Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019

Καταδικάζει η Moγκερίνι τις παράνομες ενέργειες Τουρκίας

Με έντονο τρόπο, καταδικάζει τη νέα παράνομη γεώτρηση του «Γιαβούζ» στα ανατολικά της Κύπρου, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι.
H Φεντερίκα Μογκερίνι, κάνει λόγο για σοβαρή ανησυχία σε σχέση με την πρόθεση για 2η παράνομη γεώτρηση, την οποία χαρακτηρίζει ως περαιτέρω απαράδεκτη κλιμάκωση, υπενθυμίζοντας το σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας και προαναγγέλλοντας εκ νέου τα σχετικά κατάλληλα μέτρα.


Αναλυτικά η Ύπατη Εκπρόσωπος τονίζει στο μήνυμά της ότι «η διακηρυγμένη πρόθεση της Τουρκίας να διεξαγάγει παράνομα μια νέα επιχείρηση γεώτρησης βορειοανατολικά της Κύπρου προκαλεί σοβαρή ανησυχία».

«Αυτή η δεύτερη προγραμματισμένη επιχείρηση γεώτρησης, δύο μήνες μετά την έναρξη των συνεχιζόμενων ενεργειών γεώτρησης δυτικά της Κύπρου, είναι μια περαιτέρω απαράδεκτη κλιμάκωση που παραβιάζει την κυριαρχία της Κύπρου», ξεκαθαρίζει η Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Καλούμε και πάλι τις τουρκικές αρχές να αποφύγουν παρόμοιες ενέργειες, να ενεργήσουν με πνεύμα καλής γειτονίας και να σεβαστούν τα κυριαρχικά και κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», σημειώνει η Ύπατη Εκπρόσωπος.

«Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019, οι συνεχιζόμενες ενέργειες της Τουρκίας έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας», προσθέτει.

«Σύμφωνα με εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Κομισιόν και η ΕΥΕΔ πρόκειται να υποβάλουν στο Συμβούλιο επιλογές για κατάλληλα μέτρα», επαναλαμβάνει. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο», καταλήγει η Ύπατη Εκπρόσωπος.
ΠΗΓΗ  philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου