Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Παναγία των Παρισίων - Notre-Dame de Paris

Επίσημη Ονομασία: Notre-Dame de Paris
Ελληνική Ονομασία: Παναγία των Παρισίων
Αγγλική Ονομασία: Notre-Dame Cathedral
Κατηγορία: Εκκλησία, Ναός
Έτος Κατασκευής: 1163
Διεύθυνση: 6 Parvis Notre-Dame - Pl. Jean-Paul II, 75004
Πόλη: Παρίσι
Περιφέρεια: Ιλ-ντε-Φρανς
Χώρα: Γαλλία
Ήπειρος: Ευρώπη
Ιστοσελίδα: http://www.notredamedeparis.fr/
Τηλέφωνο: (+33) 142 34 56 10
Η Παναγία των Παρισίων, γνωστή επίσης και ως Νότρε Ντάμ, αποτελεί έναν μητροπολίτικο χριστιανικό ναό, και ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της πόλης του Παρισιού.
Η πολυετής κατασκευή του έκανε την αρχή της το 1163 με τον θεμέλιο λίθο να θέτει ο Πάπας Αλέξανδρος Γ΄ και ο Βασιλεύς Λουδοβίκος Ζ΄ της Γαλλίας.
Ο ναός ολοκληρώθηκε περίπου στα μέσα του 13ου αιώνα. Είναι ένα από τα πιο ένδοξα και αξιοθαύμαστα αρχιτεκτονικά υποδείγματα του περίτεχνου και ερεβώδους γοτθικού ρυθμού και στέκεται περήφανα στη νησίδα Σιτε ιλ ντε λα Σιτέ του ποταμού Σηκουάνα.
Το παγκοσμίου φήμης μεγαλούργημα αυτό, με μήκος 128μ. και τα 2 κωδωνοστάσια, το καθένα να είναι ύψους 68μ. παραμένει αναλλοίωτο με την πάροδο του χρόνου και προσελκύει παραπάνω από 14 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, καθιστώντας το έτσι σύμβολο της γαλλικής πρωτεύουσας και αναπόσπαστο μέρος της εθνικής και διεθνούς κληρονομιάς.
Στις 2 Δεκεμβρίου 1804 στα εδάφη του ξακουστού και ιστορικού αυτού ναού, στέφθηκε Αυτοκράτορας ο μνημειώδης Ναπολέων Βοναπάρτης. Επίσης, το Γοτθικό αυτό κτίσμα αποτέλεσε τρομερή πηγή έμπνευσης για τον συγγραφέα Βικτώρ Ουγκό με το ανεπανάληπτο μυθιστόρημα η Παναγία των Παρισίων, έχοντας κέντρο δράσης της ιστορίας το ναό καθεαυτού.
Μυστήριο και αγαλλίαση συγχρόνως, προκαλεί η όψη του περίτεχνου και γλαφυρού αυτού ναού με τα εκφραστικά Γκαργκόιλς να προστατεύουν αιώνια και ακούραστα μέσα από την πέτρινη σιωπή τους την πόλη του Παρισιού. Τα γκρίζα μάτια τους να παρακολουθούν τις ζωές εκατομμυρίων Παριζιανών, από την δημιουργία τους έως τώρα, και να έχουν μείνει ακλόνιστα, περιμένοντας υπομονετικά κάποιον να τους απαλλάξει από το χρέος του φύλακα.
Ο καθεδρικός ναός είναι ανοιχτός καθημερινά από 8:00 έως 18:45 (19:15 το Σάββατο και την Κυριακή) και η είσοδος είναι ελεύθερη!
UPDATE:
Στις 15/4/19 γύρω στις 18:45, ξέσπασε μεγάλη φωτιά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, κατεστρέφοντας ένα μεγάλο κομμάτι του. Κατέρρευσε η ξύλινη οροφή και το ένα κωδωνοστάσιο. Ευτυχώς σώθηκε το κυρίως κτίσμα και οι πύργοι του.
900 περίπου χρόνια ιστορίας, χάθηκαν μέσα σε λίγες ώρες, με τις ζημιές να είναι εκτεταμένες παρά την αυτοθυσία των πυροσβεστών που πάλευαν 8 ώρες για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά.
Η φωτιά σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οφείλεται σε ατύχημα, ενώ ήδη έχουν συγκεντρωθεί περίπου 300εκ ευρώ για τις εργασίες αποκατάστασης, οι οποίες όταν ξεκινήσυν, θα διαρκέσουν για πολλά χρόνια.
Το επιβλητικό μνημείο του Παρισιού, επισκέπτονταν κάθε χρόνο περίπου 30εκ τουρίστες.






ΠΗΓΗ toptraveller

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου