Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Τ/κ δημοσιογράφοι στην περίκλειστη Αμμόχωστο (Εικ.& Βίντεο)

Επίσκεψη Τουρκοκύπριων και Τούρκων δημοσιογράφων πραγματοποιήθηκε σήμερα στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, υπό τη συνοδεία αξιωματικών του τουρκικού κατοχικού στρατού. Στην αποστολή συμμετείχαν περίπου 40 δημοσιογράφοι, φωτογράφοι και κινηματογραφιστές.
Εν αναμονή της άφιξης της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ και μεσούσης της προσπάθειας που καταβάλλεται για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι διοργάνωσε την επίσκεψη των δημοσιογράφων εντός της εγκαταλελειμμένης πόλης, την πρώτη (επίσκεψη) από το 1974.
Ο κ. Οζερσάι ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, που μετέβησαν οργανωμένα στην περιοχή από την Λευκωσία, για τις εργασίες καταγραφής της κατάστασης στα Βαρώσια με βάση την απόφαση που έλαβε το «υπουργικό συμβούλιο» τον περασμένο Ιούνιο.

Τ/κ δημοσιογράφοι ανήρτησαν φωτογραφίες και βίντεο από την περιοχή όπου τους είχαν μεταφέρει εντός της περίκλειστης πόλης, ενώ όπως ανέφερε δημοσιογράφος οι λήψεις επιτρέπονταν σε συγκεκριμένα σημεία μόνο με άδεια του τουρκικού στρατού.
Στις φωτογραφίες που έχουν αναρτήσει στις ιστοσελίδες τους τ/κ ΜΜΕ φαίνονται οι χορταριασμένοι δρόμοι, τα εγκαταλελειμμένα κτήρια και τα σπασμένα τζάμια σε βιτρίνες καταστημάτων, ενώ η φθορά του χρόνου είναι κάτι περισσότερο από εμφανής.

Κατά την ενημερωτική επίσκεψη παρουσιάστηκε η περιοχή και το έργο της «καταγραφής» των περιουσιών που ξεκίνησε στις αρχές του μήνα.
Σε δηλώσεις του ο Κουντρέτ Όζερσαϊ ανέφερε ότι το έργο της «καταγραφής» συνεχίζεται και επανέλαβε τη δέσμευσή του να κάνει βήματα για το Βαρώσι.


Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα με καθοδηγητή τον Οζερσάι, το κατοχικό καθεστώς σε συνεργασία με την Άγκυρα έχει αποδυθεί σε μια προσπάθεια να ανοίξει η πόλη των Βαρωσίων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.
Μιλώντας χθες στο τ/κ πρακτορείο ειδήσεων, ο Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε καταγραφή, λέγοντας πως πρώτη φορά γίνεται μια τέτοιου μεγέθους καταγραφή των κτηρίων και της κατάστασης στα Βαρώσια.

Χθες εντός της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου ξεναγήθηκε από τον Κουντρέτ Οζερσάι και ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Αμπτουλάχ Γκιούλ, ο οποίος πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη στο ψευδοκράτος.
Δυσαρέσκεια για τα «επικοινωνιακά παιχνίδια» Οζερσάι, εκφράζει ο Δήμος Αμμοχώστου 
Έντονη δυσαρέσκεια για τα συνεχιζόμενα επικοινωνιακά παιχνίδια του «υπουργού εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι εκφράζουν ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου, με αφορμή την επίσκεψη στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου Τ/κ δημοσιογράφων και δημοσιογράφων διαπιστευμένων στο ψευδοκράτος.

«Ο Δήμος Αμμοχώστου βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και τα Ηνωμένα Έθνη, παρακολουθεί στενά το θέμα και αξιοποιεί κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή του με στόχο την αποτροπή νέων τετελεσμένων στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αναφέρεται επίσης ότι η προ ημερών είσοδος στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου για απογραφή των περιουσιών, αλλά και οι δηλώσεις Τ/κ αξιωματούχων περί ανοίγματος της περίκλειστης περιοχής και ιδιοκτησιακού καθεστώτος του ΕΒΚΑΦ «είναι απαράδεκτες και δεν συμβάλουν στην καλλιέργεια καλού κλίματος που θα επιτρέψει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και τελικά την επίλυση του προβλήματος».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η επιστροφή της Αμμοχώστου είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας όπως προνοεί η 5η παράγραφος της Συμφωνίας Υψηλού Επιπέδου Κυπριανού – Ντενκτάς της 19ης Μαΐου 1979 και τα δεσμευτικά ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992) των Ηνωμένων Εθνών ως επίσης και οι αποφάσεις της Επιτροπής Αναφορών που υιοθετήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Η Αμμόχωστος μπορεί να αναγεννήσει την ελπίδα για οριστική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός μας και το σημερινό status quo οδηγεί στη διχοτόμηση με καταστροφικές συνέπειες και για τις δυο κοινότητες. Μόνος τρόπος ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος είναι η επανέναρξη των συνομιλιών στο πλαίσιο που καθόρισε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου