Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος: Άλλα θέλουμε εμείς και άλλα ο Ακιντζί

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος κάλεσε τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να είναι αυστηρός και να εμπνέεται από αρχές δικαιοσύνης, ενώ ανέφερε πως "άλλα θέλουμε εμείς και  άλλα θέλει ο Τ/κ ηγέτης".

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή της Παναγίας Χρυσορροϊατίσσης που προέστη, ο  Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε “ πιστεύω άλλα θέλουμε εμείς και  άλλα θέλει ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά  Ακιντζί ο οποίος μπορεί να μην το λέει αλλά είναι ηλίου φαεινότερο ότι πιέζεται από την Άγκυρα". Ο Μακαριότατος ανέφερε πως δεν  έχει ιδία θέληση ο κ. Ακιντζί και πως ότι θέλει η Άγκυρα εκείνο πρεσβεύει και ο Ακιντζί. Πρόσθεσε πως “θα ήτο μια καλή επιδιαιτησία, όπως θα πάν αμφότεροι τέλος του Σεπτέμβρη να δουν τον ΓΓ”.

Διερωτήθηκε ωστόσο κατά πόσο ο  ΓΓ του ΟΗΕ  θα είναι σε θέση να κάνει να κάνει μια καλή επιδιαιτησία. Θα έχει, διερωτήθηκε, ο ΓΓ το  θάρρος να πει `αυτό είναι σωστό το δέχομαι , αυτό δεν είναι σωστό το απορρίπτω; Ελάτε κάτω να κάνουμε ένα σωστό κράτος; Να βοηθήσει πραγματικά;"
 
Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τις αμφιβολίες του "να τα βρούμε μόνοι μας αφού", όπως ανέφερε, η Τουρκία "γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι θέλει τα πάντα. Εάν είναι δυνατόν θέλει όλη την Κύπρο". Εκτίμησε πως δεν  πιστεύει  ότι μπορούμε να κάνουμε συνομιλίες και να βρούμε λύση. "Έχει 45 χρόνια που δεν τα βρήκαμε θα τα βρούμε τώρα;" διερωτήθηκε.

"Θα ηθέλαμε ένα αυστηρό  ΓΓ των ΗΕ αλλά να εμπνέεται από αρχές δικαιοσύνης και που να  έρθει και να πει ελάτε εδώ για να κάνουμε ένα κράτος σωστό να δουλεύει. Γιατί εάν δεν δουλεύει θα καταρρεύσει και όταν  καταρρεύσει θα διαλυθούν τα πάντα", συμπλήρωσε.

Ευχήθηκε όπως ο  Αντόνιο Γκουτέρες φθάσει σε αυτό το ύψος και "να διατάξει `εγώ ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ αυτά πρεσβεύω και αυτά πρέπει να λάβουν χώρα`. Τότε να τον συγχαρούμε", συμπλήρωσε.
 
"Εάν δεν φτάσει σε αυτό το ύψος ο ΓΓ δεν πιστεύω ότι μπορεί κάποιος άλλος να βοηθήσει. Οι ισχυροί της γης, δεν νομίζω. Εκείνοι θέλουν τα άνομα συμφέροντα τους", κατέληξε.
 
Μήνυμα Αρχιεπισκόπου για την Κοίμηση της Θεοτόκου: Να γίνουμε πολίτες της ουράνιας βασιλείας

Με λαμπρότητα τιμήθηκε και φέτος η Κοίμηση της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή  της  Χρυσορροϊατίσσης που προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος προσευχόμενος στο Ιερό Βήμα.

Στο μήνυμά του για την σημερινή γιορτή , ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ευχήθηκε όπως σήμερα να ακολουθήσουμε τον δρόμο που ακολούθησε η Παναγία και όλοι μας να γίνουμε πολίτες της ουράνιας βασιλείας. Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στη μεγάλη αυτή Γιορτή, παροτρύνοντας τους πιστούς "να καταφεύγουν πάντοτε μέσω της προσευχής στην τρυφερή αγκαλιά και προστασία της Μητέρας του Θεού και Μητέρας όλων μας, επιζητώντας τη σωτηρία".

Η Παναγία είπε, «είναι μητέρα όλων ευκαίρως-  ακαίρως προς αυτή προσφεύγουμε», προσθέτοντας πως «είναι άνθρωπος και αυτή όπως και εμείς»   και πως η  μόνη διαφορά είναι η αναμαρτυσία. Για αυτό δεν την κατέλαβε κατά τον θάνατο της η φθορά, συμπλήρωσε.

Εμείς συνέχισε, « είπε επειδή ήμεθα αμαρτωλοί κατά τον θάνατο μας φθείρεται το σώμα μας και περιμένουμε την Δευτέρα Παρουσία να κριθούμε για τα έργα μας και να αναστηθούμε».

Μόνοι μας όσο και να προσπαθήσουμε σημείωσε, δεν μπορούμε να καταφέρουμε τίποτα, παρά μόνο εάν ανοίξουμε την καρδιά μας να βάλουμε μέσα μας τον σωτήρα Χριστό , μαζί με τον σωτήρα Χριστό με την παντοδυναμία του Θεού, μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα, να έχουμε σωτήρια πορεία, να καταξιωθούμε και να γίνουμε πολίτες της ουράνιας βασιλείας, κατέληξε.

Το μήνυμα της ημέρας έστειλαν και οι πιστοί που συνέρευσαν στο Μοναστήρι. Σε δηλώσεις της η Στέλλα Μαζαράκη που κατάγεται από την Πάφο,  ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως κάθε χρόνο επισκέπτεται την Μονή  Χρυσορροϊατίσσης για να προσκυνήσει την χάρη της.
 
Για μένα είπε, « η Παναγία είναι η μάνα, η προστάτιδα , η γιατρός, η ζωή και το φως» . Σε σχέση με το μήνυμα της ημέρας η κ. Μαζαράκη είπε πως είναι η αγάπη, η μετάνοια, η κατανόηση και η πίστη.

Ο Αλέξης Κυριάκου είπε πως κάθε χρόνο το 15 Αύγουστο επισκέπτεται τις Ιερές Μονές για προσκύνημα ενώ ο Κώστας Χριστοδούλου κάτοικος Λάρνακας ανέφερε πως ήρθε διακοπές στην Πάφο και δεν θα μπορούσε τέτοια μέρα να μην επισκεφτεί τις μονές της Επαρχίας Πάφου.

Εξω από την Μονή της  Χρυσορροϊατίσσης διάφοροι μικροπωλητές έστησαν την πραμάτεια τους. Ανάμεσα τους ο Μιχάλης Λούκα από την Χλώρακα της Πάφου, που παρασκευάζει παραδοσιακούς λουκουμάδες σιάμισι και παραδοσιακά είδη. Ο κ. Λούκα χαρακτήρισε μειωμένη την κίνηση , ωστόσο ευχήθηκε όπως αυξηθεί.

ΠΗΓΗ philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου