Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Έφοδος στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, την Attica Bank και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών

Στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού οι 4 συστημικές τράπεζες, η Attica Bank και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών. 100 ελεγκτές έκαναν έφοδο στα κεντρικά τους. Η αυτεπάγγελτη έρευνα αφορά στο ενδεχόμενο εναρμονισμένων πρακτικών για τις χρεώσεις. «Μην αγγίζετε τίποτα» είπαν στα στελέχη, τους έψαξαν… τα πάντα.
Αυτεπάγγελτη έρευνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank) καθώς και στην Attica Bank και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης (07.11.2019).

Η είδηση για έφοδο των ελεγκτών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, λίγες μέρες μετά τις συναντήσεις των τραπεζιτών με τον πρωθυπουργό για τις χρεώσεις σε καθημερινές συναλλαγές, προκάλεσε αίσθηση.
Κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού εμφανίστηκαν αιφνιδιαστικά στα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank, της Eurobank (των τεσσάρων συστημικών τραπεζών δηλαδή) καθώς και στα γραφεία της Attica Bank και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Οι ελεγκτές της Επιτροπής Ανταγωνισμού ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους υπαλλήλους που βρίσκονταν εκείνη την στιγμή στα γραφεία των τραπεζών, να μην αγγίξουν απολύτως τίποτε και να απομακρυνθούν από τα γραφεία τους.
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι 100 ελεγκτές της Επιτροπής Ανταγωνισμού ζήτησαν και πήραν έγγραφα (καθώς οι τράπεζες ανταποκρίθηκαν άμεσα) και αντέγραψαν σκληρούς δίσκους, ενώ έρευνα έγινε ακόμη και σε προσωπικά αντικείμενα στελεχών, όπως τσάντες και χαρτοφύλακες!
Η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού τις τράπεζες αφορά στο ζήτημα των χρεώσεων και προκειμένου να διακριβωθεί εάν υπήρξαν εναρμονισμένες πρακτικές ή όχι.
Προ ημερών ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης είχε απειλήσει τις τράπεζες με παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία θα ερευνήσει ενδεχόμενη εναρμονισμένη πρακτική, σε ό,τι αφορά τις χρεώσεις. Να σημειωθεί ότι εφόσον κάτι τέτοιο αποδειχθεί οι τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με πολύ βαριά πρόστιμα.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των χρεώσεων, μετά την συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής των τραπεζών με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, προχώρησαν σε κάποιες περιορισμένες κινήσεις (αναστολή αυξήσεων), οι οποίες προφανώς δεν κρίθηκαν επαρκείς από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό.

Κίνημα Αλλαγής: Εμείς… στείλαμε την Επιτροπή Ανταγωνισμού στις τράπεζες

Η έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού έγινε μετά την παρέμβαση του Κινήματος Αλλαγής, υποστηρίζει το κόμμα σε ανακοίνωσή του.
«Η έρευνα αυτή προκλήθηκε μετά τις πρωτοβουλίες που πήρε το Κίνημα Αλλαγής, αλλά και τις διαβεβαιώσεις κυβέρνησης και τραπεζών για την αναστολή των χρεώσεων. Το Κίνημα Αλλαγής ανέδειξε το ζήτημα στη Βουλή καταθέτοντας τροπολογία, κλιμάκιο με επικεφαλής τον τομεάρχη κ. Μιχάλη Κατρίνη επισκέφτηκε την Επιτροπή Ανταγωνισμού στις 17 Οκτωβρίου, ζητώντας την άμεση παρέμβασή της» αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής.
Και καταλήγει: «Όσοι πιστεύουν ότι το ζήτημα αυτό θα ξεχαστεί ή θα υποβαθμιστεί, πλανώνται πλάνην οικτράν. Το Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των πολιτών, θα συνεχίσει την προσπάθεια να επιβληθούν κανόνες και να κυριαρχήσει ο εξορθολογισμός στις χρεώσεις και προμήθειες των τραπεζών».

ΠΗΓΗ newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου