Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

ΚΕ: Αυτό αναμένει η Λευκωσία από τον ΟΗΕ για την Αμμόχωστο

Η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα διατηρήσουν την ίδια θέση για το θέμα της Αμμοχώστου, η οποία να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, που είναι σαφείς και παραβιάζονται αυτή τη στιγμή κατάφωρα από τις εξαγγελίες που γίνονται στα κατεχόμενα, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Επεσήμανε πως η θέση των ΗΕ εδώ και χρόνια, όπως είχε συμφωνηθεί από την πρώτη στιγμή μεταξύ ε/κ και τ/κ πλευράς, όταν ξεκίνησαν οι συνομιλίες, μετά το 1974, ήταν σαφής ότι ειδικά η περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου πρέπει να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους και να αποκατασταθούν τα δικαιώματα των νόμιμων ιδιοκτητών.Ο κ. Προδρόμου είπε πως ο Πρόεδρος της της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επεξηγεί στην επιστολή που έστειλε στις 26 Ιουνίου στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, για το θέμα της Αμμοχώστου, πως ο σχεδιασμός που εξαγγέλλεται αυτές τις ημέρες στα κατεχόμενα εντάσσεται σε ένα σχέδιο β’ της Τουρκίας, μετά το αδιέξοδο στη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε επίσης πως ο Πρόεδρος επαναφέρει επίσης την πρόταση την οποία υπέβαλε πρόσφατα γραπτώς, στον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, για σύσταση μιας τεχνικής επιτροπής για την αποκατάσταση και ανοικοδόμηση της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου.

Στις δηλώσεις του, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως «σε αυτή την πολύ κρίσιμη συγκυρία, με τις σοβαρές παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και με τις προκλητικές εξαγγελίες στα κατεχόμενα σχετικά με την Αμμόχωστο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκρινε αναγκαίο να απευθυνθεί ξανά στον ΓΓ του ΟΗΕ με επιστολή του σχετικά με το θέμα της Αμμοχώστου».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθυμίζει στον ΓΓ όλες τις εκκλήσεις της κυπριακής κυβέρνησης, εδώ και χρόνια, για επιστροφή και επανεγκατάσταση των νόμιμων κατοίκων και ιδιοκτητών στην πόλη της Αμμοχώστου, υπό τον έλεγχο των ΗΕ, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις οποίες αγνοεί η Τουρκία», είπε ο κ. Προδρόμου.

Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος στην επιστολή του αναφέρεται στις εξαγγελίες που γίνονται αυτές τις ημέρες στα κατεχόμενα σχετικά με την πόλη της Αμμοχώστου, υποδεικνύει ότι αυτές οι ενέργειες είναι απολύτως αντίθετες και παραβιάζουν τόσο αρχικά τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977-79, όσο και όλες τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας από το 1977 μέχρι το 1992.
 
Ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραθέτει στην επιστολή τις τέσσερις αυτές αποφάσεις, οι οποίες προβλέπουν ρητά ότι θα πρέπει στην περιφραγμένη πόλη, υπό τον έλεγχο των ΗΕ, να επανεγκατασταθούν οι νόμιμοι κάτοικοί της.

Ο Πρόεδρος αναφέρεται σε όλες τις εκθέσεις του ΓΓ σχετικά με τη δράση των ΗΕ, στις οποίες υπογραμμίζεται το ειδικό καθεστώς των Βαρωσίων, αλλά και η ευθύνη της Τουρκίας, μέσω της στρατιωτικής κατοχής για την κατάσταση στα Βαρώσια, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος.

"Επεξηγεί ο Πρόεδρος ότι αυτός ο σχεδιασμός που εξαγγέλλεται αυτές τις ημέρες στα κατεχόμενα εντάσσεται σε ένα σχέδιο β` της Τουρκίας μετά το αδιέξοδο στη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά, για το οποίο σχέδιο ο Πρόεδρος έχει ήδη μιλήσει στον ΓΓ απευθύνοντάς του επιστολή στις 4 Αυγούστου του 2017", είπε ο κ. Προδρόμου, υπενθυμίζοντας τη σχετική απάντηση του ΓΓ στις 18 Αυγούστου 2017 με την οποία ο ΓΓ έναντι των πληροφοριών για το σχέδιο β` της Τουρκίας επαναβεβαίωνε ότι η θέση των ΗΕ δεν αλλάζει και είναι πάντα σύμφωνη με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο κ. Προδρόμου σημείωσε πως ο Πρόεδρος επαναφέρει με την ευκαιρία την πρόταση, την οποία υπέβαλε πρόσφατα γραπτώς στον Τ/κ ηγέτη ούτως ώστε να συσταθεί μια τεχνική επιτροπή για την αποκατάσταση και ανοικοδόμηση της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου, η οποία προνοεί χρηματοδότηση λειτουργίας της επιτροπής από την ΕΕ αλλά και τεχνικές διευκολύνσεις από τα ΗΕ προκειμένου να εξασφαλιστεί και η αποστρατικοποίηση της πόλης της Αμμοχώστου.

Αυτή η πρόταση είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, που καλούν για επιστροφή της περιφραγμένης πόλης των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους, σημείωσε.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως ο Πρόεδρος επαναλαμβάνει στην επιστολή τη δέσμευση και την ετοιμότητά του να εργαστεί μαζί με τα ΗΕ, τον ΓΓ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο Εκπρόσωπος συνέχισε σημειώνοντας πως αυτή είναι η πολλοστή προσπάθεια που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το ιδιαίτερο ζήτημα της Αμμοχώστου. Είπε ότι στις 4 Ιουλίου 2014 είχε υποβληθεί πρόταση στο πλαίσιο των ΜΟΕ και το τρίτο σημείο ήταν η Αμμόχωστος. Επίσης τον Μάρτιο του 2016 ο Πρόεδρος είχε θέσει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την ευκαιρία του ανοίγματος των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας, αλλά και σε συνάντηση που είχε τότε με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου, όπου έθεσε το θέμα επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους με πρώτο βήμα και πάλι τη σύσταση μιας τεχνικής επιτροπής, ανέφερε ο κ. Προδρόμου.

Υπενθύμισε εκ νέου τη σχετική επιστολή της 4ης Αυγούστου του 2017 προς τον ΓΓ του ΟΗΕ με την απάντηση στις 18 Αυγούστου του 2017 από τον ΓΓ, σημειώνοντας πως και στις 22 Σεπτεμβρίου 2017 σε άτυπο έγγραφο το οποίο είχε επιδοθεί στον ΓΓ γινόταν αναφορά στην Αμμόχωστο. Είπε ακόμη πως στις 26 Φεβρουαρίου φέτος στα ΜΟΕ που είχαν υποβληθεί το τρίτο σημείο αφορούσε ειδικά την Αμμόχωστο.

Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που είχε καταβάλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και με την ευκαιρία τότε της επίσκεψης στην Κύπρο του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με ειδική αναφορά στο ότι έπρεπε να γίνει κάτι άμεσα για την Αμμόχωστο.

Είπε ακόμη πως κατά τη διάρκεια όλων των συναντήσεών του με τον ΓΓ, είτε στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, είτε πρόσφατα στο Πεκίνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέτει χωριστά και ιδιαίτερα το θέμα της Αμμοχώστου σύμφωνα και με όσα προνοούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ερωτηθείς τί αναμένει από τον ΓΓ του ΟΗΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την αποστολή της επιστολής αυτής, ο κ. Προδρόμου είπε πως "αναμένουμε ότι τα ΗΕ θα διατηρήσουν όπως και σε προηγούμενη αλληλογραφία την ίδια απαράλλακτη θέση, η οποία να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΣΑ, οι οποίες είναι σαφείς και παραβιάζονται αυτή τη στιγμή κατάφωρα από τις εξαγγελίες που γίνονται στα κατεχόμενα".

"Η θέση των ΗΕ εδώ και χρόνια, όπως εξάλλου είχε συμφωνηθεί από την πρώτη στιγμή μεταξύ ε/κ και τ/κ πλευράς όταν ξεκίνησαν οι συνομιλίες μετά το 1974 ήταν σαφής ότι ειδικά η περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου πρέπει να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους και να αποκατασταθούν τα δικαιώματα των νόμιμων ιδιοκτητών", υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για τους ισχυρισμούς από τουρκικής πλευράς ότι τα Βαρώσια είναι δήθεν περιουσία του ΕΒΚΑΦ, ο κ. Προδρόμου είπε πως εκτός από την επαναβεβαίωση της θέσης των ΗΕ, ο Πρόεδρος αναμένει επίσης ότι θα μπορεί να υπάρξει στήριξη στην πρόταση που κάνει προς την τ/κ ηγεσία ούτως ώστε να συσταθεί μια ουδέτερη τεχνική επιτροπή υπό την αιγίδα των ΗΕ, και όχι κατοχική επιτροπή. Ανέφερε ακόμη ότι τα νόμιμα δικαιώματα των κατοίκων και ιδιοκτητών στην πόλη της Αμμοχώστου κατοχυρώνονται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και από το γεγονός ότι στο κυπριακό κράτος υπάρχει κτηματολόγιο και είναι γνωστό σε ποιούς ανήκουν αυτές οι περιουσίες.

Επομένως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένει και όποια υποστήριξη μπορεί να υπάρξει από τα ΗΕ προκειμένου να ενεργοποιηθεί η πρόταση που κάνει στον Τουρκοκύπριο ηγέτη και την τουρκοκυπριακή πλευρά, στα πλαίσια της οικοδόμησης εμπιστοσύνης ώστε αμέσως να συσταθεί και να λειτουργήσει μια επιτροπή, η οποία θα διευκολύνει την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣΑ, και όχι των σχεδίων του κατοχικού καθεστώτος για να επεκτείνει την κατοχή στην πόλη της Αμμοχώστου, υπογράμμισε.

Κληθείς να σχολιάσει νέες δηλώσεις του "υπεξ" Κουντρέτ Οζερσάι για την Αμμόχωστο, ο κ. Προδρόμου είπε πως δεν θα αναφερθεί σε διαφορές που ενδεχομένως να υπάρχουν μεταξύ πολιτικών προσώπων στα κατεχόμενα, σημειώνοντας πως οι αποφάσεις του ΣΑ είναι σαφείς.

«Ο Πρόεδρος έχει απευθυνθεί στα ΗΕ και παράλληλα συγκεντρώνουμε οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη μπορούμε να έχουμε και από άλλες πλευρές, και βεβαίως το θέμα δεν τίθεται μόνο στα ΗΕ αλλά σε όλες τις διεθνείς επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας», είπε ο κ. Προδρόμου.

Ερωτηθείς αν υπήρξε κάποια απάντηση στην επιστολή της 14ης Ιουνίου του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Εκπρόσωπος είπε πως μέχρι στιγμής δεν υπήρξε απάντηση.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι κάτι τέτοιο είναι υπό σκέψη.
 
ΠΗΓΗ  Philenews/ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου