Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

Deutschlandfunk: Νέα Λαμπεντούζα της Ευρώπης, η Κύπρος

"Η Κύπρος είναι η νέα Λαμπεντούζα της Ευρώπης, επειδή οι περισσότερες άλλες προσφυγικές οδοί έχουν κλείσει και η Συρία απέχει μόλις 200 χλμ.

Σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν αναζητούν τόσο πολλοί πρόσφυγες άσυλο, σε σχέση με τον ντόπιο πληθυσμό της, όσο στην Κύπρο. Το 2018 ήταν σχεδόν 8.000, 70% περισσότεροι από ό,τι την προπερασμένη χρονιά. Οι περισσότεροι προέρχονται από τη Συρία και φθάνουν την Κύπρο είτε με σκάφη είτε μέσω των κατεχομένων", γράφει στην ιστοσελίδα του το δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk (DLF). Σημειώνει, επίσης, ότι η μεγαλόνησος "δυσκολεύεται πολύ να αποδεχθεί τον νέο της ρόλο ως χώρα υποδοχής.
Η Κορίνα Δρουσιώτου συντονίστρια της ΜΚΟ Κυπριακό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες γνωρίζει καλά ότι στις κυπριακές αρχές εκκρεμούν περισσότερες από 8.000 αιτήσεις χορήγησης ασύλου, αλλά και ότι υπάρχει σημαντικό πρόβλημα στέγασης. Η κ. Δρουσιώτου τονίζει: "Βλέπεις παντού άστεγους πρόσφυγες. Οι αιτούντες άσυλο λαμβάνουν επίδομα ενοικίου, το οποίο ωστόσο είναι μόλις 100 ευρώ το μήνα που δεν αρκεί για να νοικιάσεις σπίτι. Μια επιστροφή στο κέντρο υποδοχής δεν αποτελεί επιλογή διότι είναι υπερπλήρες"".
ΠΗΓΗ philenews/KYΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου