Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Πως η Ελλάδα θα ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα της NASA

Με αφορμή τη σημαντική συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψε χθες ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός (ΕΛΔΟ) με τη NASA, παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκου Παππά, η καθηγήτρια Μαριάνθη Φραγκοπούλου από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, έκανε δηλώσεις στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο».

Μεταξύ άλλων, η Ελληνίδα καθηγήτρια τόνισε: «Πρόκειται πράγματι για ελληνική “αποστολή στη Σελήνη”. Είναι πολύ σημαντικό εγχείρημα. Είναι αποτέλεσμα συνεργασίας, διότι το Διάστημα απαιτεί τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και αυτό το δείχνει και η συμφωνία που υπογράφηκε με τη NASA. Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο project, που ζητάει τη συνεργασία πολλών διαστημικών οργανισμών, μεταξύ αυτών και του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, για να μπορέσει να προχωρήσει στην εξερεύνηση της Σελήνης.


Το project ξεκινάει από το 2020 και θα είναι η πρώτη αποστολή με το ORION, το νέο διαστημόπλοιο της NASA, στο οποίο επίσης θα έχουμε ελληνική συμμετοχή, που θα είναι από την ομάδα μας. Συνεχίζουμε με το πρόγραμμα ώστε να μπορέσουμε να συμμετέχουμε πλέον με ένα ρομποτικό όχημα πάνω στη Σελήνη. Άλλωστε στα πλάνα της NASA για τα επόμενα 15 χρόνια είναι η μελέτη της Σελήνης και μετέπειτα του Άρη. Την ενδιαφέρει για πολλούς λόγους, π.χ. ενεργειακούς. Θέλει να έχει πλέον μία μόνιμη παρουσία στη Σελήνη, με κάτι αντίστοιχο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (International Space Station).

Απαντώντας για τα οφέλη της χώρας μας από τη συμφωνία, η κ. Φραγκοπούλου είπε: «Η Ελλάδα θα ωφεληθεί πολλαπλώς από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα αυτό: Θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας. Μπορούμε να βοηθήσουμε στη μείωση του brain drain. Θα πρέπει να συνεργαστούμε (πανεπιστημιακά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα, εταιρίες, με συντονισμό από τον ελληνικό διαστημικό οργανισμό), για να μπορέσουμε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο και δυνατό αποτέλεσμα. Το πολύ σημαντικό με τις τεχνολογίες του Διαστήματος είναι ότι ξεκινούν από το Διάστημα αλλά μετά έχουν πληθώρα εφαρμογών στη Γη. Αυτό μπορεί να έχει και πολύ μεγάλα οικονομικά οφέλη για τη χώρα».

Η κ. Φραγκοπούλου διευκρίνισε πως «δεν είναι ακόμη καθορισμένος ο ακριβής αριθμός των Ελλήνων επιστημόνων που θα απασχοληθούν στο πρόγραμμα, αλλά σίγουρα θα χρειαστούν αρκετά άτομα, αφού πρόκειται για πολλούς, διαφορετικούς τομείς. Άλλωστε ένας βασικός σκοπός είναι να έρθουν Έλληνες ερευνητές από το εξωτερικό στην Ελλάδα, ή και να μη φύγουν από τη χώρα μας, επιστήμονες που αυτή τη στιγμή δεν βρίσκουν κάτι που να τους ενδιαφέρει και να θέλουν να φύγουν έξω».

Τέλος, αναφερόμενη στο τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα σημείωσε: «Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η κατασκευή μικροδορυφόρων για τη Σελήνη, η κατασκευή αλγορίθμων αποστολής και λήψης φωτογραφιών και άλλα πράγματα που συνιστούν επιστημονικό άλμα στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα. Οι τεχνολογικές προκλήσεις είναι πολύ μεγάλες και πρέπει να απαντήσουμε για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα. Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι όλα αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά».

Δ.Βαλαβανίδου-ΑΠΕ

ΠΗΓΗ militaire

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου