Σάββατο 6 Ιουλίου 2019

Τέλος ο Ερντογάν! Να τι θα πάθει μόλις παραλάβει τους S-400 - Ραγδαίες εξελίξεις

Όλα τελειώνουν στις 31 Ιουλίου – Οι ΗΠΑ δεν αστειεύονται και διαρρέουν από τώρα τις κυρώσεις προς τον προκλητικό «σουλτάνο» - Τι θα κάνει ο Τραμπ;
Τα δεδομένα, όπως τα έχει εντοπίσει η αμερικανική διπλωματία, δεν έχουν αλλάξει, δήλωσε στην ιστοσελίδα μας Hellas Journal, διπλωματική πηγή της Ουάσιγκτον που έχει γνώση του παρασκηνίου μεταξύ των Αμερικανών και της Άγκυρας για να διευθετηθεί η στρατηγική διαφορά της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία.

Αυτά τα δεδομένα είναι γνωστά και μέχρι της στιγμής που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχει αλλάξει τίποτα, όπως τόνισε στην ιστοσελίδα μας εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, «δεν έχει αλλάξει τίποτα. Η αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400 είναι ασυμβίβαστη με το πρόγραμμα (κατασκευής) των F-35.
Δεν θα επιτραπεί στην Τουρκία να έχει και τα δύο συστήματα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Με βάση τη δήλωση αυτή, εάν η Τουρκία προχωρήσει, όπως έχουν δηλώσει οι αξιωματούχοι της, με πρώτο τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν:
Θα ακυρωθεί η παραγγελία των μαχητικών F-35. Μάλιστα τονίστηκε ότι η Τουρκία, που απειλεί να σύρει την Αμερική στα διεθνή δικαστήρια, «δεν έχει υπόθεση». Τα αεροσκάφη είναι αμερικανικά και η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει τον τελευταίο λόγο.
Θα εκδιωχθεί η Τουρκία από το πρόγραμμα κατασκευής των F-35. Ήδη το Πεντάγωνο έχει βρει τις εταιρείες που θα αντικαταστήσουν τις τουρκικές, οι οποίες κατασκευάζουν μέρη του μαχητικού αεροπλάνου.
Επίσης, εάν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Μαικ Πομπέο και Μαρκ Έσπερ επιβεβαιώσουν την παραλαβή των S-400, όπως απαιτούν τα σχετικά νομοσχέδια, τίθεται αμέσως σε εφαρμογή το σχέδιο όπως περιγράφεται στην επιστολή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, Πάτρικ Σάναχαν στον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ.
Στις 31 Ιουλίου όλα τελειώνουν και οι Τούρκοι πιλότοι, που εκπαιδεύονται στην Αριζόνα και στη Φλόριδα, πρέπει να αναχωρήσουν από την Αμερική, καθώς ακυρώνονται οι βίζες τους. Σημειώνουμε ότι η εκπαίδευση έχει σταματήσει και οι Τούρκοι πιλότοι παραμένουν εκτός των αμερικανικών βάσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του hellasjournal.com, το χρονοδιάγραμμα της 31ης Ιουλίου θα μπορούσε να αλλάξει και όσα αναφέρει η επιστολή του κ. Σάναχαν να υλοποιηθούν πάραυτα και χωρίς καθυστέρηση.
Σε ότι αφορά το θέμα των κυρώσεων, παραμένει σε ισχύ η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει με συνέπεια και σαφήνεια ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει πολύ πραγματικές και αρνητικές συνέπειες εάν προχωρήσει στην απόκτηση των S-400, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της προμήθειας και της συμμετοχής της στο πρόγραμμα F-35 και της έκθεση σε κυρώσεις στο πλαίσιο του Νόμου περί κυρώσεων (CAATSA)».

«Ο Ερντογάν θα υποστεί τις συνέπειες»

Ο Άαρον Στέιν, επικεφαλής του προγράμματος Μέσης Ανατολής στο Ερευνητικό Κέντρο Εξωτερικής Πολιτικής της Φιλαδέλφειας, δήλωσεστην Washington Post ότι «ο Ερντογάν έλαβε την απόφαση του και θα ζήσουμε τις συνέπειες.
Εάν η υπόθεση του Πάστορα Μπράνσον ήταν άσχημη, αυτή (εννοεί την αγορά των S-400) θα είναι πολύ-πολύ πιο άσχημη». Η διπλωματική πηγή μας ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ παραμένει ο «Άγνωστος Χ» σ’ αυτή την υπόθεση. Γνωρίζουμε, είπε, την πρόθεση του να διασώσει την Τουρκία από τις κυρώσεις, αλλά μόνο μέσω του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι έχει αποσπάσει την υπόσχεσή του.
Ο ίδιος ο Αμερικανός Πλανητάρχης αν και προκλήθηκε από τους δημοσιογράφους δύο φορές δεν τοποθετήθηκε, καθώς γνωρίζει ότι η αναβολή των κυρώσεων ή ο μετριασμός τους δεν είναι μία εύκολη υπόθεση. Ως γνωστό, ακόμα και φίλοι του βουλευτές και γερουσιαστές συμμετείχαν στην ψήφιση των νομοσχεδίων και φέρονται να του τόνισαν ότι δεν πρέπει να παραβιάσει τους νόμους.
Σύμφωνα με πληροφορίες γνωστοί γερουσιαστές είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν πιθανό «βέτο» του, με τη συλλογή υπογραφών, όπως έπραξαν με τις υποθέσεις της Σαουδικής Αραβίας και της Υεμένης. Αισθάνονται μάλιστα ότι οι 60 απαιτούμενοι ψήφοι θα βρεθούν. Η ιστοσελίδα μας υπέβαλε σχετική ερώτηση στο Λευκό Οίκο για το θέμα των κυρώσεων, αλλά μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε απαντηθεί. Πιστεύεται ότι τις ημέρες αυτές προετοιμάζεται η απάντηση του Λευκού Οίκου που θα καλύπτει όλα τα ανοικτά θέματα. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας συνεχίζονται και έπεσαν διάφορες προτάσεις στο τραπέζι.
Μετά τη συνάντηση του κ. Τραμπ με τον κ. Ερντογάν στην Οσάκα, και τα καλά λόγια του Αμερικανού προέδρου για τον Τούρκο ομόλογό του, η Άγκυρα δείχνει άνετη, παρά το γεγονός ότι τρέμει αλλαγή της στάσης του κ. Τράμπ, όπως συνέβη με την απόφαση του για αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία.
Ο κ. Ερντογάν έχει τονίσει πολλές φορές ότι το «βαθύ κράτος» της Ουάσιγκτον δεν συμφωνεί με τον κ. Τραμπ στην αντιμετώπιση των θεμάτων της Τουρκίας, αλλά στην Οσάκα έδειξε να πιστεύει ότι θα επικρατήσει αυτή τη φορά ο Αμερικανός πρόεδρος και η απόφαση του, όπως την μετέφερε ο ισλαμιστής ηγέτης, δεν θα αλλάξει.
Αυτό θα φανεί σύντομα, όταν ανακοινωθεί επίσημα η παραλαβή της πρώτης συστοιχίας των S-400 στην Τουρκία, που σύμφωνα με επίσημες τουρκικές πηγές θα συμβεί αύριο Κυριακή (07/07).

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου