Ελληνισμού. Σε κάθε περίπτωση και αυτή η αντιδημοκρατική πράξη δεν πρέπει να τους περάσει. Οι Έλληνες του εξωτερικού αξίζουν πολύ περισσότερο από αυτά τα απαράδεχτα τεχνάσματα και δεν πρόκειται να εξαπατηθούν.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου