Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Η τελευταία «ζαριά» της Μέι: Πώς μπορεί να λυθεί το αδιέξοδο του Brexit;

Ένα ιδιαίτερα δύσκολο Σαββατοκύριακο περνάει, όπως όλα δείχνουν, η Τερέζα Μέι, η οποία επιχειρεί να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησής της μετά από την τρίτη ήττα που υπέστη στο κοινοβούλιο η πρότασή της για το Brexit.
Με την αντίστροφη μέτρηση για τη 12η Απριλίου να έχει ήδη ξεκινήσει, τόσο η Βρετανίδα πρωθυπουργός όσο και το κοινοβούλιο της χώρας έχουν όλο και λιγότερα περιθώρια ελιγμών…
Το ενδεχόμενο η Τερέζα Μέι να επιχειρήσει να περάσει τη συμφωνία της για τέταρτη φορά από το κοινοβούλιο παραμένει ανοιχτό,
με πληροφορίες να αναφέρουν πως το επικρατέστερο σενάριο είναι να διενεργηθεί κατ’ αντιπαράθεση ψηφοφορία με το πιο δημοφιλές εναλλακτικό σενάριο για το «διαζύγιο» -αυτό δηλαδή που θα προκρίνουν οι Βρετανοί νομοθέτες στις ψηφοφορίες των επόμενων ημερών.
Ακόμη και σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, οι «αριθμοί» δεν φαίνεται να βγαίνουν… Όπως σημειώνει το CNNi σε ανάλυσή του, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η Τερέζα Μέι μπορεί να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα μέσα στις επόμενες ημέρες.
Έτσι, η Βρετανίδα πρωθυπουργός φαίνεται πως εξετάζει και ένα ακόμη ενδεχόμενο: αυτό της προκήρυξης πρόωρων εκλογών στη χώρα.

Πριν από δύο χρόνια, η συνήθως συνετή πολιτικός αποφάσισε να οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες κάλπες, με την ελπίδα να καταφέρει να ισχυροποιήσει την αυτοδυναμία της.
Και παρότι πολιτικά η σκέψη της ήταν ορθή, τελικώς η Τερέζα Μέι δεν κατάφερε να κερδίσει το «στοίχημα», με αποτέλεσμα το συντηρητικό κόμμα να βγει ακόμη πιο αποδυναμωμένο από την εκλογική διαδικασία.
Το σημερινό αδιέξοδο στη βρετανική βουλή, όπως και κάθε πολιτική ήττα της πρωθυπουργού τους τελευταίους μήνες, οφείλεται στην απόφαση της κ. Μέι να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές προ διετίας.
Δεν είναι λοιπόν παράλογο η Βρετανίδα πρωθυπουργός να διστάζει, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα αναγκαστεί τελικώς να στήσει κάλπες.

Η μοναδική λύση;

Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων μετά την ήττα της Παρασκευής, η ίδια η Βρετανίδα πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί πως θα αναγκαστεί να προκηρύξει εκλογές.
Μια τέτοια κίνηση θα χαροποιήσει ιδιαίτερα το Εργατικό κόμμα και τον ηγέτη του Τζέρεμι Κόρμπιν, καθώς ζητούν εκλογές εδώ και μήνες -κατά βάση γιατί γνωρίζουν πως θα βγουν ενισχυμένοι από τη διαδικασία.

Πηγή: Reuters
ΠΗΓΗ cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου